PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja eno vprašanje glede ZK izpiska / cesta

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po sklepu o dedovanju z dne XXX, se vknjiži na delež osebe X in osebe Y služnostna pravica
dosmrtnega brezplačnega uživanja.

Zanima me, kaj to pomeni?

Naj povem da sta osebi x in y mejaša, parcela osebe X je nad parcelo osebe Y, do obeh vodi skupna cesta, ki je do 3/4 dolžine ceste v polovični lasti vsake. Zadnja četrtika pa je v e-prostoru označena kot del parcele osebe Y.

Glej sliko spodaj: Zadnji del ceste je vrisan kot del parcele osebe Y.
rjavo pobarvan del ceste pa je v polovični lasti osebe X in Y.

Zanima me, a to pomeni, da se oseba X lahko vozi samo po cesti do polovice svoje parcele, ali tisto zgoraj pomeni, da je preostanek ceste služnosten...?

In kaj se s to služnostjo zgodi, ko oseba umre ali pa lastnik postane nekdo drug?

HVALA!
Zadnja četrtika pa je v e-prostoru označena kot del parcele osebe Y.
Kaj je to četrtika? Kaj je to e-prostor?

Po sklepu o dedovanju z dne XXX, se vknjiži na delež osebe X in osebe Y služnostna pravica dosmrtnega brezplačnega uživanja. V korist koga je služnost? Ali je še oseba W?
Rjavo pobarvan del ceste je v lasti X in Y. V čigavi lasti je pa druga polovica ceste?
Ni panike, smo rešili...
Rjav del je solastništvo (pobarvana rjava cesta), oseba x je lastnik 1/2 oseba y je lastnik 1/2.
Spodnji rdeči del ceste spada k parceli osebe y in je njen.

Zgoraj je pa glavna cesta (rjavo nepobarvano). Črna parcela je samo še tretji sosed.

E-prostor sem mislila pač Prostor. Ta online program kjer so vsi podatki o velikostih in lastnikih parcel.

Oseba W je pa že umrla, kar pomeni da tisto o služnosti ne velja več. Huh Smile
Iskanje po temi