PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Dve stikali, ena luč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dve stikali prižigata eno luč. Rad bi odstranil eno izmed teh stikal, saj je nedostopno. Prilagam shemo kako so žice priklopljene na stikalo, ki ga je potrebno odstraniti. Zanima me, katere žice je potrebno stakniti, da bo luč svetila. Smile
Na stikalu ki ga želiš eliminirati s sponko kratko skleni vse tri žice .
Citat:Na stikalu ki ga želiš eliminirati s sponko kratko skleni vse tri žice .
In luč bo neprestano gorela, ne glede na položaj drugega stikala.

Iz skice ne morem ugotoviti, kaj si dejansko risal. Spojiti je treba žico, ki je na polu (dobiva glede na položaj stikala izmenično stik z eno od ostalih dveh) z eno od ostalih dveh žic. Preostalo pa izolirati. Ali ne moreš pustiti nedostopnega stikala tam kot je?
Nimam časa - sem v penziji!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tem.si/pomoc">http://www.tem.si/pomoc</a><!-- m -->
vezalna shema......PDF
Vsi proizvajalci imajo zelo podobno notranjost stikal narejeno.
S fazenpriferjem pritakneš vse kontakte stikala-pogledaš kaj sveti in kaj ne,potem pritisneš tipko stikala,da vidiš kakšno spremebo to prinese na kontakte, in glede na to vežeš žice v stikalo. To ponoviš na stikalu v navezi. Počasi,pa ni kaj faliti.
Prilagam še sliko stikala po katerem sem naredil shemo. Tiste sive puščice na tej shemi sem dodal, ker so bile dejanske na stikalu na sliki slabo vidne. So pa zarisane na samem stikalu, zato sem jih tudi dodal na shemo.

Glede na nasvete sem po preverjanju toka povezal 1 in 4, 2 in 3 pa izoliral. Luč sedaj veselo sveti, omara pa je lepo ob steni. Smile

Hvala vsem za pomoč ter lepo praznujte. Big Grin
Žerjavar Napisal:
Citat:Na stikalu ki ga želiš eliminirati s sponko kratko skleni vse tri žice .
In luč bo neprestano gorela, ne glede na položaj drugega stikala.

Iz skice ne morem ugotoviti, kaj si dejansko risal. Spojiti je treba žico, ki je na polu (dobiva glede na položaj stikala izmenično stik z eno od ostalih dveh) z eno od ostalih dveh žic. Preostalo pa izolirati. Ali ne moreš pustiti nedostopnega stikala tam kot je?

Jok.
Citat:Jok.
Nisem štromar. Shema je prosto po Prešernu. Na drugi shemi sem izločil drugo stikalo po tvojih navodilih.
Nimam časa - sem v penziji!
Ja tako kot je narisal Žerjavar.Na eno stikalo pride direktno faza ,na drugo stikalo pa gre povezava na luč.Obe stikali imata med sabo povezavo dveh žic.Eno teh žic poveži na prej omenjeno žico,da bo "direktna" povezava čez stikalo,ki ga eliminiraš.Druga žica ostane prazna.Navadno sta žice enake barve ponavadi rdeče ali rjave barve.
:oops: samo dve zici
Iskanje po temi