PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Tempo življenja Želim pritlično hišo!?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ma, ja! Napisal:
s55ra Napisal:Tole mi je res zanimivo ...
Vsi zidate mansardne hiše, čeprav imate vse v pritličju ... :roll: :?:
Skrajno preprosto. Spodaj imaš komplet stanovanje. Pod streho pa namestiš mladiče. Ko odletijo po svoje, v zgornji etaži zapreš vodo in gretje in imaš klasične "dile", npr. za zbiranje šare, kar je na stara leta pogost hobi, ali za sušenje perila, ali pa podstreho sploh ignoriraš in živiš spodaj lepo mirno naprej.

Meni osebno se zdi neekonomično in nepraktično, da imaš 80 ali več m2 za zbiranje stare šare ... In če imajo nekateri spalnico v pritličju samo zato, ker se na stara leta bojijo stopnic, potem tudi ne vidim smiselnosti, da imaš zgoraj na starost hobi sobo ali sušilnico perila (kamor racaš s škafom morkih in težkih opranih cunj ...). Tudi če zapreš mansardo, jo moraš vzdrževati, občasno počistiti ...

Če že mansarda, potem je zame najboljša rešitev to, da imaš zgoraj vse spalne prostore, spodaj pa samo bivalne in ne miš-maš.
@s55ra
kako pa naj na pritlični hiši z 100m2 zmanjšaš podstrešje oz. mansardo na manj kot 80m2, koliko nanese uporabna površina? Govorim v približnih kvadraturah.
Sam imam vse v pritličju. Mansarda pa ima nad ploščo eno vrst zidakov, na tej pa leži zidna lega. Kako to zmanjšati, da ne bom imel 80m2 za zbiranje šare mi ni jasno. Imam pa vse inštalacije nastavljene tako da bodo otroci lahko imeli svoje mansardno stanovanje.
No vsak naj naredi kot si želi. Meni je bila že od začetka gradnje prioriteta, da imam v pritličju kompletno stanovanje, mansarda pa je za za back up, v kolikor bodo otroci želeli stanovati doma.
ja, to pa je problem, ker predpišejo dvokapnico in naklon in potem ti, hočeš nočeš, ostane neko ogromno podstrešje. rešitev bi bila seveda v manj okostenelih predpisih Wink
v Murglah je recimo majhen naklon in je stvar rešena.
Včasih nimaš možnosti drugačne gradnje, zaradi lokacijske informacije, ali zunanjega prostora, kamor umestiš hišo. Po nekaj letih ugotoviš, da je to skakanje po hiši gor in dol utrujajoče, da ne govorimo, da po teh stopnicah tudi neprestano nekaj nosiš.
Ja, res je problem - ker iz takih stvari NAREDIMO PROBLEM! :evil:

Streha je "dežnik", ki varuje objekt pred vodo!

Če kdo želi imeti vse v pritličju, je potrebno le primerno izolirati stropno konstrukcijo nad pritličjem, nad tem pa je "hladno" podstrešje.

Finančno je tak sistem dokaj cenen.

In NE - nimamo okostenelih predpisov!

Kar predstavljajte si v Bohinju ali na Bledu ali v kaki "fletni" gorenjski vasici ( kjer so zaradi podnebnih pogojev strehe strme, ganki masivni leseni in tako naprej ) kontejnersko naselje "ap tu date" sodobnih bivališč z ravnimi strehami in steklenimi fasadami.

Vam dela projektor?

Žal se mora - in prav je tako - človeček prilagoditi prostoru in okolju. Žal si je ta človeček že v preveč okoljih "poderdil" in oblikoval okolje po svoji meri in podobi.

Posledice čutimo in vidimo vsi! :evil:
papez46 Napisal:Ja, res je problem - ker iz takih stvari NAREDIMO PROBLEM! :evil:

In NE - nimamo okostenelih predpisov!

Kar predstavljajte si v Bohinju ali na Bledu ali v kaki "fletni" gorenjski vasici ( kjer so zaradi podnebnih pogojev strehe strme, ganki masivni leseni in tako naprej ) kontejnersko naselje "ap tu date" sodobnih bivališč z ravnimi strehami in steklenimi fasadami.

Vam dela projektor?

Žal se mora - in prav je tako - človeček prilagoditi prostoru in okolju. Žal si je ta človeček že v preveč okoljih "poderdil" in oblikoval okolje po svoji meri in podobi.

Posledice čutimo in vidimo vsi! :evil:

res me žalosti, ko berem takšna razmišljanja, kjer se kvaliteto arhitekture enači z naklonom strehe. nikakor nisem govorila o nekvaliteni arhitekturi, neprimerni za okolje. lep primer je množica spak na našem podeželju, ki do pičice upoštevajo PUP in imajo VSE predpisan naklon. papež, malo si poglej kakšne lepe primere hiš v alpah, ki so zagotovo arhitekturni presežki in ne "kontejnerji", pa imajo celo ravno streho.
Odvisno kako gledaš na določeno zadevo - lahko je to presežek arhitekture, ali pa presežek modernega neokusa.

Smo zašli s teme.
papez46 Napisal:...kontejnersko naselje "ap tu date" sodobnih bivališč z ravnimi strehami in steklenimi fasadami.
...
pritličje in ravna streha, zakaj ne?! To je možno sedaj, ko so na voljo zanesljivi materiali ravnih streh in ko so rešeni detajli. Taka ravna streha je lahko celo zelena, kar ima še nekaj prednosti. 8)
Je pa res, da se mora arhitekt malo bolj potruditi pri taki arhitekturi, kot da kopira tipske hiše KMETIČ1 in KMETIČ2.
ravno tu je poanta: arhitekt se mora potruditi, potrudil pa se bo, če bo naročnik zahteven!
Običajno pa pride naročnik k arhitektu in reče: en projekt za gradbeno dovoljenje, pa poceni naj bo, zidali bomo itak po svoje Confusedhock:
Če naročnik ne ve, ali bi spalnico v pritličju ali v stolpu kot Trnuljčica, dobi kr neki, potem pa zgradi neki druzga pa nastane kr neki.
Kot v piceriji, kr neki naročiš, pol pa se čudiš, če kr neki dobiš :mrgreen:
Midva sva vedno sanjala o pritlični hiši. Pol pa ... Dobila sva parcelo cca 500m2 na dokaj strmem hribu, pa še en del mora ostati nezazidan, ker je čez parcelo dostop do sosednje,... In sva sezidala BLOK - K+P+M. Hiša morda od zunaj izgleda čudno, komu tudi grdo, navznoter pa marsikoga popolnoma preseneti. Ne morem reči, da je moja sanjska hiša (jaz bi še vedno imel atrijsko), je pa moja.
Iskanje po temi