Objave: 82
Teme: 6
Ocena:
0
Pozdrav!
S klasičnimi instalacijami v zidu, betonu (gipsanje doz, cevi itd) imam nekaj izkušenj, sedaj pa bi se lotil električne instalacije v knauh sistemu, pa mi nekaj stvari ni jasnih. Upam da je na tem forumu kdo ki bo znal odgovoriti na vprašanja.
Zanima me kako se gre s cevmi ali kabli skozi UW profile. To so profili kateri so nameščeni na tleh in na stropu, vanje so potem nameščeni CW profili in to služi za postavitev stene. CW profili so naluknani in ni problema s cevmi preko njih. Problem je ko hočeš iz stene v strop preko UW profila ali pa iz tal preko UW profila v steno. Ali se lahko enostavno navrta te profile?
Zanima me tudi s čim se pritrjuje cevi na knauf konstrukcijo. Ali se jih pritrjuje na CW profile? Ali obstajajo kakšne skobe zato namenjene?
Vem da knaufar najprej stene zapre z ene strani. Na tisti strani ni problema ker lahko daš dozo in cev ter kabelj komot ven v dozo potehneš. Kaj pa potem na drugi strani? Zvrtaš lukno fi 68, kako potem dosežeš cev...z roko ne moreš...tako točno tudi nemoreš prej fiksirati cevi da bi bila potem točno na izvrtini.
No če se komu da na to odgovorit:-)
Hvala že v naprej.
Ocena:
0
Furbo najlepša hvala. Prek študenta sem delal pri enih štromarjih pa se spomnim ko smo prišli na en lokalček, kjer so na eni strani že bile doze, potem smo pa na drugi strani iskali cevi ko zmešani:-) Uglavnem dobra ideja, kar na hrbtno stran bom označil lokacijo doz, pa bom knaufarja potem prosil ko bo izolacijo delal da tam kjer bodo označene doze izreže volno pa cev poravna tako da bo točno na lokaciji....kajti izolacije nebom jaz delal. Jaz sem sam za štrom:-)
Sicer bi pa lahko te cevi tudi na hrbtno stran knaufarskih plošč pritrjeval sam s čim....Kajti dokler nimaš izolacije ti te cevi tam kjer nimaš doz bingljajo iz vrha ali pa padajo dol na tla....
Mah najbolje je klasični način....ampak bomo tut to zrihtal:-)
Objave: 12051
Teme: 16
Ocena:
27
Zakaj pa ne bi knaufar že doze vrtal? Če so okrogle gre to tik tak, z kvadratnimi je malo več dela (tam pa lahko samo navrta luknjo 3cm široko pa porine skozi cev).
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ocena:
0
Tudi to je varianta da bi knaufar vrtal za doze, čeprav raje vidim da to sam delam, da je res vse na pravem mestu. Drugače pa pravijo da se lahko cevi na hrbtno stran kar s salotejpom malo prilepi da ravno ne bingljajo naokol, potem pa ko se da izolacija točno na lokaciji izolacijo prerežeš potegneš cev ven in zapreš steno še z druge strani s knaufom. Fajn pa je da knaufar malo označi s svinčnikom kje je cev. Potem je velika verjetnost da ko zvrtaš luknjo da bo cev res v ozadju:-) No sedaj so mi stvari kar jasne in mislim da nebom imel preveč težav s tem. Če pa ma še kdo kakšen nasvet kar na dan z njim.
Ocena:
0
No bliža se čas ko bom začel z električnimi inštalacijami v knauf sistemu. Tudi zunanje stene mansarde bodo imele knauf konstrukcijo in potem na to konstrukcijo privijačene knauf plošče. Vmes bo izolacija (volna). Zanima me če bo vredu če bom električne cevi (notri bo že tudi kabelj) pritrdil direktno na zid, pa bo potem prišla izolacija in knauf plošče. Ali bo kakšen problem s kondenzom? Morajo biti cevi med ploščo in izolacijo? Samo v tem primeru pa ne moreš cevi pritrjevati na steno. Moram pa najprej jaz iz tlakov potegniti cevi na zunanje stene, šele nato bo knaufar postavil konstrukcijo na zunanje stene tako da ni variante da bi cevi pritrjeval npr na profile. Cevi mislim pritrjevati na steno samo tam kjer bo kasneje prišla doza. No če zna kdo svetovati.....hvala in lep pozdrav!
Objave: 868
Teme: 10
Ocena:
0
Če bodo cevi zatesnjene ne bo kondenza, tudi če bodo na zunanji strani izolacije. Je pa vsekakor bolje, da je na topli strani izolacije.
Objave: 6
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Da ne odpiram nove teme, bom vprašal kar tukaj. V mansardi bodo strop in stene narejene s knaufom, konstrukcija iz profilov je postavljena in sem v fazi napeljave električnih instalacij. Tukaj pa se mi postavlja eno vprašanje:
Kako se pravilno izvede vgradnja električnih doz v knauf, predvsem z zvezi s parno zaporo ali oviro?
Če prav razumem naj bi se pri polaganju parne zapore, le ta prebila na mestih, kjer pridejo vtičnice, stikala, luči, ipd. Kabel se nato potegne ven, preboj pa zatesni z lepilnim trakom. Kako pa je s parno zaporo pri polaganju knaufa? Kdaj in kako se namestijo električne doze? Ker so te širše, kot je debelina knaufa, se na notranji strani "tiščijo" ob parno zaporo. Verjetno zapora potem ne sme biti nameščena zelo napeto, da je prostor potem še za doze? Ker kot vem se zapore ne prebija za doze? Upam, da sem razumljivo postavil vprašanje in upam, da bo kdo od mojstrov pripravljen odgovoriti.
lp, Matej
Objave: 6
Teme: 1
Ocena:
0
Torej je vsa umetnost v tem, da mora biti parna zapora nameščena tako, da se ob vgradnji doz, le te lahko "vgreznejo v zaporo" za svojo širino. Tudi sam sem si nekako najbolj logično predstavljal tako.
Hvala