PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Služnostna pravica med partnerjema?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

na vas se obračam z naslednjim vprašanjem.
Partnerka je izključna lastnica parcele A. Po tej parceli imava urejeno dovozno pot (ostal del parcele je travnik). Na tej parceli bo sosedu vpisala služnostno pravico dostopa do njegove parcele. Do tukaj vse OK!

Na parceli B, katere solastnika sva oba s partnerko (50/50) pa imava hišo. Sedaj sva želela vpisati služnost na parceli A še za mene, pa nama notar pravi da to ne gre.
Razlog: ker gre za pogodbo sklenjeno med partnerko kot izključno lastnico parcele A, ter partnerko in mano kot solastnikoma parcele B - torej sklepa pogodbo delno sama s seboj!!

Ali to res ni mogoče oz. na kakšen način bi se dalo priti do "moje" služnosti?

Hvala za vaš čas in morebitne nasvete.
Kakšna služnost pa? Če gre za stvarno pejdi k drugemu notarju, ker je stvarna služnost v korist zemljišča ne pa osebe in lahko tudi sam k svoji parceli ustanoviš služnost npr. poti.
In zakaj sploh rabiš služnost? Ne vidim logike.

Partnerka po svoji parceli A dostopa do svoje parcele B. Vse OK.

Tisti 1/2 lastnik nisi v smislu 400 kavdratov je mojih, 400 pa od partnerke, ampak
800 kvadratov je od obeh!

Lahko razložiš poanto vpisa služnosti?
Rada bi vpisala služnost poti (dovoz) za mene. Ker če gledamo pravno formalno jaz do svoje hiše nimam papirnato urejene dovozne poti. Torej bi na parceli A imela vpisano služnost poti sosed in jaz. Jaz do svoje hiše (oz. hiše v solastništvu) in sosed do svoje parcele.

Je to izvedljivo?
Je. Vpiše se služnost na parceli A za vsakokratnega lastnika parcele B. Služnost ni na ime in priimek ampak na parcelo.
Za moje pojme še vedno kompliciraš tam kjer ni potrebe.

Če bi bila poročena bi bilo drugače, kaj?

Če živita v izvenzakonski skupnosti sta v bisvu pravno formalno na istem kot če sta poročena...

Končno, ti lahko samo lastnik parcele A (=partnerka) oporeka, da do "tvoje/svoje" B parcele ne smeš čez njeno A parcelo. Če imsš dvome okrog tega, začni ta moment pakirat kovčke....
roscha Napisal:Končno, ti lahko samo lastnik parcele A (=partnerka) oporeka, da do "tvoje/svoje" B parcele ne smeš čez njeno A parcelo. Če imsš dvome okrog tega, začni ta moment pakirat kovčke....

Ker že vpisujeva eno služnost sva pomislila, da bi vpisala še služnost za mene oz. sedaj razmišljam v tej smeri - služnost za vsakokratne lastnike parcele B (torej morebitne dediče).

Morda je res kompliciranje. Ampak še bolj kot najino kompliciranje me je zmotil odgovor notarja, da to ni možno?!?!? Zato pa sem vas povprašal po vašem mnenju/znanju/izkušnjah.
Kot rećeno stvarna služnost se lahko vpiše, osebna pa ne. Predlagam, da poiščeš drugega notarja...
VinkoSmarnca Napisal:Kot rećeno stvarna služnost se lahko vpiše, osebna pa ne. Predlagam, da poiščeš drugega notarja...

Hvala za nasvet, ga bom povprašal še o stvarni služnosti.
Iskanje po temi