PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Zamašena cev - slab pretok vode.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
~10 mesecev nazaj smo dograjevali kopalnico. Takrat sta obstajali 2 cevi: cev, ki gre od števca do pipe št. 3, na to cev pa je bila priklopljena še cev, ki je šla do pipe št. 1. Za potrebe kopalnice je vodovodar potegnil novo cev (PVC) tako, da je dodal narisani T člen.

~2 meseca nazaj je pretok vode na pipah 1 in 2 blazno upadel (slabo teče).
Vodovodar je poskusil s tistim kablom za vlečt električne kable iti notri pri pipi št. 2 in pravi, da se stvar zatakne na T členu in da je sigurno tam nek kamen in da ga ne more zdrezat ven.

Poskusili smo še odklopiti števec in pihat s kompresorjem vodo ven iz pipe št 1 in pipe št. 2 proti števcu z 10 bari, vendar ni pomagalo.

Ali ima kdo kak predlog, kako idejo, kako rešit ta problem? Je diagnoza sploh prava?

Vodovodar hoče, da podremo nov laminat, da bo razbil tla in odmašil T člen Sad.

PS. Kako je sploh prišel tak kamen v sistem ??!?

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/f/1J/5x/1QXfmrMz/laminatunichr("46")png[/img]
Idea hm, če je res vodni kamen... potem mogoče lahko ugotovite tako:

- zaprete glavni ventil (itak)
- spustite vodo iz armature številka 2
- odvijete tisto mrežico na iztoku iz armature številke 1 (perlator)
- armaturo odprete in vanjo zatlačite dokaj tanko cev (oz. cev ki bo šla vsaj čez ovinek armature, ni potrebno iti čisto do mešalne baterije). Še boljše bi bilo, če bi lahko armaturo kar sneli in nalili kis direktno skozi odprtino.
- skozi odprtino/cev nalijete 1 l [url=httpunichr("58")//rounichr("46")zrsssunichr("46")si/projekti/kem-reakcije/i8kisunichr("46")htm]alkoholnega kisa[/url]
Ker se bo voda izravnala in bo prekrivala cev številka 2, bo lahko kis opravil svoje reakcije
- pustite delovati kis skozi noč
- namestite armaturo nazaj/jo zaprete
- odprete glavni ventil
- odprete armaturo številka 2 (brez mrežice - perlatorja).

Če ne bo nič od tega, potem pa mojstra s kamero, ki bo prišel do mesta zamašitve, da vidite kaj sploh je problem.
Mogoče pa potem s kako "podgano" za zamašene odtoke spucat zadevo.
Seveda, ker je voda pitna, mora biti potem takem "podgana" tudi ustrezno temu higiensko neoporečna/čista.

Pred posegom pa raje nalijte še kje kako vedro vode, za splakovanje WC kotlička ali drugo nujo.

Drugače pa, veselo štemanje.

LP steklenička

p.s. Vsekakor bo pa potrebno 1x temeljito očistiti cevi, saj se vam bo (če je toliko trda voda) kamen ponovno naložil in jih zamašil.
Pa, po možnosti, kupiti anti kamen filter. Tem je pa dosti o njih tukaj gor.
LP, steklenička
Mislim da morpha govori o pravem kamnu v cevi in ne vodnemu kamnu ki bi se odlagal na stenah cevi. Bojim se, da vam ne bo preostalo drugega kot odstraniti talno oblogo in fizično pregledati kaj vam je zamašilo cev.
Če je v sistem prišlo pravo kamenje (od kje, kako, skala, drobir), katero je zamašilo cevi, potem se to pač reši s predlagano "podgano" za odmaševanje odtokov. Saj, kot je prišlo to kamenje notri, tako bi moralo iti v obratnem vrstnem redu tudi ven. Torej, žokanje s "podgano" (iz obeh smeri - iz smeri armature št. 1 kot št. 2 po možnosti istočasno) do cevi št. 3, preko katere bi potem s pritiskom nekako odplaknili to kamenje skozi namestitveno odprtino armature tudi ven. Par ur žokanja pa nabijanja s podgano, pa bi mogla tista gmotica kamenja popustiti. Če je res prišlo v sistem navadno kamenje - drobir.
Razen, če se ne gre tukaj za kak zasušen gips, ali ostanke betona. Potem, pa preostane samo še... "odkopavanje".
Vendar po napisanem sodeč in poskusih same/ga morpha, so zadevo že skušali reševati sami, vendar ni nič pomagalo.
Kot sem med drugimi tudi napisal, bi bilo dobro, če bi prišel kak vodovodar naokol, kateri ima v svojem priboru, med drugimi (ni veliko takšnih), kamero za odtočne cevi. Da se pregleda, kaj se je sploh ujelo tam. In če ni vodni kamen, kako bi lahko brez "razkopavanja" potemtakem tisto uspeli odstraniti.

LP steklenička
LP, steklenička
moje mneje pa je da je nestrokovno vgrajen t kos ,če je napeljava narejena iz pvc.Pri pvc ceveh se lahko zelo hitro zmanša notranji fi cevi in tako povzroči zmanšani pretok vode .
Pozdravljen,

sam sem imel podobno zgodbo izvajalcu del je v cev padel beton in tako smo imeli zmnajšani pretok celih 15 let. Ko sem si sedaj uredil stanovanje nad starši se je hkrati lahko tuširal le eden. Tega sem imel počasi dovol zato sem uzel črpalko kupil sem 3/4 colske cevi eno pipo 6 litrov solne kisline in gasa. Prvo sem zapru dovod vode v hišo nato sem odpru pipo na najnižji točki ter tako spraznil cevovode. V najvišji točki sem odvijačil instalacijo na umivalniku ter na 1/2 colski priklop navijačil pipo na katero sem pripel vrtni šlavf 1/2 cole. Ta šlavf sem nato napeljal do korilnice ter ga pomočil v 10 literski sod. Iz soda sem napeljal cev na črpalko iz črpalke pa na holandca z tem sem naredil zaprt krog tople sanitarne vode. V sod sem nalil vodo ter vklopil črpalko, ter sproti v sod dodajal vodo da sem zapolnil celoten cevovod. Ko je bil sistem zalit sem šel preveriti nove spoje (holandec, nova pipa) ko sem preveril da spoji držijo sem v sod pričel dodajati kislino. Po parih sekundah je pričelo strašno smrdeti in se peniti v sodu se je pojavila črna smetana. Kroženje sem izvajal 45 minut nato sem v posodo dodal še lug da sem mešanico nevtraliziral ph7. Postopek sem ponovil še na drugi cevi za toplo vodo (iz bojlarja imamo 2 cevi da voda kroži). Po končanem postopku je tlak tople vode višji kot mrzle tako da je operacija skoraj uspela. Žal pa sedaj iz cevi teče umazana voda vsakič ko odprem vodo in je ta sekreta na več kot 60°C. Sklepam da 45 minut ni bilo dovol časa da bi temeljito spralo cevi, kajti kislina ni ustala v ceveh kajti pH je bil po končanem postopku 7 15 minut nato sem čistilno sredsto spustil iz sistema.

Komentarji dobrodošli.
Da nisi ti s kislino zgrizel notranjo pocinkano plast iz cevi, pa zi sedaj rjavijo? Seveda v primeru, da je napeljava (ali vsaj del) iz pocinkanih cevi.
Iskanje po temi