PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Električna centralna - zalogovnik - talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sapo, tak easy to gre? Ja, samo kdo pa bi to vtikal?? :?

moja bodoča tč me jezi, ker se mi je tak hudobno zmuznila to leto..... :evil:
Alea iacta est
sassapo Napisal:Vzemi zalogovnik z bojlerjem, notri vtakni elektro grelec 6 ali 9kw pa je zadeva rešena Idea

poraja se več vprašanj-

o kaki ceni tu govorimo? Koliko literski zalogovnik bi se moral nabaviti oziroma kateri model, da bi dopuščal vgradnjo grelcev?

in potem, ko kupuješ tč, se moraš tega znebit, ne?
Alea iacta est
V vsak zalogovnik lahko vgradiš grelce! Velikost je odvisna od tega, za koliko časa potrebuješ zalogo tople vode!

Zalogovnik pa rabiš kasneje tudi za TČ - en strošek manj ob nakupu TČ!
Da malo obudim to temo.. kako se je odnesel tak način gretja? Je bila toliko nižja investicija, da bo pokritih 10 let višjih stroškov za električno energijo?
Sam razmisljam o nečem podobnem, le da bi za razliko v nakupni ceni toplotne črpalke še nekaj prištel zraven in si omislil sončne celice.
Jaz sem se grel dve zime. Če te denar ne boli, greje BP.
Jaz bi rabil 15 kW SE (kar žal ne gre), pa bi bilo OK.
Ker je streha polna, sem kupil TČ.
Pa rade volje priznam, da je SE plus grelci dosti boljša varianta.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Fery Napisal:Jaz sem se grel dve zime. Če te denar ne boli, greje BP.
Jaz bi rabil 15 kW SE (kar žal ne gre), pa bi bilo OK.
Ker je streha polna, sem kupil TČ.
Pa rade volje priznam, da je SE plus grelci dosti boljša varianta.

Še bolje TČ z grelci + SE.
Streho potegneš za par metrov, vodne kolektorje prestavil na...ako volja da..
Ne, ni bolje s TČ.
Malo razmisli, pa boš ugotovil zakaj.
Govorit o izkoristkih pri električnih pečeh je nesmisel. Vse ostane v objektu.
Ni to peč z dimnikom, ki toploto puha toplota v dimnik. Ne nasedajte tem izkoristkom. Razen, če se dovodni kabli grejejo tam lahko imaš izgube, to je pa že problem nestrokovne montaže.
To da se ljudje odločajo za el. gretje je razlog samo trenutna precej ugodna cena el. energije.

frank Napisal:če se že boš grel z elektriko , potem se grej z električno pečjo...
sicer bo kamen kmalu uničil grelce...

v sloveniji se proizvaja zelo kvalitetna električna peč, ki nima problema z kamnom,..
izkoristek blizu 99%

ime firme nimam v glavi, lahko preverim
je pa iz okolice novega mesta...
moči 4,5 ali 9kW
ko boš sistem zamenjal, jo boš lahko prodal ali dal na vikend

zalogovnik;
izračunaj toplotne izgube,
nabavi tako velikega, da boš lahko shranil energije za pol dneva...
ob zunanji temperaturi cca -5 stopinj
bojler;
nabavi ločen bojler; cca 200-300l
v njem imaš temperaturo 40-50 stopinj
v zalogovniku
pa med 30-40
( naredi čim bolj gosto talno ogrevanje )
Za malo večji vložek dobiš že toplotno črpalko, ki deluje ima pa slabši izkoristek kot neka top zadeva pa še vedno veliko bolje kot el. grelci. Do povprečnih zunanjih temperatur, ki so pri nas malo nad 0 stopinj C deluje dobro. Ima že vgrajene grelce, ki pomagajo kadar se spustijo temperature nižje.

Večina vrže elektriko ven po parih mesecih, če rabiš el. peč ima stranka dva meseca staro Vailant, ki jo bo stranka prodala. Ker gre na tako toplotno.
Kako vedno te toplotne priplavajo povsod!
Pi... tudi če se o krivljenju banan pogovarjamo, bo takoj en privlekel toplotno zraven.
Ok, najbrž tako pisatelj sam sebi dokaže, da je ultra inteligenten.

Najbolj zanimivo pa je, da imajo ravno te sofisticirane naprave, za to, da si ziher v njih brezhibno delovanje, vgrajene ravno, ..., grelce. Navadne električne grelce. Toliko o superiornosti teh naprav.
Te toplotne so verjetno na isto noto kot to, da je dokazano (Godwin’s law), da z dolžino forumskega pogovora se veča verjetnost, da bo kdo naredil kakšno primerjavo s Hitlerjem ali naciji
Si bom moral preračunat kaj se mi dolgoročno bolj splača. Če pa je že kdo to naredil zase pa se priporočam za malo pomoči, ker je tu razumevanje področja iz moje strani bolj omejeno. Kaj moram upoštevat? Predvidene toplotne izgube hiše, predvidena poraba elektrike za gretje zalogovnika (izgube zalogovnika?) . Kako dolgo sploh traja gretje zalogovnika in kako dolgo ga lahko izkoriščam, da je temperatura vode še vedno nad 26 stopinj?
Dobi predračune in kalkuliraj. Kako težko pa je to?
Če bo toplotna 700 evrov, kalkulacije sploh niso potrebne, če bo sedem jurjev, je matematika drugačna.
Ampak, po vseh kalkulacijah, ti bo še vedno ostala neznanka, ki se ji reče, višja sila. Pri grelcih jo ni ali je zanemarljiva, pri TČ pa lahko številke zelo spremeni.
Višja sila?

Tudi za TČ se računa MTBF (Mean time between failures).
Kar sem prebral na to temo o TČ, ne spadajo ravno med neke kritične naprave z veliko okvarami.
Seveda pa je res, da bo en električni grelec imel manj možnosti za okvaro, kot bistveno bolj komplicirana TČ....
Ampak potemtakem moraš za vožnjo odsvetvati avto in priporočati vožnjo s kolesom
:lol: :wink:
Pravzaprav pri grelcih, vgrajenih v bojler za ogrevanje hiše, okvara ni tako redka. In sicer gre termostat. Ker non stop šmelca.
Jaz sem menjal enega na leto. Grelca sta bila 2, pri enem je šel ziher. Stane pa 12 do 15 evrov. Zmeraj sem imel kakšnega na zalogi. Tudi zdaj je.
Fery, jaz sem na svojem bojlerju za sanitarno vodo zamenjal tudi kable ki gredo na termostat (od priključne ploščice) in ki gredo na grelec.
Nov termostat pa je bakeliten, ne pvc in zaenkrat drži.
kabli so se greli, s tem pa tudi kontakti v termostatu. Lahko da je na ogrevalnem bojlerju isto. Sam bi naredil preko kontaktorja, če se le da. Imajo dosti boljše kontakte kakor termostati.
1 2
Iskanje po temi