Objave: 9
Teme: 1
Ocena:
0
Lp,
potrebujem nasvet. V LJ (Hrušca-Litijska) ima tast hišo. Ker ni kanalizacije je seveda bila edina rešitev greznica. Hiša je bila kupljena, bivši lastnik se je dogovoril s sosedi in postavil greznico na njihovi zemlji. Zdaj jo moramo prestavit na naše zemljišče. Konktaitrali smo MOL kjer so nam povedali, da izgradnje kanalizacijskega omžreja tam ne bo še nekaj let....
Ker sem iz Štajerske (Jurovski Dol) in nimam izkušenj z greznicami (lani sem postavil hišo a imamo kanalizacijo) prosim, če mi nekdo lahko svetuje kako čim ceneje zgradit novo greznico, kakšni so približno stroški in seveda ali poznate primernega in zanesljivega izvajalca.
Za odogvore se vam vnaprej iskreno zahvaljujem.
Gorazd
Objave: 4249
Teme: 26
Ocena:
1
Preveri, kakšno greznico lahko narediš (praviloma le zaprto) in razmisli o MČN.
lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Objave: 91
Teme: 0
Ocena:
0
Tudi sam mislim- razmisli o MČN. Strošek greznice ni majhen, zadeva ne bo ravno po regelcih (res da ne boš tega nikjer prijavljal in dejansko ohranjaš stanje od prej) in tudi sicer boš imel delo s tem. Če se boš lotil je sicer simpl varianta 3 velike betonske cevi (npr. fi 150 cm), spodaj beton, zgoraj kupiš pokrove in med njimi narediš ustrezne povezave. Vendar zadeva tudi zasede veliko prostora, razkopat bo potebno velik del vrta da to postaviš.
Za moje pojme elegantnejša rešitev je MKČN:
-Strošek ni dosti večji- najcenejše že od cca 2000€ in imaš vse
-Zasede malo prostora
-Enostavna vgradnja
-Ko bo pri vas kanalizacija lahko odkoplješ in še prodaš
-Prijaviš MČN na komunalo in plačaš oceno obratovanja dobrih 100€ in imaš potem vse po reglcih, si ekološki in "najpomembneje" oproščen si skoraj celotne okoljske dajatve v vseh prihodnjih letih. Poglej na račun za vodo koliko je sedaj in to deli z 10. To recimo pomeni da na leto prišparaš vsaj 100€ odvisno od porabe in dobiš MČN zagotovo noter v par letih.
-Edini minus je da moraš potegnit do vgrajene MČN električni kabel in da potem kompresorček kuri nekaj malega štroma. Ampak mislim da je to zanemarljivo.
Objave: 42
Teme: 5
Ocena:
0
Greznice po novem sploh ne smeš več zgradit. Samo še MKČN.
Ponudnikov pa je veliko. Strošek praznjenja pa dosti manjši kot pri greznici.
Objave: 397
Teme: 28
Ocena:
0
A je kje kak zakonski predpis, kjer piše da se greznice ne sme naredit?
Drugače sem okoljsko osveščena, ampak.... ali kdo sploh preverja pri novogradnji - kaj si dejansko naredil?
Objave: 91
Teme: 0
Ocena:
0
Seveda, je zakon, da se pretočne greznice- torej takšne z izpustom ne sme graditi. Pri novogradnji- PGD moraš dobit soglasje tvoje komunale (VOKA,...), kjer podpišeš tudi pogodbo o praznjenju, če se odločiš za nepretočno greznico (edina druga legalna opcija pa je- če ni kanalizacije- MKČN). Sedaj kaj ti dejansko zgradiš pri novogradnji ti mogoče nekaj časa ne bo noben gledal, vendar pa se lahko in se verjetno sčasoma bo pojavil kakšen iz komunale, če boste imeli podpisano praznenje zaprte greznice, vi pa ne boste imeli x let nobenega praznenja. Pa tudi sicer bodo po letu 2015 ali 17 (odvisno od področja) zaostrili pogoje, saj bo takrat neka evropska direktiva, ko naj bi bilo vse preko čistilnih (bodisi MKČN ali centralnih preko kanalizacije).