PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Montažni sistemi in les Razpon

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Žerjavar Napisal:
Citat:Objekt 11 /5 metrov.. teška bo izvedba brez mojstra oz. izvajalca
Pa smo spet tam! Slepe kure, ubogljive race, .... Važno je, da je v skladu z zakonom - tudi če je ta še tako neživljenski, pod vplivom lobija,...
Naj mi nekdo pove en sam razlog (razen zakonskega določila), zakaj si fizična oseba nebi sama izdelala potrebnega objekta za lastne potrebe: od projekta, gradnje, nadzora, prevzema... Če se počuti sposobna, če malo še povpraša kolege, če najame izvajalca za delo, ki ga ne obvlada,... Saj so možna zakonska določila o tem, kako naj bo kaj izvedeno. Možen je državni kontrolor (brezplačen), ki ima možnost kaznovanja, če zakon ni upoštevan. Nikakor pa se ne strinjam s take vrste zakoni, ki določajo, kdo lahko določeno delo opravi (lobi). Naj ga opravi kdorkoli, važno je, da je narejeno v skladu z zakonom.

Poznam vsaj par takih tičev.... in bajte še vedno stojijo! Brez heca. Mislim da je to najboljši in najcenejši način kako priti do strehe nad glavo, res pa je da se ne sme precenjevati svojih sposobnosti. Konec koncev pa se še vedno lahko vsak vse nauči, samo veliko časa rabi. Čas pa vemo - je denar...
Pozdravljeni

Ce smem predlagati, bi se sam zadeve lotil takole. poiskal bi tesarja, ki ima stroj za vezavo. To pa zato, ker im po vsej vrjetnosti tudi program za risanje lesenih konstrukcij, in ce ima tak program, potem je tudi velika vrjetnost da tak program zna izračunati statiko za posamezni del konstrukcije. In po mojih izkusnjah so izracuni zelo primerljivi v primerjavi z tistimi, ki jih izracunajo statiki. In ko ima ze enkrat zadevi zrisano, potem ti lahko pripravi se les, naredi vse potrebne vezi,... na koncu pa dobis nekaj ljudi in konstrukcijo postavite. fino pa je ce se sami nebi znali lotit da dobite nekoga, ki se z tem ukvarja, da bo zadeva stekla tako kot mora. pa ne pozabi, da je potrebno konstrukcijo vijaciti,... Kaj se zelis boljsega?? Potem bos pa ze sam naprej nabijal opaz in polagal kritino. Lahko mi poslejes zelje na zs, pa bomo vidl kaj se da naredit.
lp
naj mi odgovore moderatorji
zakaj ste obrisali moj odgovor?
stanko iz maribora
Citat:bom povprašo kako se avijon upravlja, po tistem sem lahko pilot
Zakaj pa ne. Kupiš avion in začneš na svoji parceli. Se zavaruješ za škodo, ki jo boš povzročil tretji osebi in letiš kjerkoli. Tvoj avion, zdravje in življenje je tvoja stvar. Škoda drugim pa stvar zavarovalnice. Koliko bo premija?
Nimam časa - sem v penziji!
Žerjavar Napisal:
Citat:Objekt 11 /5 metrov.. teška bo izvedba brez mojstra oz. izvajalca
Pa smo spet tam! Slepe kure, ubogljive race, .... Važno je, da je v skladu z zakonom - tudi če je ta še tako neživljenski, pod vplivom lobija,...
Naj mi nekdo pove en sam razlog (razen zakonskega določila), zakaj si fizična oseba nebi sama izdelala potrebnega objekta za lastne potrebe: od projekta, gradnje, nadzora, prevzema... Če se počuti sposobna, če malo še povpraša kolege, če najame izvajalca za delo, ki ga ne obvlada,... Saj so možna zakonska določila o tem, kako naj bo kaj izvedeno. Možen je državni kontrolor (brezplačen), ki ima možnost kaznovanja, če zakon ni upoštevan. Nikakor pa se ne strinjam s take vrste zakoni, ki določajo, kdo lahko določeno delo opravi (lobi). Naj ga opravi kdorkoli, važno je, da je narejeno v skladu z zakonom.

S telim se pa nebi mogel bolj strinjat. Takle nadstrešek postavit pa res ni nobena kunšt.
Smo že marsikaj bolj zahtevega postavli. Žerjavar strojniki smo najboj univerzalni kajne :lol: .
žerjavar mogoče kakšen link na zakon, ki to opisuje oz prepoveduje, da ne bom predolgo brskal....
Citat:žerjavar mogoče kakšen link na zakon,
Zakonov ne morem citirati - jih ne kupujem, brezplačno je malo dostopnih, veselja do brskanja pa tudi nimam. Za resno gradnjo je potreben uradni projekt, pooblaščen izvajalec in pooblaščen nadzornik. Brez tega je možno samo pomožni objekt zakonsko omejene kvadrature in izvedbe. Kolikor vem, jo ta nadstrešek presega. Možna je enako velika gradnja nadstreška in lope - lopa ima tri stene.

Kako se stvari spreminjajo. Jaz sem začel graditi 1976 in se je vleklo do 1998. Imam majhno hišo in zidan objekt (garaža, drvarnica) s ploščo in uporabnim podstrešjem. Vse v lastni režiji (večji del lastno delo), brez uradnega projekta, nadzora,... Za vse uradno dovoljenje (skupaj 5) samo s kolekom. Dejansko sem plačal znanca za zidanje in omete stanovanjskega dela in toplovodarja za centralno. Električarju, ki mi je naredil kontrolo in dal potrdilo pa sem naredil protiuslugo.
ne presega je ne ne poglej si pravilnik o gradnji meja je 200m2 za enostavni objekt z zaključevanjem streho

zanima me kateri je to program ki izrisuje lesene konstrukcije če mogoče kdo ve omenjen je bil par postov nazaj

Hvala lp
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.arhinova.si/Stresne-konstrukcije/Stresne-konstrukcije.htm">http://www.arhinova.si/Stresne-konstruk ... ukcije.htm</a><!-- m -->

program za izris
Pozdravljeni
Nisem ne pilot in ne strojnik.Ampak nekaj me pa res zanima. :lol:
Naredil bi betonsko sleme in nanj položil leseno gred.Prav tako bi storil na zunanjem zidu.Špirovci bi bili leseni in brez vmesne podpore.
Naklon strehe bi bil 37 stopinj.Razpon med slemenom in zidno podporo bi znašal pet metrov in potem bi šel špirovec še okoli meter čez zid.Pokrito bi bilo z Qsb ali podobnimi ploščami debeline 16 mm,poletvano in končano z lahko pločevinasto (gerard) ali podobno kritino.Na spodnji strani bi bila pritrjena gips obloga z težo max. 15 kg na m2.Upoštevati bi bilo treba še lahko do 1m snega pa burjo tja do 100 km/h.
Veliko željo imam izvesti to brez vmestne podpore in ohraniti razpon pet metrov.Kakšne dimenzije lesenih špirovcev bi moral uporabiti in kakšen naj bi bil razmak med njimi.Ker sem še v fazi kalkulacij naj mi kdo svetuje ali je to sploh izvedljivo in če je možno mi podajte oceno dimenzij špirovcev z rezervo v plus da ne bi prišlo do prevelikega povesa.
Upam,da nisem preveč zakompliciral. Smile
To z razponom je malce dvoumno, v katero smer meriš. Preprosto vprašanje, bodo špirovci dolgi 600 ali 750 cm?
Špirovci bi bili dolgi 600 cm.
Da pozneje nebi prišlo do razpok v gips ploščah obešenih na špirovce zaradi povesa, bi priporočal dimenzijo vsaj 14 x 18 cm (bolje 12 x 20 cm ), na razmaku 80 cm.
1 2
Iskanje po temi