PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Prodaja parcele,ki ni vpisana v zemljiško knjigo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sosed je pred kakimi 10 leti kupil parcelo.Pogodbo sta z lastnikom parcele overila pri notarju,nista pa je vpisala v zemljiško knjigo.Lastnik parcele je medtem umrl.V zemljiški knjigi je kot novi lastnik vpisan lastnikov sin-dedič.Sedaj bi rad sosed to parcelo,ki je dejansko njegova (-saj jo je kupil ),prodal meni.Ali mi sploh lahko proda to parcelo,če pa v zemljiški knjigi ni vpisan kot lastnik?Mora najprej sam vložiti zahtevo za vpis v zemljiško knjigo in jo lahko šele potem proda meni?
NAjprej povej kakšna pacela je to, zazidljiva, nezazidljiva, njiva, gozd, kaj tretjega?
Najprej se bo moral vknjižiti kot lastnik, potem jo lahko prodaja dalje. Lastnik bo postal z vknjižbo. Vprašanje pa je, kaj bo na to rekel dedič.
Če ima notarski zapis dedič nima s tem nobene veze, ker je dedoval en velik blef!
Parcela je zazidljiva,vendar bi sosed potreboval soglasje za cesto,ki poteka preko zemljišča katere lastnik je novi dedič,ta pa mu soglasja ne bi dal niti v sanjah.Že zdaj se na veliko kregata.
aligator Napisal:Če ima notarski zapis dedič nima s tem nobene veze, ker je dedoval en velik blef!

Njet.

Če bo kupec hotel postati lastnik, se bo moral vknjižiti v zk. V zk se lahko vknjiži le, če mu tisti, ki je vknjižen v zk kot lastnik da zemljiškoknjižno dovolilo. To je dedič alias blefer. In če je še dobroveren, torej, da ni vedel, da so ata prodali, prejeli kupnino, potem je tudi za to rešitev v ZZK-1 in sicer kratko potegne prvi kupec (če se ne bo vmes tudi drugi nasmodil).

Kot razumem: lastnik parcele je dedič, pot bi potekala preko parcele dediča. Če je to tako, stane pamet, kje je bil kupec, da ni poskrbel za te stvari, ko je bil lastnik še živ.
Iskanje po temi