PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Ugoden rekuperator

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali mi lahko kdo svetuje kater rekuperator izbrat in sicer po čimnižji ceni za solidno kvaliteto, da še ustreza pogojem ekosklada.
Hiča ima 142m2 P+M to je cca 350m3.

Zasledil sem Mitsubishi Lossnayin in nisem čisto prepričan če je to dosti varčna zadeva.
Poznavalce prosim za kak nasvet glede izbire rekuperatorja.

Zanima me še ali je bolje narediti razvod prezračevanja z malimi fi80 cevmi ali naj uporabim raje pocinkane špiro cevi večjih premerov in kaj je bolje. Ali so špiro cevi problematične iz kakega vidika?

Lp
Lossnay 25 pride po odbitku subvencije okrog 500€, primerljiva Helios in Paul pa okrog 1500€ (računal na 25% subvencije + 300€ za vračanje vlage).
Kar se varčnosti tiče ima Lossnay deklariranh 65%, ostali preko 90%.

Vprašanje je, koliko ti teh 25% pomeni pri celotnem letnem strošku ogrevanja.
Če se prav spomnim oglašujejo z rekuperatorji prihranek 30 % pri ogrevanju, kar najbrž pomeni da predvidevajo približno tak delež izgube toplote pri prezračevanju.
Torej bi boljši rekuperator letno prihranil 7,5% stroška ogrevanja za nekje 1000€ višji strošek investicije.
Če te pride ogrevanje recimo 500€ (za neko normalno novogradnjo kar visoka ocena), bi prihranil skoraj 40€.
Višja investicija se ti torej povrne v 25 letih.
Ja načeloma me subvencija ne zanima, ker kandidiram za ovoj cele hiše in tam potem ni važno, da je rekuperator sploh na njihovem seznamu, važno je samo da ima deklarirane pdatke, ki dokazujejo da naprava ni predpotopna . Se pravi zanimajo me predvsem rekuperatorji, ki jih najugodneje dobim po redni ceni brez subvencij.

Lp
Mene pa zanima koliko ima Lossnay LGH-35RX5 toplotno učinskovitost po standardu EN 308, ki ga priznava ekosklad.
Mi sicer tudi kandidiramo za celotno hišo, ampak deklarirana toplotna učinkovitost rekuperatorja vpliva na izračun PHPP.
Iskanje po temi