PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Darilna pogodba brat-sestra

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

v tej zadevi nastopajo babica, jaz (babičin vnuk), moj oče, moja sestra: pred petimi leti sem po babičini strani dedoval 1/3 babičinega stanovanja. Poleg mene sta dedovala še moja sestra in oče, oba v višini 1/3. Sedaj bi rad jaz moj del podaril svoji sestri (ne želim nobenega denarja, temveč le prenos lastništva, ker ne želim imeti dodatnih nepremičnin/kapitala, torej se tej 1/3 stanovanja odpovedujem za vse čase). Če bi delal z darilno pogodbo bi zaradi razmerja brat-sestra fasal 2% davek, drzi? Ker pa seveda jaz v nasprotju z drzavo v tem prenosu lastništva ne vidim nobene prav 'dodane vrednosti' bi se rad temu davku izognil. Bi šlo torej da jaz svojo 1/3 podarim svojemu očetu z darilno pogodbo, on pa nato isto 1/3 podari moji sestri (njegovi hčerki). Razumem dvakratni vpis v ZK, vendar ne bi bilo davka (1/3 je vredna cca 50.000, 2% = 1000€; in to je 1000€ davka preveč). Razumem tudi 'pasti' darilne pogodbe in potencialnih nujnih delezev ob dedovanju s strani moje zene/mojih otrok ce umrem jaz, ampak si toliko zaupamo da to tega ne bo prislo (pa pustimo filozofijo ob strani...). Skratka je pot sin->oče in potem oče->hčerka legalna in skladna z zakonodajo? Predvidevam da med obema dariloma ne rabimo čakati zaradi 'sumljivosti' takega posla, saj je legalno? Ima kdo kaj izkušenj? Hvala in lp, Anze
S tem se davka ne boš izognil.
Okej, a lahko prosim to se obrazlozis in podpres s kaksnim dejstvom?
Zakon o davku na dediščno in darila...

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.slonep.net/predpisi/zakonodaja/zakon-o-davku-na-dediscine-in-darila">http://www.slonep.net/predpisi/zakonoda ... -in-darila</a><!-- m -->
Pravno formalno ni nobenih ovir za prenos lastništva sin-oče in nato oče-hči.

Prenos z darilno pogodbo iz očeta na hči je brez davka, problematičen bi verjetno bil prenos sin-oče, ker 1. dedni red določa le dedovanje zapustnik - potomec in ne obratno. Predlagam ti, da pokličeš na davčno in vprašaš tam, kako tolmačijo to določilo oziroma če v tem primeru zaračunjo davek na darila (sin na očeta).

Če ga ne, lahko greš v to kombinacijo, vendar lahko računaš na riziko, da bo davčna posumila, da je šlo za navidezno pogodbo in jo bo izpodbija oziroma zahtevala plačilo neplačanega davka, ki bi ga ti moral plačati za prenos med teboj in sestro.
anzze99,
isti znesek davka boš pri darilni pogodbi plačal, če jo skleneš z očetom ali s sestro, saj spadata v isti dedni red, le da boš pri prenosu najprej na očeta in nato na sestro imel več dela in stroškov.

Morda bi bilo smiselno, da sklepate pogodbo vsi trije hkrati - da sočasno podarita sestri svoja deleža ti in oče (če oče živi tam, je smiselno vpisati še preužitek zanj).
Iskanje po temi