PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Odpoved pogodbe nepremičninski agenciji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prodajam stanovanje od oktobra 2011. Z novim letom sem prodajo dala tudi nekaj nepremičninskim agencijam.Konkretno me zanima, ali lahko prekinem pogodbo na podlagi dejstva, da me v času, odkar sem podpisala z njimi, niso niti enkrat poklicali po telefonu, pripeljali koga na ogled oz. informirali o stanju. Kljub obljubi agentke, da bo prišla fotografirati stanovanje za objavo, se to ni zgodilo , zraven oglasa je dala slike bloka od zunaj. To traja dva meseca, v pogodbi pa se zavežeš za devet mesecev.Imam zakonsko podlago, da z njimi pogodbo prekinem?Kakšen je postopek,je dovolj napisati pisno odpoved ali je potrebno kaj več?
v pogodbi imate koliko časa vam traja pogodba
ali imate exkluzivno pogodbo?
mi smo poskušali prekiniti predčasno, pa bi se morali poslužiti odvetnikov, tako smo rajši počakali in odpovedali po točno tisth členih v katerih so pogoji za prekinitev pogodbe

bodite pozorni, ker nekatere pogodbe imajo člen, v katerem je navedeno do katerega se lahko odpove pogodba z nepremičninsko agencijo, če tega ne storite se vam pogodba avtomatsko podaljša za vsaj 9 mesecev :mrgreen:
srečno
Enostavno sporočite, da stanovanja ne prodajate več.
Da ne prodajam več je bolj slab izgovor,saj bi hitro ugotovili, da se stanovanje še zmeraj prodaja in me v najslabšem primeru celo tožili. Z njimi nisem podpisala ekskluzive, pogodba pa velja devet mesecev. A v pogodbi je napisano tudi,kaj so oni obljubili,da bodo naredili in po mojem mnenju se niso držali svojega dogovora. Menim,da je to dovolj tehten razlog za prekinitev.Ali se mora pač pogodbe držati samo stranka,agenciji pa to ni treba?
To je dovolj tehten razlog za prekinitev, samo a se vam da to dokazovat na sodišču? Jaz bi jim poslal dopis, da zaradi neizpolnjevanja njihovih obveznosti odstopate od pogodbe, potem boste pa videli kaj bo. Če bodo zapel potem vam ne ostane drugega kot da počakate da mine 9 mesecev ali pa se greste zaradi tega tožarit, kar bo trajalo vsaj 9 mesecev.
Po mojem mnenju malo preveč komplicirate, dobro preberite pogodbo in poglejte kaj ste se s to pogodbo zavezali, ponavadi notri piše, da se boste v primeru sklenitve posla katerega uredi agencija plačali provizijo v primeru da posla ne bo pač ne bo provizije. Drugače je če ste podpisali eksluzivo. Saj pravim še enkrat preberite vsebino.
anzi81 Napisal:Da ne prodajam več je bolj slab izgovor,saj bi hitro ugotovili, da se stanovanje še zmeraj prodaja in me v najslabšem primeru celo tožili. Z njimi nisem podpisala ekskluzive, pogodba pa velja devet mesecev. A v pogodbi je napisano tudi,kaj so oni obljubili,da bodo naredili in po mojem mnenju se niso držali svojega dogovora. Menim,da je to dovolj tehten razlog za prekinitev.Ali se mora pač pogodbe držati samo stranka,agenciji pa to ni treba?

Praviloma bi jih morali pozvati, da naj izpolnijo svoj del dogovora v pogodbi in jim zagroziti z odstopom od pogodbe (dati je potrebno rok za izpolnitev dogovorjenega - butasto!).

Pravniki bodo povedali, kako je s takojšnjo odpovedjo pogodbe v primeru, da so bili nekaj zavezani v roku storiti, pa tega niso - rok je namreč potekel.

Če je tako, jim iz tega razloga pogodbo odpovejte s takojšnjim učinkovanjem.

LP
A so za 100 jurjev vredno stanovanje obljubili kupca za 120 v pol leta. No ko se bliza pol leta in rabite denar, vam ga pripeljejo za 80. Ker rabite denar vzamete denar, oni pa stanovanje naprej prodajo pravemu kupcu za 105. Pa imajo provizijo pa 25 jurjev. Tako se pri nas dela eksluziva.
Evo,jaz sem danes napisala pisno odpoved agenciji in poslala s priporočeno pošto - napisala sem le,da z današnjim dnem odpovedujam našo pogodbe in nisem nič razlagala zakaj.Drugi agenti so mi rekli, da se s strankine strani lahko pogodba prekine kadarkoli,brez kakšnega tehtnega razloga. Problem bi bil,če bi jaz za njihovim hrbtom prodala stanovanju kupcu,ki so ga pripeljali oni - takrat lahko pride do tožbe ali vsaj plačila provizije.Prepričana sem,da agencija z mano ni imela nobenih stroškov, oglaševali so tako ali tako na brezplačnih straneh, telefona ni bilo nobenega...tako da mi tudi stroškov ne morejo računati?!
Kot zanimivost še tole : pred dnevi sem brala članek o nepremičninskih agencijah,kjer je Zveza potrošnikov jasno povedala,da če greš kot kupec na ogled stanovanja,ki se prodaja preko agencije,NISI dolžan z agencijo podpisati pogodbe.Če agent to vseeno zahteva,se ga lahko prijavi zbornici.Sem si skopirala članek in ga bom zdej kar s sabo nosila,ko bom šla po ogledih... :lol:
Nam lahko zaupate kje ste našli ta članek?
Mogoče dodam še eno past. V vseh pogodbah ki sem jih imel z agencijam cca. 5 je pisalo da jih moram obvestiti ko stanovanje prodam ter jim tudi posredujem podatke komu sem ga prodal drugače lahko zahtevajo neko povrnitev stroškov. Skratka ko sem prodal stanovanje sem samo poslal vsem agencijam dopis da je stanovanje prodano in da kupca ne bom razkril zaradi varovanja osebnih podatkov, če pa želijo izvedeti kdo je novi lastnik naj gredo pogledati v zemljiško knjigo čez čas.
Sara MS Napisal:Nam lahko zaupate kje ste našli ta članek?

Članek je bil objavljen v Oni, 28.02.2012.
Kupujem nepremičnino. Seveda sem ob prvem ogledu takoj pod nos dobil v podpis pogodbo od nepremičninske agencije s temi in temi pogoji, ter tudi z višino provizije. Z nepremičnino je sedaj tako, da niti sami dobro ne vedo ali je parcela zagotovo zazidljiva ali ne. Toliko o strokovnosti. Zdaj me zanima ali jaz lahko pred nakupom, od te nepremičninske agencije zahtevam, da mi pisno odškodninsko garantirajo, da je nepremičnina zazidljiva, oz. ali je to že v tem njihovem zavarovanju ki naj bi ga kao krili, če gre kaj narobe.... Sicer bi odstopil od tistega kar sem podpisal in šel k drugim, ker se mi zdi pa to višek nesposobnosti, da niso prepričani niti v 100% zazidljivost. Drugam pa sedaj ne morem ker sem butelj podpisal papirje.
suha pokliči na občino oz. upravno enoto, naj ti čim več povejo. na domači naslov naročita Potrdilo o namenski rabi zemljišča (ki je zastonj) ali pa se pozanimajta če ima agent lokacijsko informacijo (očitno ne, če ni prepričan o zazidljivosti). mi2 sva čisto vsako potencialno parcelo preverila, ne glede na to kar so nama agenti zatrjevali. v kar nekaj primerih bi kupila mačka v žaklju, res skoraj težko za verjeti da je bilo tega ogromno. tudi medsosedski spori na sodiščih so nama bili zamolčani! in tudi ko sva ponovno klicala na agencijo so kao rekli: joj, gospod, mi tega ne moremo vedeti. in še sedaj, npr. par mesecev kasneje taiste parcele še vedno prodajajo kot zazidljive. prav tako sva klicala na elektro, vodovod itd. če ti je kaka parcela res zanimiva, se orng pozanimaj. naj ti ne bo škoda časa ki si ga preživel ob telefonu.
Iskanje po temi