PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup starega obnovljenega stanovanja v Ljubljani, Šiška

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.svet.si/Ponudba-nepremicnin/prodaja.k1/stanovanje.v1/dvosobno.t5/Slovenija.d194/Ljubljana.r1/Siska.p1327/oglas2934034.html">http://www.svet.si/Ponudba-nepremicnin/ ... 34034.html</a><!-- m -->

prosim za vaša mnenja, sam imam pomislek za vlago ?...
Najprej naj povem, da sem sama močno previdna, ker je na trgu veliko nategancije, tako da morda za kakšnega optimista zadeva ni tako slaba...

Prvo vprašanje, ki se meni postavi, je, ali je hiša legalna? Namreč, če nekdo predela enostanovanjsko vilo v večstanovanjski objekt brez gradbenega dovoljenja, je to nelegalna gradnja. V Lj se na tak način predela veliko enostanovanjskih objektov, kupcem stanovanj pa prodajalci (velikokrat tudi agencije, sem sama doživela) potem pod nos molijo odločbe geodetske uprave o spremembi dejanske rabe ali kaj podobnega kot dokaz, da je legalno. PA NI! Problem je, da si takoj, ko postaneš lastnik stanovanja, pravno gledano ti črnograditelj. Sad

Drugo: glede na lokacijo se mi zdi, da je blizu precej prometna železniška proga na Gorenjsko.

Glede vlage pa: prenove so vedno problematične, ker ne moreš vedeti, kaj je bilo dejansko narejenega pri obnovi. Lahko da so zamenjali samo tlake in pomalali fasado, da lepo izgleda, vse ostalo pa pustili, kot je bilo. Glede na letnico gradnje gre za gradnjo takoj po vojni, ko materiali in gradnja sama niso bili ne vem kako kvalitetni...
LP in srečno
Če ni vzpostavljene etažne lastnine, je dejansko lahko tako, kot je napisano v zgornjem odgovoru - da gre za nelegalno predelavo v večstanovanjsko zgradbo. Če je pa vse v redu, je pa strošek vzpostavitve v primerjavi z vsemi ostalimi stroški obnove za investitorja tako minimalen, da se mu ne splača tega ne uredit - torej je skoraj edini razlog, da to ni urejeno, prav črna gradnja.

Je hiša trenutno prazna ali so v njej še stari stanovalci? Potem glede vlage vprašaj njih.

Zavedaj se, da je kletna soba samo polepšan kletni prostor - verjetno je bil ta prostor namenjen shranjevanju krame, torej klet v pravem pomenu besede. Upam, da ga niso gladko prišteli kvadraturi in ga zaračunali po enaki ceni kot dejansko stanovanje.
Zelo natančno pa preveri tudi velikost prostorov oz. stanovanja. Velikokrat oglašujejo skupno velikost stanovanja, kjer so zajeti tudi razno vetrolovi, atriji, shrambe, .... Vemo pa da je cena m2 teh takih prostorvo popolnoma drugačna.
@strelka: hiša je lahko črna gradnja tudi če je etažna lastnina vzpostavljena. Žal je to tako, da investitor na GURS da elaborat etažne lastnine in GURS zadevo gladko izvede, ne da bi vprašal po gradbenem dovoljenju za takšno predelavo. In res strošek elaborata ni nevemkako visok.
Tako da le izvedeno etažiranje ni garancija za legalnost spremembe namembnosti objekta iz enostanovanjskega v večstanovanjski...žal.
GI200 Napisal:@strelka: hiša je lahko črna gradnja tudi če je etažna lastnina vzpostavljena. Žal je to tako, da investitor na GURS da elaborat etažne lastnine in GURS zadevo gladko izvede, ne da bi vprašal po gradbenem dovoljenju za takšno predelavo. In res strošek elaborata ni nevemkako visok.
Tako da le izvedeno etažiranje ni garancija za legalnost spremembe namembnosti objekta iz enostanovanjskega v večstanovanjski...žal.

... Na GURS se da portalu da preveriti ali je stavba več- ali eno-stanovanjska. Zanimivo vprašanje za prodajalca je tudi: Kdo je tu upravnik?
Seveda pa je cena mikavna.
GI200 Napisal:@strelka: hiša je lahko črna gradnja tudi če je etažna lastnina vzpostavljena. Žal je to tako, da investitor na GURS da elaborat etažne lastnine in GURS zadevo gladko izvede, ne da bi vprašal po gradbenem dovoljenju za takšno predelavo. In res strošek elaborata ni nevemkako visok.

Ja šment no, to pa nisem vedela. Znanci so kupili takšnega mačka v žaklju in so potem imeli še srečo, ker je investitor pridobil tudi novo gradbeno dovoljenje? Lahko bi jim pa že v osnovi prodal etažno lastnino, pa sploh ne bi vedeli, da so kupili črno gradnjo. Kot sem jih jaz razumela, je bilo gradbeno dovoljenje pogoj za etažiranje, ampak očitno smo vsi skupaj razumeli narobe.

Glede upravnika - stavba ga MORA imeti, če ima več kot dva etažna lastnika IN več kot osem enot. Torej v tej hiši ni nujno, da sploh je (kar ni nujno slabo, ker so potem nižji stroški).
Naključje...

Včeraj sem bila na ogledu tega stanovanja; kaj pa vem, dejansko je lepo obnovil, vsaj na zunaj tako zgleda: zaključne letvice, napeljava računalniška po vseh sobah (sicer UTP kabel v kopalnici, overdoing it? :lol: ). Je pa stanovanje uporabne površine 56m2, tko da si mal preračunej. Plus kletna soba se šteje posebej. Mene ni prepričalo, to be honest. Lastnik sicer vpisan v ZK, potem to pomeni, da je legalna zgradba?
Iskanje po temi