Objave: 67
Teme: 6
Ocena:
0
Prosim vas za mnenja. Imam sledečo situacijo:
Pred 4 leti sem vzela hipotekarni kredit za nakup parcele (v ZK vpisana hipoteka na zemljo).
Sedaj pa bi rada vpisala novogradnjo v ZK, register stavb,... In jo kasneje, ko pridobim še hišno številko, prepisala polovico na partnerja. Sedaj pa se mi poraja vprašanje. Ali že vpisana hipoteka na zemljo velja tudi za na novo vpisano hišo, ki bo stala na njej? Ali je to dvoje ločeno?
Prosim vas za vaša mnenja ali izkušnje.
Hvala lepa vnaprej.
Andreja
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
Stavba je del zemljišča in se hipoteka avtomatično raztegne na gradnjo. Ni ločeno.
Hipoteka ne ovira prenosa lastninske pravice.
Ocena:
0
Če prav razumem. Jaz lahko na partnerja prepišem pol hiše, pa on vseeno ne bo imel nič s hipoteko (v primeru, če ne bi jaz plačevala, ne bi to terjali od njega, kot novega lastnika polovice hiše?).
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
Ja, pa ne. V bistvu bi mu prodali pol hiše, tako ne drži, da ne bi imel nič s hipoteko. Ne bi se mu pa usedli na plačo, to je res.
Ocena:
0
se pravi, da je bolje, da se poplača hipoteka in potem šele prepiše.
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Jaz pa dvomim, da se mu ne bi usedli na plačo, oziroma kakorkoli drugače pritisnili nanj kot solastnika in zahtevali poplačilo kredita.
Sicer bi vsi tako delali: naredili hišo in jo prepisali na partnerja, sami pa nehali plačevati obroke.
In banka misliš, da bo potem gledala v luft? :roll:
Objave: 189
Teme: 8
Ocena:
0
Usedli na plačo? Če je hipoteka in nehaš plačevat banka uzame hišo v naravi, to je poanta hipoteke.
Je pa res, da je bil zavarovan kredit z parcelo, sedaj boste pa isti kredit zavarovali z več vredno hišo. Nesmiselno, raje prej odplačajte.
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Ja nerodno sem se izrazil. Hotel sem poudariti, da se poplačilu kredita ne bo mogel izogniti.
Neposredna izvršba ni možna, ampak predvidevam, da bo banka pogojevala delni prenos lastništva s kakšnim poroštvom ali kaj podobnega.
Glede večvredne nepremičnine pa je vseeno, saj je že sedaj vse skupaj pod hipoteko, če hiša že gor stoji.
Objave: 135
Teme: 7
Ocena:
0
Kolikor je meni znano itak ne boš mogla prepisat samo hišo na partnerja, ampak del parcele. Parcela je obremenjena s hipoteko in avtomatsko bo njegov del obremenjen s hipoteko. Zato moraš sodelovati z banko, ki ti bo dala zk dovolilo, da se parcela sploh prepiše nanj, potem pa lahko šele s soglasjem banke odstranite hipoteko z njegovega deleža oz. bo v zem. knjigi še vedno pisalo, da je na tej parceli hipoteka po določeni pogodbi.