PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja dedovanje in prodaja hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me kako je s plačilom davka na dobiček pri prodaji nepremičnine, gre pa za specifično a realno situacijo. V mesecu aprilu 2011 je umrl soprog ene gospe, s katerim sta skupaj živela od leta 1989 v hiši. Lastnika sta bila vsak polovica. Po dedovanju (sklep meseca julija) je sedaj gospa lastnica celotne nepremičnine. Ker sam nima sredstev za plačevanje stroškov rednega delovanja in vzdrževanja hiše ter hrano, je primorana v prodajo hiše in nabavo manjšega stanovanja. Vrednost hiše po podatkih GURS-a je 147.000 EUR.Zanima me, če bi za to vrednost mogoče uspela prodati hišo, koliko mora plačati davka za promet z nepremičninami (nekje sem zasledil 2%) in če mora, glede na to, da je polovico hiše sedaj podedovala, plačati tudi davek za dobiček (za celotno hišo ali mogoče samo za podedovano polovico) in koliko ta davek znaša. Res bi ji rad s temi informacijami pomagal. Hvala za Vaše odgovore
Lebo Napisal:Zanima me kako je s plačilom davka na dobiček pri prodaji nepremičnine, gre pa za specifično a realno situacijo. V mesecu aprilu 2011 je umrl soprog ene gospe, s katerim sta skupaj živela od leta 1989 v hiši. Lastnika sta bila vsak polovica. Po dedovanju (sklep meseca julija) je sedaj gospa lastnica celotne nepremičnine. Ker sam nima sredstev za plačevanje stroškov rednega delovanja in vzdrževanja hiše ter hrano, je primorana v prodajo hiše in nabavo manjšega stanovanja. Vrednost hiše po podatkih GURS-a je 147.000 EUR.Zanima me, če bi za to vrednost mogoče uspela prodati hišo,
Podatki GURS-a z dejanskim stanjem vrednosti nepremičnin večinoma nimajo popolnoma nobene veze
Citat:koliko mora plačati davka za promet z nepremičninami (nekje sem zasledil 2%)
Res je, 2%
Citat: in če mora, glede na to, da je polovico hiše sedaj podedovala, plačati tudi davek za dobiček (za celotno hišo ali mogoče samo za podedovano polovico) in koliko ta davek znaša. Res bi ji rad s temi informacijami pomagal. Hvala za Vaše odgovore
Če ima stalno prebivališče v zadnjih 3 letih na tem naslovu, potem davka na dobiček ni.
Najlepša hvala za odgovor. Gospa bo vesela, jo je skrbelo, da bo morala plačati 20%davka od dobička za tisto polovico bajte, ki jo je podedovala po možu. Bo pa zdej mela kaj za na kruh namazat ob njeni bogi plači ... če bo seveda sploh lahka kej prodala. Hvala še enkrat.
Moje mnenje je sicer, da se plača kapitalski dobiček tudi od te polovice hiše, ki ga je gospa podedovala (nisem pa ziher). V zakonu o dohodnini piše (96. člen, 2. točka):
Dohodnine se ne plača tudi od dobička iz kapitala, doseženega pri:

1. ..............
2. odsvojitvi stanovanja ali stanovanjske hiše – ki ima največ dve stanovanji, s pripadajočim zemljiščem – v katerem je imel zavezanec prijavljeno stalno prebivališče in ga je imel v lasti ter je tam dejansko bival vsaj zadnja tri leta pred odsvojitvijo; če je zavezanec stanovanje ali stanovanjsko hišo uporabljal v zvezi z opravljanjem dejavnosti ali ga je oddajal v najem, se za odsvojitev kapitala po tej točki ne šteje odsvojitev tistega dela stanovanja ali stanovanjske hiše, ki ga je zavezanec uporabljal v zvezi z opravljanjem dejavnosti (pod pogojem, da je stanovanje ali stanovanjska hiša oziroma njun del v poslovnih knjigah prikazano kot sredstvo za potrebe dejavnosti) ali ga je oddajal v najem;
Jp, se posuvam s pepelom, napačne informacije talam. Sem ravno iskal tole temo, ker sem pred kako uro s ta debelimi gledal ko sem v neki drugi temi naletel na tale primer. Res je, davek na dobiček bo, ne morem verjet. Se oproščam, ampak temu so namenjeni forumi, da se predebatira zadeva. Upam. :oops:

Hvala za popravek.
LP. Hja. Nč kej dobre novice. In ta davek se zdaj obračuna 20%, ker je komaj postala lastnica te druge polovice. Če teoretično proda bajto rečmo za 150.000, se vzame 0,2x75.000. Torej poleg davka na promet, plača še 15 jurčkov. Bi to mogoče blo prav al se motim. Tko ko jo poznam ne bo šla prodajat. LP
Motiš se.
Če hipotetično proda bajto za 150.000 plača 2% davek na 150.000, torej 3.000. To je davek na promet nepremičnin (ki ga pogodbeno sicer lahko prevali na kupca ni pa to običajno).
Kar se pa tiče davka na kapitalski dobiček pa plača 20% na razliko med 75000€ in vrednostjo polovice bajte v času ko jo je pridobila (načeloma pa bo DURS upošteval vrednost, kot je bila določena v zapuščinskem postopku).
Torej recimo, da je bil delež njenega moža na bajti v zapuščinskem postopku ocenjen na 50.000€ (cela bajta bi bila vredna potetakem 100.000).
Plača pa sledeče davke (če proda za 150.000):
1. Davek na promet nepremičnin: 3.000
2. Davek na kapitalski dobiček: (75.000-50.000)×0,2=5.000
Skupaj bi plačala torej 8.000 davka (obstajajo še določene olajšave tako, da se ta znesek lahko tudi zmanjša).
Lebo Napisal:Tko ko jo poznam ne bo šla prodajat. LP

Saj verjetno ne bo prva, ki bo tarnala nad nizko pokojnino in nizkim življenjskim standardom sedela pa bo na 150.000€ premoženja.
Će ležiš na 150k premoženja nisi revež. Vse te neumnosti so posledica da nimamo resnega davka na nepremičnine in tako lahko saka stara sedi na bajti ki je trikrat prevelka in tamlad čakajo, da gre, sami morjo pa financirat njeno penzijo in se stiskat na 30m2.
vitel Napisal:Će ležiš na 150k premoženja nisi revež. Vse te neumnosti so posledica da nimamo resnega davka na nepremičnine in tako lahko saka stara sedi na bajti ki je trikrat prevelka in tamlad čakajo, da gre, sami morjo pa financirat njeno penzijo in se stiskat na 30m2.

Eni so celo življenje večino prihrankov dali v hišo, jo sami počasi gradili, živeli skromno, jo obnavljali in vzdrževali, nekateri drugi pa ležerno-modreno raje plačevali najemnine, kupovali drage avte in redno hodili na dopust... Od zaprevljanja po tolikih letih nimaš nič, avto izgublja vrednost hitro, nepremičnine ne, in če si je s skromnostjo in trdim delom nekdo nekej ustvaril, ti ni treba zganjati Slo nacionalnega športa - foušije!

Tudi gospa in njen mož sta nekoč nekomu delala za njegovo penzijo, in tudi tebi dragi @vitel (če boš dočakal) bo nekdo!
:evil:
Se opravičujem za smetenje, samo kar me razkuri..... :evil:
jaki79 Napisal:Motiš se.
Če hipotetično proda bajto za 150.000 plača 2% davek na 150.000, torej 3.000. To je davek na promet nepremičnin (ki ga pogodbeno sicer lahko prevali na kupca ni pa to običajno).
Kar se pa tiče davka na kapitalski dobiček pa plača 20% na razliko med 75000€ in vrednostjo polovice bajte v času ko jo je pridobila (načeloma pa bo DURS upošteval vrednost, kot je bila določena v zapuščinskem postopku).
Torej recimo, da je bil delež njenega moža na bajti v zapuščinskem postopku ocenjen na 50.000€ (cela bajta bi bila vredna potetakem 100.000).
Plača pa sledeče davke (če proda za 150.000):
1. Davek na promet nepremičnin: 3.000
2. Davek na kapitalski dobiček: (75.000-50.000)×0,2=5.000
Skupaj bi plačala torej 8.000 davka (obstajajo še določene olajšave tako, da se ta znesek lahko tudi zmanjša).

Najprej je treba vedeti, na koliko so ocenili zapuščino. Na malo, da bi prišparali pri davku na dediščine in darila ali na veliko, da bi prišparali pri davku na kap. dobiček. če so ocenili točno, davka na kap. dob. ne bo. Če ne, bo od razlike.
urs Napisal:Najprej je treba vedeti, na koliko so ocenili zapuščino. Na malo, da bi prišparali pri davku na dediščine in darila ali na veliko, da bi prišparali pri davku na kap. dobiček. če so ocenili točno, davka na kap. dob. ne bo. Če ne, bo od razlike.

Tista cenitev na zapuščinski je itak malo mimo. Tam kar nekaj rečeš in sodnik to zapiše v sklep. Pa tudi, če so zapisali malo, lahko še vedno popravijo tako, da plačajo cenilca, ki bo ocenil realno vrednost in to cenitveno poročilo predložijo DURS-u, ki ga bo ob odmeri davka 100% upošteval.
" Dohodnine se ne plača tudi od dobička iz kapitala, doseženega pri:

1. ..............
2. odsvojitvi stanovanja ali stanovanjske hiše – ki ima največ dve stanovanji, s pripadajočim zemljiščem – v katerem je imel zavezanec prijavljeno stalno prebivališče in ga je imel v lasti ter je tam dejansko bival vsaj zadnja tri leta pred odsvojitvijo"

V tem primeru ni davka na kapital.

Poleg tega pa se ta davek plačuje na razliko v vrednosti. Ob sklenitvi prodajne pogodbe se na davčno priloži cenitev, na dan dedovanja in na dan prodaje. Če je bilo dedovanje pred kratkim, ne bo nobene razlike ali zelo majhna, v zadnjem času lahko celo v minus.

Tako da ni težav, naj gospa kar proda.
Iskanje po temi