PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Razlika med on - off in inverterskimi TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Manj od koga :oops: :?: -manj, kot si leto pred tem :wink:

O povrnitvi investicije v vse ukrepe sem pisal vendar že večkrat.
Če me sedaj vsa elektrika z gospodinjstvom vred letno pride 1.326, 1360, cca 1300 € -po letih, bi me, če ne bi naredil nič, kurilno, olje, elektrika ter dimnikar okoli 4.000 € letno.
Nabavil pa sem ogrevalno TČ+300l bojler.
V strahu, da mi TČ (nimam dod.grelcev) ne bo uspela ogrevati v hujši zimi, sem manjši del cokla in spodnjo stran balkonov izoliral (s 3 do 5cm), nalepil stiropor na strop kleti (3 oz 5cm) -ni bil pa to edini razlog, strah pa je bil očitno odveč. Zamenjal sem tudi dobavitelja elektrike+koristim popuste, delno sem saniral krožni vod, morda še kakšna malenkost oz optimizacija, ki se je ne spomnim, kar pa me je vse skupaj prišlo pod 11.000€ brez nekaj malega lastnega dela. Toplo imamo sedaj bolj in vseskozi. Zadnje leto ne ogrevam več na urnike, taktiranja vseeno ni, pač pa se TČ vklopi, ko NT pade pod 22,5°C.
Nasprotno, v času ogrevanja na kurilca, smo ponoči in tudi dopoldan šparali, sedaj ne.
Računam, da se mi TČ+nov bojler vrneta v cca 4 letih.
Z on/off ali inverterji se doseže podoben učinek, razlik je v praksi težko ovrednotit.
No, koliko m3 vode porabiš?
Migaj Napisal:No, koliko m3 vode porabiš?
dobro vprašanje, bi bilo celo smiselno novo temo odpret....

Pri nas 3 občasno 4 osebe nekje 21-23m3 ko pride čas zalivanja vrta, še kakšen v +
avtov ne perem doma_meni se zdi veliko...

Nekje sem nekoč prebral, da je nek "normativ" oz.nepisano pravilo do 4m3 na osebo
Upal bi si stavit, da je poraba na osebo zelo različna: od 20l pa do 200l na osebo/dan v povprečju na letni ravni.
Neverjetno, pri bohincu se uporabniki TČ počutimo kot na zatožni klopi.

Bohinc, a ti ne razumeš da nam dol maha kakšen je razmak med lamelami, ali se odtaljujejo na 30 sekund ali na kaj več, ali tiktakajo ali ne, ali imamo daljšega kot ...
Grejejo nas! In to ekonomično. Poleti nas celo hladijo. Sosed ima poleti Estio (ni delal TELMOS!!! Silni rabati so torej šli drugemu mojstru) speljano kar v talno in se mu zaenkrat ta način hlajenja kar dobro obnese.
Ja, Bohinjc je vaša šiba božja. Tam ima dež "ta mlade", pravjo.

Bohinjc, je vprašanje on.off vs. inverter, pripeljal do same srčike vprašanje, na katerega ni in ni odgovora... Forum, je prej kot ne, poln le opletanja s frazami zadovoljstva, kadar je govora o famoznih inverter klima toplotnih.

Ekonomično, kar dobro, več kot zadovoljen, več kot pol manj... dejte si zmontirat kalorimetrijo fantje.

Lahko je opevat, KAKO BI skuril 4000l+, kurilca, sedaj pa pokurite samo okroglega jurčka elektrike in še nekaj drobiža. En agilnež si je že priklopil kalorimeter, ampak kaj ko so te naprave tako netočne.. Še do danes je ni uspel umeriti po meri in moči serviranja postov na forum.

Kar se porabe vode tiče, vaški vodovod, poraba na mesec približno 16m3 na hišo. (ni kmetij in drugih posebnežev, drugih varčevalnih ukrepov ponavadi ne poznamo.)
jaz osebno ne morem zase odločiti ali je boljša-on-off ali inverter ker ga nimam-on off mi dobro sluzi-inverter pa nisem spsoben sestaviti-ima glavca prav-je zelo zahtevna zadeva-vsa filozofija na forumu mi nič ne pomaga-tudi pri odločitvi katero tč kupiti ne-še zmeraj pri meni velja:najprej izoliraj bajto,potem pride na vrsto kurilna naprava-meni se zdi ali inverter ali onoff zavisi od izvedbe ogrevanja
(za moj primer pri rad. ogrevanju in sobnih termostatih je najbolj enostaven on-off)
Na tisto srčiko vprašanja pa je bilo že večkrat odgovorjeno. Še pred par dnevi le, da to še vedno ni dovolj.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ne vem če bi ali ne bi.....
Pa naj bo še zadnjič:
Inverter je nadgradnja ON OFF TČ zato da bi regulacija bila boljša in delovanje bolj udobno.
Ker je nadgradnja narejena zato da bi delovanje bilo boljše, ne morejo biti rezultati slabši, kot bi nekateri radi dokazali. Po tej logiki so proizvajalci inverterjev butlji, ker si podražijo proizvodnjo in komplicirajo z neko elektroniko zato da naredijo slabšo TČ.

Tisti ki tega ne želi dojeti pač ne želi.

Sicer pa moram stopiti v bran Bohinjcu......
On se bolj ukvarja z velikostjo in številom redov uparjalnika, ki naj bi proporcionalno z naraščanjem tudi zagotavljali boljši COP in manjše sreženje.
Kakšnega konkretnega dokaza za ali proti teoriji ni ......., čeprav bi rad dokazoval, da je njegova TČ ravno dokaz za to. Za kakršnokoli dokazovanje bi moral imeti na isti lokaciji primerjalno TČ, ki bi delovala v popolnoma enakih pogojih (tudi pribitkov toplote v hiši). Seveda pa to ni mogoče..

Tisti ki želi dokazovati svoj prav, naj pač dokazuje s kalorimetri in nadzorovano
Kot kaže pa tudi tak test eni ne priznavajo (tema o primerjalnem testu inverterja vs ON OFF na sejmu).
Bohinc ne daje več podatkov porabe TČ, gospodinjske elektrike, porabe sanitarne vode.
Ni pomembna samo poraba ogrevalne TČ +eventuelne STČ (skupaj 10k ?).
Za oceno učinkovitosti je poleg podrobnega opisa objekta in makro ter mikro lokacije, pomembna je tudi poraba gospodinjske elektrike (10k ?), število oseb (9?), ter skupna poraba sanitarne vode z deležem porabe tople vode. Npr če je velika poraba vode zaradi zalivanja vrta, pranja avtov ipd je delež najbrž manjši.

Če v povprečju ne ravno zahteven človek porabi 80l vode/dnevno, npr od tega polovico tople, s TČ za vsako dodatno osebo porabiš dodatno samo okoli 0,5kWh dnevno oz na mesec 15kWh.
Po drugi strani, če je oseba samo 12ur/dan doma, prispeva k notranjim dobitkom preko 1 kWh/dnevno.
Ker pa se zaradi nje tudi več kuha, več gleda TV, več računalnikov je prižganih,....
-bi rekel, da v povprečju dodatne osebe v kurilni sezoni ne povečujejo skupne porabe TČ+STČ :wink:

Rekel bi, da več ko imaš oseb, večje imaš notranje dobitke in ti so v povprečju po mojem celo večji, kot je energija, ki jo moraš dovest za ogretje večje količine vode.
Povrhu vsega tudi ta energija tople vode večinoma ostane v hiši -na koncu iztoka iz hiše ponavadi ni več ravno vroča voda. Zelo veliko ljudi v hiši ti lahko celo skrajša ogrevalno sezono za kaki teden ali dva.
Bolj kot število ljudi na porabo TČ(+STČ) vpliva na kako notranjo temperaturo ogrevaš oz. kako zahtevni so ljudje v hiši glede notranje temperature ter porabe tople vode.

Drugo pa je izven ogrevalne sezone (5 mesecev), ocenjujem, da vsaka dodatna oseba v povprečju poveča mesečno porabo TČ(STČ) za cca 15 kWh -obstajajo seveda exstremi navzgor in navzdol.
bohinc Napisal:Mislim, da sem prej tebe vprašal o vrnitvi investicije. Ti pa zopet dokaze kot običajno, brez odgovora... (do letos so vse porabe še vidne...- bo pa najmanjša v 4ih letih, delček sem ti poslal tud enkrat prek ZS, mar ne :wink: )
Ko sem (ob oddajah porab) kak mesec porabil več, ti je bilo v veselje...ko pa manj ti ni bilo jasno in seveda dokaz kako je to mogoče (kaj sem spreminjal, prenastavljal...čeprav se je spremenilo le vreme Idea ) ....zato se ne grem več (ter se ne čudi, da bo še redki on-off izstopil iz piscev porab).
Za svojo TČ nisem nikdar trdil, da je čudo tehnike in napredka..., s porabo smo pa kar blizu kljub poveličevanjem nekaterih...
Čudno, da telmos ceni vsaj delo pipistrela ,mogoče zarad primorske !?. Saj je za mojo TČ, v mislim da drugem letu delovanja izjavil , da sem lahko vesel, da mi sploh še deluje. Zelo neslovenska izjava...kot rad okara druge, s tem pa tudi lepo pokaže odnos do slovenskega znanja , ali pač sestavljanja, kot se je trudil še kdo skozi kak zapis... Tudi vedeti kake dele skup nabrat in sestavit zahteva nekaj znanja mar ne? Statistika o izdelanih TČ tudi pove svoje. Tudi Avstrijc npr. STČ ne bi tržil pod svojo blagovno znamko, če bi bil tko zanič izdelk, (je pa na švicarskem testu zelo dobro ocenjena- samo vprašljivo zopet, če priznavate švicarske teste...nekateri) ?!

Lahko noč
Ali si se že prebudil ali še vedno sanjaš? Zapisal sem, da sem vesel, če si ti s svojo TČ zadovoljen. Zakaj bi si želel, da ti crkne? Morda zato, da ti instaliram inverter? Dajmo no. Jaz po pogovoru z vsakim najprej ocenim, s kom imam opravka. Zate iz tvojih zapisov natančno vem, kaj je tvoja frustracija.
Pipistrela pa cenim prav zato, ker vedno oporeka vsaki vaši konzervativščini. Če bi se on ukvarjal z on offi in velikimi, težkimi "ta zaresnimi elektromotorji," bi bil še vedno v garaži.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
jaz se predam! Inverter, takšen ali drugačen je nartaboljš kar na svetu obstoja Big Grin
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
"Šrot mašini" ne pomaga noben inverter.
Problem pri tebi je, da si vse inverterje razvrstil med "šrot"....
Pri meni ni prav nobenega problema in nikoli nisem izjavil, da so inverterji šrot!
Ne vem kje si to pobral?
Inverterji so naj naj, on offi nimajo za burek!
Zadovoljen?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
No, s sarkazmom predzadnjega stavka si potrdil, kar sem napisal!
OTROCI............
1 ... 31 32 33 34 35 Pojdi na stran 
Iskanje po temi