PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira peči na kurilno olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo, sem nov na forumu. Zanima me, če je kakšen "strokovnjak", ki bi mi znal svetovati glede izbire kotla. Gre za novogradnjo cca. 190 m2, po projektu naj bi bila oljna peč moči 21 kW. V mislih imam nakup Buderus kotla. Katerega naj izberem, kakšna je razlika med tipom 115 in 125, ali naj kupim komplet z bojlerjem ali naj raje kupim toplotno črpalko? Hvala za odgovor (e)!
Ne znam odgovoriti, me pa zanima, zakaj si se odločil za olje? Bo hiša montažna ali zidana? Kolikšno porabo pričakuješ in kakšno gretje boš imel? Boš kombiniral z drugim virom?
Lp
Kaj mi je tega treba bilo...Lp
glede na podatek, ki si ga dal, da rabiš po projektu 21kW moči za dano kvadraturo sklepam, da gre za srednje izolirano klasično gradnjo.
Jaz bi se na tvojem dokler je čas raje posvetil temu, kje bi povečal debelino izolacije, preprečil toplotne mostove, dal boljša okna, poskrbel za zrakotesnost,..da bi prišel navzdol z potrebno močjo peči.

Glede peči pa;
razlike v ceni peči na olje, kakor sem opazil do sedaj so med 93% izkoristkom in navzgor enormne; ene do 350k, druge preko 800k, 1 mio SIT ( kondenzacijske, nizkotemperaturne )

Zaradi tega se mi zdi edino smiselno spravit hišo pod cca 10kW potrebne moči, potem pa raje kupit navadno peč ( 93% izkoristek ) in jo čez nekaj let menjat; dolgoročno boš tako najbolj prišparal
Kot je že predhodnik dejal: zmanjšaj toplotne izgube.
Raje kot v peč tistih nekaj 100K investiraj v boljšo zasteklitev in izolacijo.
Jaz sem imel v projektu za 200m2+ garažo 50m2 tudi izračunanih 21 kW.
zaradi izboljšav pa bo dejanska potreba okoli 12 kW.
churimuri ma vas rad
Iskanje po temi