PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Električna napeljava na podstrešju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

V 20 let stari hiši imamo po podstrešju napeljano električno napeljavo v oranžnih rebrastih ceveh, cevi potekajo med izolacijo (kamena volna Tervol), ki je iz obeh strani obdana z lesenimi deskami in tudi po deskah.

Zanima me, če je lahko takšen način napeljave problematičen z vidika požarne varnosti? Če problem obstaja, kakšno sanacijo predlagate?

Glede na to, da nekateri kabli potekajo izven izolacije in so izpostavljeni nizkim zimskim in visokim poletnim temperaturam me zanima ali lahko to vpliva na kable in predstavlja problem?

Hvala za odgovore!
Odgovor na kratko je JA, lahko so problemi. Ne z mrazom ali vročino, ampak v neskladju s predpisi. Oranžne (modre, zelene, roza,...) cevi so v večini samougasne, kar pomeni da ob odstranitvi vira vžiga same ugasnejo in so zato primerne za vgradnjo v beton, omet itd. Za vgradnjo med lesene oziroma gorljive materiale so nujne negorljive cevi, ki pa so običajno sice barve. Več pove certifikat (ali je cev negorljiva ali samougasna), vidim pa tudi na tem forumu veliko napak ravno v tej smeri - po špirovcih in lesenih delih napeljane samougasne cevi namesto negorljivih.
LP,
Samojed
Razumem, da to ni optimalna izvedba, vendar me glede na to, da gre za 20 let staro napeljavo sami predpisi ne skrbijo, bolj me zanima, če je potrebno sanirati takšno stanje in če je kdo to že naredil in kako je to naredil.
Živjo

Mislim, da si odgovor na svoje vprašanje poznal še preden si ga napisal na forumSmile
Tudi pred 20 leti so obstajali predpisi, ki so pokrivali to področje.
Odgovor ti je podal Samojed, na tebi je samo, ali boš saniral ali pustil pri miru.

Glede sanacije - če ne moreš zraven ali zamenjati cevi, potem je lažje, če potegneš vse na novo.

lp, jure
živjo
naj popravim samojeda da so oranžne in vse druge barve cevi namenjene za vgradnjo v omet in beton GORLJIVE tudi ob odstranitvi vira vžiga. Sive cevi pa so samougasne in ugasnejo oz. se nehajo topiti ob odstranitvi vžiga. Zato so le-te bolj primerne za vgradnjo v les, knauf ter druge gorljive materiale.

lp, klemen
Če je le možno da odstraniš oranžne cevi ,jih nadomesti s sivimi cevmi,če ne drugače jih prereži na polovico in jih podomače povedano natekni na kabel,ampak pri tem moreš biti pozoren da ne raniš kabla,sploh na tiste kable ki niso zdaj izolirani z nobeno cevjo,tam na mesti cev.
res da z leti izgubi kabel tiste svoje lastnosti z segrevanjem in hlajenjem ampak z uporabo cevi mu boš podaljšal življensko dobo..
je pa res to zdaj težko sanirati ,če je obito z deskami.
Iskanje po temi