PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Hrup obtočne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naša je stara tudi eno leto in brni že od začetka (najbolj moteče v mrzlih nočeh).
Katero črpalko pa imate?
ninja86 Napisal:Pretok vode se sliši, ampak ni moteče. Moteče je piskanje, ki se sliši po celi hiši. Če dam črpalko na stopnjo 5 najbolj piska, če pa dam na stopnjo 1, pa najmanj. Nisem 100% da je hrup od črpalke, lahko, da je od katere druge stvari povezane s pečjo. Sem pa 99% da je to hrup črpalke.

Pa si ziher, da piskanje ne prihaja od termostatskih ventilov?

Mi smo jih letos enih par namestili in do pred kratkim je bilo vse v redu. Ene 3 dni nazaj pa na enkrat neko piskanje. Izkazalo se je, da piska termostatski ventil, sploh ko je sistem ogrevanja še v štartni fazi (kotlovska voda se šele segreva), ampak če izklopim obtočno črpalko, pa piskanje ventila preneha.

K sreči imamo mi toliko uravnotežen sistem, da mi črpalka sploh ni potreba. Pustim jo npr. le prve pol ure, ko zaštartam mrzel sistem, nato pa črpalko vgasnem. Tako ni nobenega šumenje, piskanja... pa še na štromu se prišpara. Če je tvoj sistem toliko termosifonski (se torej ustvarja naraven dvig tople vode, ki potem enakomerno ogreje radiatorje) morda lahko probaš tudi s tem.
Termostatski ventili niso problem, ker sem letos vse do konca odprl in je še vedno piskalo, potem sem jih še zapr in je isto piskalo. Nevem pa kako je celoten sistem narejen in če bi delovalo brez črpalke. Hiša je stara čez 30 let, peč je pa nova. Moti me to, ker je bila peč kar draga, obljubili so 20% manjšo porabo - sedaj moram pa ponoči izklapljati, ker se ne da spati, poraba je pa še večja. S staro pečjo smo porabili okoli 3000 l olja na leto (za ogrevanje hiše in vode čez celo leto), z novo je pa šlo samo čez zimo 2800 l, s tem da smo čez leto vodo ogrevali s toplotno črpalko, menjali okna in izolacijo v mansardi itd.
ninja86 Napisal:Termostatski ventili niso problem, ker sem letos vse do konca odprl in je še vedno piskalo, potem sem jih še zapr in je isto piskalo. Nevem pa kako je celoten sistem narejen in če bi delovalo brez črpalke. Hiša je stara čez 30 let, peč je pa nova. Moti me to, ker je bila peč kar draga, obljubili so 20% manjšo porabo - sedaj moram pa ponoči izklapljati, ker se ne da spati, poraba je pa še večja. S staro pečjo smo porabili okoli 3000 l olja na leto (za ogrevanje hiše in vode čez celo leto), z novo je pa šlo samo čez zimo 2800 l, s tem da smo čez leto vodo ogrevali s toplotno črpalko, menjali okna in izolacijo v mansardi itd.

Vem, da ob takem trenutku ne rabiš pametovanja, ampak zato pa jaz zahtevam vse pisno... Če so obljubili, naj še stojijo za tem. Črno na belem. Verjetno sicer tudi to ne bi pomagalo, kar bi se potem zgovarjali na sto in en dejavnik, pa vendar... Ampak pri tako visoki porabi, ob tem da si še dodatno izoliral mansardo in menjal okna, pa še poleti ogrevaš vodo z drugim virom, mora biti nekaj narobe. Hudo narobe.

Vsekakor upam, da boš našel razlog in ga odpravil. Morda dejansko probaš brez črpalke, a ob tem pazi na temperaturo kotla. Če ima tvoj kotel veliko kotlovske vode, bi lahko delovalo. Veliko sreče!
csamo001 Napisal:
ninja86 Napisal:Termostatski ventili niso problem, ker sem letos vse do konca odprl in je še vedno piskalo, potem sem jih še zapr in je isto piskalo. Nevem pa kako je celoten sistem narejen in če bi delovalo brez črpalke. Hiša je stara čez 30 let, peč je pa nova. Moti me to, ker je bila peč kar draga, obljubili so 20% manjšo porabo - sedaj moram pa ponoči izklapljati, ker se ne da spati, poraba je pa še večja. S staro pečjo smo porabili okoli 3000 l olja na leto (za ogrevanje hiše in vode čez celo leto), z novo je pa šlo samo čez zimo 2800 l, s tem da smo čez leto vodo ogrevali s toplotno črpalko, menjali okna in izolacijo v mansardi itd.

Vem, da ob takem trenutku ne rabiš pametovanja, ampak zato pa jaz zahtevam vse pisno... Če so obljubili, naj še stojijo za tem. Črno na belem. Verjetno sicer tudi to ne bi pomagalo, kar bi se potem zgovarjali na sto in en dejavnik, pa vendar... Ampak pri tako visoki porabi, ob tem da si še dodatno izoliral mansardo in menjal okna, pa še poleti ogrevaš vodo z drugim virom, mora biti nekaj narobe. Hudo narobe.

Vsekakor upam, da boš našel razlog in ga odpravil. Morda dejansko probaš brez črpalke, a ob tem pazi na temperaturo kotla. Če ima tvoj kotel veliko kotlovske vode, bi lahko delovalo. Veliko sreče!

Takoj pokliči monterja in ga za ušesa privij, kar ti je obljubil mora drzat in tukaj nekaj ne štima. Z vsakim dnem pa je tvoja izguba večja ,zato naj čimpreje pride. Lahko da je čisto ena banalnost. Kako pa to da si še nazaj naolje? Zakaj nisi raje šel na eno od TČ? Veliko več bi prišparal in v 4-5 letih dobil nazaj celoten vložek v ogrevalni sistem. Tukaj tega ne vidim kaj kmalu,.. Sad
Lp
Hvala za odgovore, bom poklical monterja. Lansko leto je stara peč "crknila" in smo morali hitro zamenjati. Žal mi je, da se nismo odločili za TČ, ampak sedaj je kar je - stara mama je dala naredit 3 predračune in izbrala znanca, ki ji je zagotovil da je to najbolje, kar sedaj imamo. Če bi prej vedel bi orgiral in zagotovo ne bi izbrali olja.
Sicer stara tema, ampak v kontekstu.

Prenovljena kurilnica, pojavlja se hrup pri črpalki oz. nepovratni loputi na MHE mešalnem setu. Gre za ropot, ki se močno sliši po celi napeljavi po hiši. Ta hrup se zmanjša oz. izgine takrat, ko se na povratku (levi/modri ventil) pripre. Monter je najprej krivil črpalko, ki naj bi bila predimenzionirana (Grundfos 25-65) in jo je zamenjal za 25-40. Situacija ni nič boljša in sedaj gre diagnostika v smeri same nepovratne lopute. Čakam sicer rešitev monterja v navezi z uvoznikom Mavi d.o.o., vendar me zanima, ali ima kdo kak pameten nasvet oz. rešitev glede tega.

[attachment=o8080]

Priložene datoteke
.jpg   DSC02264-001.JPG (Velikost: 171 KB / Prenosi: 1126)
yovo...pripre? KOliko? Če je v temr ešitev ensotavno malo priprite in je.
To s pumpo mi jemalo sumljivo, ker imaš itak 3 hitrosti torej lahko sprobaš ali se šum kaj spreminja s hitrostjo.

kater moder ventil je to mišljen? ...ta z termometrom (kazalcem) na sebi?...nad pumpo
Kar precej ga je treba pripreti, da neha ropotati.
Ropota na vseh treh hitrostih črpalke. Višja je hitrost/pretok, bolj ropota.

Ti termometri so obenem tudi ventili, ja.

Sem medtem dobil tudi odgovor od Mavija, da bodo dali druge nepovratne lopute/vložke, saj naj bi te bile težavne, če ležijo malo postrani v cevi/ležišču. Upam, da bo to odpravilo težavo. Javim.
Pozdravljeni.
Imam problem z glasnostjo OČ Wilo yanos PARA RS25/6-RKC M(zvok delovanja črpalke se sliši v stanovanje).
Črpalka mi poganja vodo iz zalogovnika 800L v talno gretje(11 vej)dolžina 1 veje je cca.80m tak da komplet nekje 900m je cevi fi16.Vse veje so odprete do konca.V razdelilni omarici imam vgrajen tudi neki poševnosedežni ventil ki pa je odprt do konca.(nevem kakšnemu namenu sploh služi ta ventil).Sistem je napolnjen z 1,3 bara.Ali je slučajno preslaba črpalka za ta sistem?Kako se tale črpalka prezrači?Na katero stopnjo bi mogel nastavit črpalko?Prilagam nekaj slik od sistema.
Hvala lepa.

Priložene datoteke
.jpg   Črpalka.jpg (Velikost: 3,65 KB / Prenosi: 570)
.jpg   mešalni set.jpg (Velikost: 4,1 KB / Prenosi: 570)
.jpg   tip OČ.jpg (Velikost: 4,5 KB / Prenosi: 569)
yovo Napisal:Kar precej ga je treba pripreti, da neha ropotati.
Ropota na vseh treh hitrostih črpalke. Višja je hitrost/pretok, bolj ropota.

Ti termometri so obenem tudi ventili, ja.

Sem medtem dobil tudi odgovor od Mavija, da bodo dali druge nepovratne lopute/vložke, saj naj bi te bile težavne, če ležijo malo postrani v cevi/ležišču. Upam, da bo to odpravilo težavo. Javim.

Na "modrem ventilu" ob zasuku za 45st dejansko izklopiš protipovratni ventil.
Tudi sam sem opazil podobno na Seltronovem kompletu. Pri meni se zavoljo tega pojavi šumenje v obtočni črpalki (alpha 2), ki je sicer na I. stopnji skoraj ničelno (na srečo). Sliši se kot, da bi bil zrak notri, a ni.
Vseeno razmišljam, da poberem ta protipovratni loputni vstavek ven. Nimam ideje kaj bi mi manjko tega poslabšalo moj sistem.
Hja.... sem se zadnjič oglasil v Seltronu in povedal za problem ropotanja v tej nepovratni loputi. Predlagali so mi menjavo le-te (<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.seltron.si/media/catalog/product/cache/1/small_image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/n/e/nepovratna-vgradna-loputa-za-seltron-hitromontazni-set_1.jpg">https://www.seltron.si/media/catalog/pr ... -set_1.jpg</a><!-- m -->) s takšno, ki se namesti pod sam ventil na 1" holandec s dvema tesniloma (kot rezervni del od Kovina nepovratnega ventila), da se morebitni zvok ne širi naprej (slike ne najdem, je pa taka ploščata 1" podloška s pvc pokrovom na vzmet v sredini).

Sem motiral za vikend in glej ga zlomka... zvok ostaja pri višjih hitrostih črpalke, kot prej.

Nakar ugotovim, da če malo pripnem ta krogelni ventil s termometrom (tam 30st nadalje), zvok izgine.

Sedaj sta nepovrtana loputa in ta ventil dejansko nepovezana, tako vsaj meni kaže, na vzrok nastajanja zvoka v ventilu.

Je še kdo imel podobne težave ali vedel čemu ta zvok ?
do konca odpri vse ventile na radiatorjih .......piskanje bo izginilo , potem pa jih počasi zapiraj in ko se piskanje ( oscilacija vzmeti) pojavi, zamenjaj tisti ventil.
Težava bi bila torej v enem od radiatorski ventilov ?

Vsi so dunfoss RA-N, stari tam do 5 let.

Preverim in sporočim
pa lej 100% ti tukaj na forumu težko rečemo ampak piskanje je ponavadi oscilacija enega od elementov, ki lahko oscilira ( vzmet je vrhunska zadeva za proizvajanje piskanja) kadar voda turbolentno kroži okoli njega. Videl sem že kako oscilira bakrena cev .....rešitev je bila samo še eno držalo cevi. Med vikendom ko je mir v bajti se sprehodi okoli grelnih teles ( sistema) pa poslušaj.
1 2
Iskanje po temi