Objave: 52
Teme: 11
Ocena:
0
Na vasi j enostanovanjski hisi vec druzin, vsaka ima svoj avto, garaza je samo ena, zato vsaj eden ali dva parkirata kar pred hiso.
Pred njihovo hiso je tudi pot po kateri morajo lastniki ce zelijo priti do svojih parcel.
Velikokrat je-le ta zaptra z enim od avtov in morajo klicati lastnika, da vozilo umakne.
Prej, ko je bila v hisi le ena druzina, ni bilo problema, zdaj pa zadeva postaja nadlezna in ni mozno vec zapirati oci.
Saj je razumljivo, da ob vsesplosni krizi mlade druzine nimajo denarja, vendar ne morejo urediti parkirisca na poti, ki je javna.
V vasi je precej neobdelanih zemljisc in bi lahko dobili kako parcelo v najem, da bi si postavili zacasno garazo ali dokupili parcelo zraven ze obstojece.
V primeru, da se bo tako obnasanje nadaljevalo, kam naj se prizadeti lastniki obrnejo?
Objave: 1044
Teme: 5
Ocena:
0
Čigava je pot?-policija, da dobiš zapisnik.
Ocena:
0
Po ni privatna, ker so po njej hodili( ali se vozili s kosilnico, traktorjem) in se hodijo vsi kmetje ki imajo tam parcele. V bistvu so 4.
Problem je, da zdaj pot velikokrat "zaprta" z avtom in se neovirano gre do tja le peš.
Vsakic, ko gre nekdo mimo s kosilnico ali traktorjem in je avto parkiran na poti, mora poklicati lastnika, da avto umakne. Pozimi ni bilo problemov, zdaj pa se zacenja kosnja trave in bo malo drugace.
Druge poti oz. dostopa do teh parcel pa ni.
Lastniki parcel so sicer kar prevec potrpezljivi in razumejo da ima druzina premalo prostora pred hiso za tri avtomobile, vendar bi morali mladi parkirati tako da ne ovirajo dostopa do polja. Policija ?
Raje bi uredili po mirni poti in bi radi le naslov, kamor se lahko obrnejo, da uradno strokovno mladim pojasnijo kako in kaj. Morda bi zadostoval le dopis . Kaksen inspektorat morda?
Hvala.
Objave: 422
Teme: 1
Ocena:
10
Zadevo naj rešujejo tisti, ki so v to vpleteni, torej tisti ki pot rabijo za obdelavo zemljišč s tistim, ki parkira na poti. Če uporabnik poti nima volje, da reši zadevo, tretja oseba ne bo rešila NIČ.
Najprimernejša je rešitev na miren način, s kulturnim dogovorom med uporabniki poti in lastnikom vozila.
Če z dogovorom ni mogoče rešiti problema, je nadaljnji postopek odvisen od lastništva zemljišča, po katerem teče pot. Če je zemljišče v javni lasti, potem se v primeru ovire na cesti pokliče policijo (ali mestno redarstvo, če obstaja), ki lastniku napiše kazen in naloži odstranitev vozila. To uporabnik poti naredi vsakič, ko rabi prehod, a je na poti vozilo.
V primeru, da je pot preko privatnega zemljišča, se ravno tako pokliče policijo, vsakič. A v tem primeru lastnik vozila ne dobi kazni, niti ne morejo zahtevati odstranitve vozila. Uporabnik poti bo dobil le zapisnik o dogodku. Takšen zapisnik ali več njih se potem priloži k tožbi za motenje posesti, ki jo je treba vložiti na sodišču proti tistemu, ki avto parkira na pot. Če v tožbi kot tožniki nastopijo vsi uporabniki te poti, je veliko večja verjetnost za uspeh. Sodišča takšne tožbe običajno obravnavajo prednostno, tako da je rezultat lahko zelo hitro.
L.p., Kloko
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Dober odgovor. Kar lotite se te zadeve, sicer vam bodo se kako priposestvovanje obesili in potem boste vi tisti ki boste iskal drugo cesto.
Ocena:
0
Hvala!
Opažam namreč, da je- povsem na vasi- vse več prisvajanja javnih, "občinskih" poti.
Ponavadi taki brezobzirni ljudje praviloma skoraj vedno najdejo sosede, ki zamižijo na eno oko.
Ko pa zadeva postane nevzdržna, se kršilci počutijo "žrtve" in ne kršitelji.
Stavek :nimam prostora, tu je pa prazno, nimam denarja, oni pa imajo vsega preveč, je velikokrat prvi izgovor, ki ga taki ljudje najdejo.
Morda bi bilo res pametno poslati na obisk redarja, da jim zadevo razloži, potem naj pa razmislijo če se jim bolj splača vzeti v najem parcelo in parkirati tam ali pa plačevati mastne stroške sodnih postopkov in/ali policije.
Objave: 991
Teme: 16
Ocena:
0
Brezveze je razglabljat dokler ne poveš čigava je cesta. Če "vsi" vozijo po njej še ne pomeni da je javna. Vprašanje je tudi, kako si ti vpletena v to zgodbo?
Objave: 393
Teme: 35
Ocena:
0
Micka - predlagaj da ti redarstvo ali pa policija kupijo najmanj teleskop in to takega ki ima možnost nočnega opazovanja, da jim boš lahko javljala grde sosede celo iz sosednje vasi oni bodo zaslužili ti pa zadovoljena tako da bo koza cela in volk sit.
Če pa si tolko dobra da te skrbi javna pot mi pa ni jasno zakaj si se registrirala pod nickom - večji učinek bi dosegla če bi napisala točen naslov ker mogoče kdo ki dela narobe bere ta portal pa se bi umaknil brez tvojega tožarjenja - pa da ne boš mislila da so meni prekrškarji ljubi, daleč od tega samo jaz bi izbral drugačno pot.
Ocena:
0
Gre za to, da smo vse bolj komot, skoraj vsi, ne samo tisti iz posta.
In ce se nihce ne upre, ali kaj ukrene, to pocasi postane navada, kasneje pa pravica.
Ker vas ravno zanima kako sem vpletena, naj vam povem, da sprasujem v imenu gospe, ki ima tam njivo, pa je zaradi starosti ne obdeluje vec in jo je dala v najem nekomu drugemu. Ta ima problem, ker pa ni lastnik in se noce prepirat. Tiso o teleskopu je bilo pa precej mimo, most. Pa ne da sem stopila macku na rep ? :-) !?
Lep dan vsem, s teleskopom ali brez.
Objave: 1154
Teme: 178
Ocena:
0
[quote][Po ni privatna, ker so po njej hodili( ali se vozili s kosilnico, traktorjem) in se hodijo vsi kmetje ki imajo tam parcele/quote]
Če so po njej hodili in vozili s traktorjem, še ne pomeni da je njihova ali javna...
A je problem pogledat na PISO, kdo je lastnik poti???????
Objave: 393
Teme: 35
Ocena:
0
Micka sm iz okolice Mengša - a sm vpleten?
Še enkrat-tud mene moti objestnost nekaterih ravno tako me pa me moti to da smo slovenci tako žleht (pa naj bo to zaradi ograj psov poti ......) pišuka a res ne znamo drugače zadovoljit svojih potreb kot da drug drugega j....o.
Če pa resnično želiš rešiti problem gospe mi pošlji na zs št. parcele in k.o. pa ti pogledam jaz kdo je lastnik in ali ma služnost prehoda.
Objave: 27
Teme: 3
Ocena:
0
To da XY oseb uporablja pot ne pomeni, da je le ta javna.
Prva stvar, ki jo treba ugotovit je torej za čigavo pot gre. Če gre za prometno površino potem je dolžna ukrepat policija.
Če gre za privatno površino (na kateri pa je vzpostavljena služnost) ali za kakšno drugo obliko neprometne površine pa je pravno gledano možna edino tožba zaradi motenja posesti.