PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri vrsta ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Sem bolj nova v vašem forumu, in ko sem ga malo pregledovala, nisem nikjer zasledila, da bi imel kdo podobno vprašanje kot jaz. Zanima me ali kdo pozna sistem ogrevanja z pečjo na drva (etažno ogrevanje) in električno pečjo. Nekje sem zasledila, da ti montirajo zraven peči na drva nekakšen ventil ali termostat in ko se spusti T pod npr. 18 stopinj (odvisno na kakšno T imaš naštimano) se preklopi ogrevanje na elektriko. Se pravi do 18 stopinj ogrevajo stanovanje drva, potem pa elektrika. Stanovanje je v izmeri cca 70 m2 in me zanima ali imate še kakšen predlog. Mogoče tudi kakšen cenik peči. :wink: :wink:
Če jaz prav razumem, ti želiš dogrevati stanovanje v primeru odsotnosti. V tem primeru elektrika ogreva do neke temperature, z njo vzdržuješ temperaturo, za normalno ogrevanje pa uporabljaš drva. Rešitev je primerna, je pa kljub nizki ceni elektrike, sorazmerno draga varianta. Peč se imenuje PANTERM in se prodaja v različnih močeh, pobrskaj po internetu. Kakšno moč potrebuješ, pa ti bo povedal strokovnjak.
Hvala za odgovor!

Zanima me pa še ena stvar glede ogrevanja. Stanovanje je starejše in veliko cca 70 m2. Ker ne mislimo bit dolgo v tem stanovanju-cca 5 let, bi bila možna varianta segrevanja prostorov s pomočjo elektrike. Kaj vse se mora kupit za el. način ogrevanja (npr. radiatorji,termostat,...)? Ali kdo ve kakšna je razlika med Glamox in Atlantic el. radiatorji, saj je se cena bistveno razlikuje?

Hvala za odgovor
Sam ne poznam cen od Glamuxa ali Atlantic, se mi pa zdi dokaj neumno, da se o tem tolko piše (mislim reklame). Izkoristek kakeršnega koli električnega radiatorja je zelo zelo blizu 100%. Razlike so potem pri termostatih, ki so - priznam - bolši pri Glamoxu, nikakor pa to ne more pomenit ne vem kakega prihranka energije - kvečemu malo bol ugodno počutje (praktično nisem testiral, tako da ne vem). v glavnem, meni se zdi, da so dragi samo zato, ker so lepi (dober dizajn) in pa da dobijo pokrit za vse tiste reklame v cajtngah.
andrejjana Napisal:Hvala za odgovor!

Zanima me pa še ena stvar glede ogrevanja. Stanovanje je starejše in veliko cca 70 m2. Ker ne mislimo bit dolgo v tem stanovanju-cca 5 let, bi bila možna varianta segrevanja prostorov s pomočjo elektrike. Kaj vse se mora kupit za el. način ogrevanja (npr. radiatorji,termostat,...)? Ali kdo ve kakšna je razlika med Glamox in Atlantic el. radiatorji, saj je se cena bistveno razlikuje?

Hvala za odgovor

Če mene vprašaš, kupi v Obiju, Sparu... čisto navadne oljne radiatorje. Poišči take z 1,5 ali 2 kW moči, s tristopenjskim stikalom (ker ponavadi zadošča, če je nastavljen na najmanjšo moč) in s termostatom (to imajo itak vsi). Vzameš za vsak prostor enega, potem pa, če je katera soba res zelo velika in ti je hladno, po potrebi še kakega dokupiš.

Cena takega radiatorja je okrog 8 - 10.000 SIT, kar pomeni, da si nakupiš ogrevala za celo stanovanje za ceno 1 ali 2 glamoxov. Prihranek pri energiji pa ne bo tako velik (če ga je sploh kaj), da bi pokril razliko v nabavni ceni. Se pa čisto v redu, udobno in za razmeroma mali denar greješ - govorim o ceni radiatorjev.

Za kopalnico pa kako staro, dobro infra pečko (kvarčni grelnik se bolj nobel sliši) ali pa stenski kopalniški kalorifer, pa je.
Iskanje po temi