PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave upogibanje alumplast cevi 26x3

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosim za nasvet s čim upogibati dovodno (odvodno) Alumplast cev 26x3 predizolirano, ki bi jo (po 2 cevi) rad speljal od kurilnice do vsake omarice talnega ogrevanja. Ali je tako debelo cev sploh možno upogibati (na roke se mi v trgovini ni zdelo, da bi šlo), če ne , ali je treba uporabiti spojke, kolena. Ne gre za montažo na omarico, temveč le za napeljavo iz kleti v vsako etažo, toliko, da se lahko potem izvajajo ometi.
Zdravo!

Za to boš rabil posebne "klešče" za upogibanje. Malo povprašaj v Merkurju trgovca, ker tega navadno nimajo na zalogi. Še bolje pa je, da si jih probaš samo izposoditi nekje, ker niso poceni. Te male baubau variante odpadejo, ker so samo za manjše dimenzije.

Glede upogibanja same cevi naj te ne bo strah, saj je potrebna le malce večja sila, ki jo "klešče" zmorejo. :wink:
Jaz sem 26x3 cev čisto lepo upognil z roko. Počasi in z občutkom in nastal je lep zavoj. Upoštavati pa moraš minimalni radij, ki ga navaja proizvajalec!!!
Pogledal sem več priprav za upogibanje cevi, in ne bi bil problem ukriviti cev, če bi bila gola, brez izolacije, S to izolacijo pa cev ne gre v te naprave. Je potem bolje vzeti golo cev in izolacijo dodati naknadno? Še vedno pa se sprašujem, kako to cev (predizolirano) ukrivijo mojstri, če jo?, oz. če jo ne krivijo, temveč režejo in potem s koleni spajajo?!
ferdo339 kot je že @Sammy povedal gre zadeva lepo z roko... malo se "pomatraš" pa gre... primi cev malo bolj na široko in jo potegni k sebi, potem samo še malo popravljaš do željene krivine... samo pazi da je ne zlomiš (max radij krivine).

LP, E
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Sem ti že napisal in brez skrbi bodi, da gre. Da ti bo lažje, kaj imam v mislih, bom tokrat pripel eno povezavo do Uniorjevih "klešč": <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.unior.si/izdelek?doc=10202&prod=128538">http://www.unior.si/izdelek?doc=10202&prod=128538</a><!-- m -->

Podobne zadeve uporabljajo tudi mojstri na terenu. Namen tovrstnih cevi je med drugim tudi manjša poraba kolen in ostalih fitingov. :wink:

Kar se pa tiče upogibanja na roko, pa bodi presneto previden, saj boš v primeru, da prepogneš (preščipneš) cev, lahko res rezal stran in montiral kako koleno, če že ne druge cevi.
Ericssson Napisal:ferdo339 kot je že @Sammy povedal gre zadeva lepo z roko... malo se "pomatraš" pa gre... primi cev malo bolj na široko in jo potegni k sebi, potem samo še malo popravljaš do željene krivine... samo pazi da je ne zlomiš (max radij krivine).

LP, E
o.k. hvala, bom poskusil!
Iskanje po temi