PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Plačilo provizije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Situacija:
na spletni strani od agencije sem našel zanimivo hišo, zato sem kontaktiral njihovega nepremičninskega posrednika za ogled. Le ta mi je pred ogledom povedal, da bo potrebno plačati tudi 2% provizije (to na oglasu na njihovi strani ne piše).
Kolikor vem, mora kupec plačati provizivjo le v primeru, če ima z agencijo sklenjeno pogodbo, jaz pa je nimam. Nepremičninski posrednik pa pravi, da bomo pogodbo še morali skleniti pred nakupom.

Je to normalna praksa?
Ne. Lepo povej da bo provizijo placal narocnik storitve ti pa ne
Ce te bo odj. poisci lastnika preko javnega vpogleda in mu povej da agencija ne dela v njegovem interesu in da izsiljuje provizijo ter da naj prekine pogodbo. Bolj podla moznost je da bos po podpisu izvedel da je hisa oddana in da gre se za hujsi nateg.
Podobna tema - odpri link v zadnjem odgovoru:

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=35429">viewtopic.php?f=1&t=35429</a><!-- l -->
Osebno bi plačal provizijo agentu samo, če bi ga sam najel, da mi najde stanovanje. Nikakor pa nisem pripravljen plačati niti CENTA provizje agentom, ki jih je najel prodajalec. Če bojo hotli prodat, bodo pristali na to, da plača le tisti, ki jih je najel. Ostalo je zame nateg.
Po zakonu je lahko najvišja provizija 4%.
To so potem agencije "lepo" razdelile: 2% prodajalec, 2% kupec.
Potencialnim kupcem pred ogledom zahtevajo podpis pogodbe z zavezo po plačilu teh 2%.
Prodajalcu pa tudi... v kolikor prodajalec kar pristane na to. Mi smo se z vsemi agencijami pogajali in izpogajali nižjo provizijo (1,25% do 1,5%), za kupce pa ne vem.

Je pa tako, če ti je neka nepremičnina všeč in si zanjo pripravljen plačati 100 ali 200k, pač daš prodajalcu ponudbo -5% in sem prepričan, da bo vsak vzel denar na mizi ;-)

Če pa veš, kje hiša stoji (jaz sem enkrat eno prepoznal po fotografijah in smo naredili posel brez agencije), pa poiščeš lastnika in mu pošlješ ponudbo direktno.
Jaz sem vedno izvohal lastnika in prepoznal nepremičnino. Je pa tudi res, da ne bi nikoli podpisal pogodbe agenciji samo zato, ker mi je posredovala številko prodajalca ali me peljala na ogled. Preveč easy money in tko enostavno jst že ne dam denarja stran za šalabajzarje.
mnja, tud jst se izogibam tem agencijam če se le da, zato raj mal posrfam in sama najdem potencialno ušečno nepremičnino...še use do zdej sem tko sama odkrila.

Kar se pa avtorjevega problema tiče... nekak dvomim, da bi agencija hotla provizijo samo za ogled. Je pa res, da so orto razlike med posameznimi agencijami... eni ti še približne lokacije nepremičnine nočejo izdat (da ja ne bi sam kaj "urejal") oz. ti hočjo prec pogodbo uturit, druge ti pa prijazno vse že po telefonu razložijo, pa še veseli so, da se njim ni treba za brezveze hebat z ogledi. Sicer se pa dostikrat zgodi, da isto nepremičnino prodaja več agencij, tako da se splača mal prečekirat na netu... mogoče bodo drugje bolj fleksibilni.
[quote="katra7"]mnja, tud jst se izogibam tem agencijam če se le da, zato raj mal posrfam in sama najdem potencialno ušečno nepremičnino...še use do zdej sem tko sama odkrila.

Kar se pa avtorjevega problema tiče... nekak dvomim, da bi agencija hotla provizijo samo za ogled. Je pa res, da so orto razlike med posameznimi agencijami... eni ti še približne lokacije nepremičnine nočejo izdat (da ja ne bi sam kaj "urejal")
.................
quote]
Ni napisana zahteva po proviziji samo za ogled.
V primeru kupoprodaje hoče imeti agent čim več. Pri sedanjem izrednem padcu prometa na nepremičninskem trgu imajo na izbiro: zapret firmo ali dvigniti zaslužek pri prodaji. Borba za preživetje in čakanje na boljše čase.
LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
Tudi meni je agent pred ogledom ponudil v podpis pogodbo za ogled. Sem jo pred podpisom prebral in je pisalo, da bom moral v primeru nakupa plačat 2% provizije.
Jasno da nisem hotel podpisati. Predlagal sem mu da naj popravi v pogodbi provizijo na 0%. Ker ni hotel potem tudi nisva šla na ogled. Našel sem lastnika nepremičnine in nepremičninski posrednik je tako izgubil 2% provizije tudi od prodajalca.
Iskanje po temi