PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Kaj kupiti? Novo stanovanje ali staro in ga obnoviti?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Dolgo se že ukvarjam z nakupom stanovanja za našo 4 člansko družino. Dolgo zato, ker z možem nikakor ne moreva priti skupaj z najinimi željami. Jaz bi raje kupila starejše stanovanje (recimo 20 ali 30 let) za manj denarja in ga obnovila, on bi pa najraje šel v novejši nizek blok z garažo spodaj. Jaz mu sicer skoz govorim, da so včasih gradili bolje in da je bolje kupiti starejše stanovanje in ga obnoviti. Nekaj bi lahko naredili tudi sami. Ali imam prav?
Razmišljali smo tudi o nakupu parcele in gradnji hiše, pa nimamo ne živcev za to ne časa in tudi denarno smo omejeni. Stanovanje bi kupili na obrobju Ljubljane ali v bližini Kranja.

Kakšen nasvet ali predlog? Vseh bom zelo vesela. Hvala.
Z obnovo starega stanovanje je vedno več dela in stroškov kot pa zgleda na prvi pogled. Jaz sem namesto planiranih 14 dni preživel mesec in pol v 2-sobnem stanovanju, ki sem ga renoviral. Ni to samo 'pokitat, pobarvat pa laminat not dat'....tukaj je še elekrtika, vodovodne inštalacije...stroškov na hitro nanese veliko, je pa res da lahko veliko privarčujeta če delata sama oziroma s pomočjo prijateljev. Problem pri starejših gradnjah je tudi izolacija, okna, vrata....

Pri novogradnjah v Sloveniji pa tudi ni vse lepo. Zadnjič je bilo pri dnevniku kako v ljubljanskih novih blokih (popolnoma praznih) že fasada 'fajhta'.

Odločitev vsekakor ni lahka, mislim pa da bi se morala odločiti na podlagi ogleda posamičnega stanovanja. Če vam je všeč, dosti prostorno, primerna razporeditev prostorov, lokacija, soseska....

Veliko sreče pri nakupu.
Glede na to, kako so današnje novogradnje 'super' narejene je bolje kupit starega in ga orng zrihtat.
Pri starem stanovanju je menjava oken, vodovodne napeljave in mogoče še električne najbrž nujna.
Vprašanje je v kakšnem stanju so radiatorji. Jaz bi osebno še preveril ali je bila obnovljena fasada oziroma izboljšana izolacija, če pa ni bila, preverit ali imajo v planu to naredit v kratkem.

S temi popravki dobiš stanovanje, za katerega veš kje in kako tečejo napeljave, lahko jih prilagodiš po svojih željah.

Menjava ploščic, parketov pa tudi kopalniških elementov je najbrž tudi potrebna, ampak si spet lahko narediš tako kot hočeš.

Tudi sam sem slišal precej negativnih mnenj o novih stanovanjih. Najti novo stanovanje, ki bi popolnoma ustrezalo željam je skorajda iluzija. Če k temu prištejem še dvomljivo kvaliteto gradnje in marsikdaj nerešena lastniška in zemljiškoknjižna vprašanja...

Moj predlog - staro stanovanje, pri čemer je treba vedet da vsaj mesec dni konkretnega dela "ne gine". Je pa zadovoljstvo toliko večje. Je pa pri tem delu treba met nekaj živcev in volje, ne toliko kot pri novogradnji, a vseeno.

Obnovo starega stanovanja sem dal skozi lansko poletje, za "taščico". Rekli smo kakšnih štirinajst dni dela, potem pa sem septembra montiral še zadnje vtičnice, začeli pa smo junija... Cry

Lp,
Davor.
''Glasujem'' za staro stanovanje - z upoštevanjem vseh komentarjev zgoraj.
Pri nakupu stanovanja so pomemnbe tri stvari:
1. Lokacija
2. Lokacija
3. Lokacija

In te tri točke odražajo tudi ceno. Torej, ko bosta našla primerno stanovanje na vajini idelanii lokaciji, se bosta ukvarjala z njegovo starostjo. V kolikor imata pogoj garaža iščeta pač v tej smeri.

To, da so včasih gradili bolje kot danes...a to ti po sistemu rekla kazala, lai si iz stroke in to veš? :wink:

V starem stanovanju se seveda splača pred vselitvijo zadeve poštimat..če drugega ne, na novo naplejat vodo in odtoke (torej novo koplanico), pogeldat kako je z elektriko če slabo, še to na novo napeljat (oz. vsaj porkbeti za par novih vtičnic), zamenjat vrata, končno oblogo..potem pa je to nekako to (seveda še izravnava sten in beljenje).
Če imata za stanovanje na obrobju Ljubljane, bi (verjetno) tudi hiško gor spravila. Drugače pa mislim, da ni pravila staro vs. novo. Pri obeh lahko fino nasankaš; no ja, ali pa zadaneš terno ;-)
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Hiša? Mislim, da ne bi. Smo gledali parcele, pa so bile tiste s sprejemljivo ceno neprimerne, da ne rečem celo grde in v takih naklonih, da bi človek rabil derezeSmile Tiste primerne so imele pa blazno ceno.

Lep odziv, sem vesela.

Kje sem slišala, da je bila včasih gradnja bolj kvalitetna? Kar nekaj ljudi pravi tako, med drugim sem nekaj takega prebrala tudi tukaj, poleg tega je bila prejšnji teden na RTV-ju ena oddaja o kvaliteti bivanja, pa je bilo tudi nekaj takega rečeno.
Sam bi se odločil za staro.
Vendar ne katero koli staro! Glede na način in vrsto gradnje so "idealne soseske " grajene med leti 1972 in 1980. V tem obdobju se je gradilo relativno kvalitetno - vsaj kar se samih materialov in izvedbe tiče. ( stara gradbena šola pač :lol: )
Pa še en plus imajo ti letniki. Po Jazbinšku so večino teh stanovanj odkupili za "male pare". Večino takih sosesk in seveda stanovanj so lastniki v preteklih letih obnavljali. Običajno je na novo izveden obod zgradbe z novo izolacijo in zamenjana so okna in po večini tudi streha.
V večini primerov je tudi lastniška struktura jasna, urejana je etažna lastnina in funkcionalno zemljišče okoli objekta.

Torej veš kaj kupuješ in kaj je tvojega.

Kot je nekdo zgoraj navedel - da je veliko dela - in da se je obnova zavlekla bistveno več kot za 14 dni :roll: :lol: , ni problem v daljšem roku, ampak v njegovi predpostavki, da bo vse uredil v 14-ih dneh. Kar pa definitivno ni realno.

Vse je v veliki meri odvisno res od lokacije, nadalje od stanja instalacij v stanovanju in seveda od cene.

Iz izkušenj in prakse pa sledeče; 98m2 veliko stanovanje v bloku II nadstropje, smo pred časom za "prijatelja" totalno obnovili v 28-ih dneh. Bilo je eno od stanovanj, kjer je bila fasada nova, prav tako tudi okna, tako da v ta del ni bilo potrebno posegati.
Kaj se je naredilo? Vsa el. instalacija je bila izvedena na novo, v obeh kopalnicah je bila v celoti obnovljena in zamenjana tako toplovodna, kot kanalizacijska instalacija,ter povsem nova vsa kopalniška oprema ( kad, tuš, VC, bide, umivalniki, armature, na novo so bili izvedeni priključki za TV in internet po sobah, narejenih je bilo nekaj prebojev sten zaradi drugačne organizacije prostorov, zamenjana so bila vsa notranja vrata in seveda vhodna vrata, v kuhinji celotna prenova in zamenjava instalacij - prilagojeno novi opremi, delno so bili zamenjani estrihi, celotne nove finalne talne obloge. Vse stene so bile na novo glajene in beljene, prav tako stropi.

V 28 dneh.

Zakaj je bilo to mogoče? Ker je možakar z vsemi pripravami začel pol leta prej, narejeni so bili popisi, izbran in naročen je bil ves potreben material. Z posameznimi izvajalci so bili dogovorjeni in vsklajeni točni in natančni termini- kdaj in kako bo delal na objektu.

A ja še cena ........ slabih 24.000€. Je pa sedaj "gajba" spedenana u nulo in naslednjih 25 do 30 let nimaš kaj da delaš!
Jst bi tudi izbrala raje starega, še posebej če bi bil na dobri lokaciji... ker ne samo, da so marsikatera starejša stanovanja (da ne posplošujemo da vsa) veliko bolj solidno grajena kot nova... tudi lokacije in lega so marsikdaj pri "starogradnjah" lepše kot pri novih, modernih stanovanjih, kjer je vse tako natlačeno, da sosed lahko zvečer s svoje dnevne sobe gleda tvojo televizijo. Ali pa so novogradnje direkt ob štiripasovnicah (primer Dunajska v Lj) kjer niti sekunde ni tišine zunaj.

Edini problem pri starogranjah bi morda lahko bil, da so taka stanovanja manjše kvadrature, ker so bili včasih pač skromnejši standardi. Včasih so (vsaj pri nas v bloku smo imeli malo morje takih primerov) 4-članske družine lahko solidno (pre)živele tudi v 1,5 sobnem stanovanju kvadrature 50m2 (ker pač nis(m)o imeli tako polnih riti vsega kot danes), danes bi pa vsaka 4-članska familija rada imela 100m2
Stara stanovanja oz. stare soseske so dostikrat lepše (vse je že zaraščeno z zelenjem) in po možnosti je v središču soseske otroško igrišče in ne gostinski lokali na vsakem vogalu. Je pa potrebno biti pozoren na urejeno stanje v zemljiški knjigi in pa pri starejših stanovanjih oz. soseskah zna biti težava tudi parkiranje.
Bi bil pa pri meni v prvi vrsti odločilen kriterij vpis v zemljiško knjigo, pote takoj razporeditev prostorov (oz. potencial stanovanja) in pa cena ... če bi bilo to vse ok, bi pa preverjala še vse ostalo.
Več glav, več ve ...
Iskanje po temi