PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Prezračevanje vode v kraški štirni

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Usposobil sem staro kraško štirno - drži kot flaška - in imam zalogo vode s strehe, ki bi jo uporabil predvsem za zalivanje in v sanitarne namene, lahko tudi za umivanje.
V ta namen sem montiral hidrofor, po hiši pa nameravam razpeljati ustrezno napeljavo.

Ker pa "se stoječa voda rada usmradi", kot pravi pregovor - dobi postan okus - razmišljam, da bi vodo v štirni na nek način zračil. V časih, ko hidroforjev še ni bilo, smo namreč vodo iz štirne zajemali ročno z vedrom (štenjakom) na verigi. Pri potapljanju štenjaka, da je na polno zajel vodo, je vedno prišlo do obilnega pljuskanja in prelivanja vode, tako da se je voda v štirni neprestano gibala in zračila. Poleg tega je bila navada, da se v štirno vloži kakšno zlato ribico, da obračunava z mrčesom, recimo komarji.

Danes, ko vodo črpamo s črpalko, to pljuskanje manjka, marsikatera štirna je poleg tega še zgoraj zaprta, tako da se voda ne more zračiti in domnevam, da vodi to ni v korist. Ali pa se motim?

Zanima me, ali je kdo rešil problem stoječe vode s kakšno preprosto napravo, npr. mini vodometom ali čim podobnim? Vesel bom vsake izkušnje ali ideje.
Na nekoliko oddaljenem vrtu imam sod z vodo za nujno zalivanje. Po potrebi napeljem cev in ga napolnim iz vodovoda.
Dokler sem imel odprt sod, se je voda poleti usmradila v enem tednu. Odkar imam zaprt sod (pokrov snamem le ob zajemanju vode), se mi še ni usmradila, čeprav je v juliju običajno ne prilivam (manjša poraba).

Verjamem, da zaprtost (brez svetlobe) povečuje življensko dobo vode.
Nimam časa - sem v penziji!
Zanimivo, Žerjavar - hvala za podatek!
Upam na še kakšno izkušnjo ali mnenje.
Iskanje po temi