PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kombinacija toplotne crpalke in klime

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mene pa matra kombinacija klime in gretja sanitarne vode poleti.
Za instalacijo bi porabil dimnik, ki se ga ne rabi vec in gre lepo po sredini hise od kleti do mansarde.
Ima kdo izkusnje s takim sistemom?

Kolikor razmisljam, sta resitvi dve:
1. prezracevalne cevi do kleti in nazaj (vorc zrak dol, hladen gor)
2. izmenjevalec v vsah dveh etazah (mansarda + prvo nadstropje)

Kaj je bolj ekonomicno?
Izmenjevalci so menda glasni in pihajo dosti bolj kot kaksna klima.

Pozna kdo kaksne mojstre, ki delajo take reci?

Skrajno neumno se mi zdi imeti v kleti TČ ki hladi samo klet, v nadstropju pa še klimo, ki meče toploto skozi okno...
Pozdrav,
Slovon
Najprej si zračunaj koliko elektrike v SIT porabiš za ogrevanje sanitarne vode v 2-3 poletnih mesecih. Poleti je itak voda nekoliko toplejša kot pozimi. Potem pa še izračunaj investicijo in zapletenost sistema s TČ. Po moje se ti ne izide niti v 50. letih.
TČ za sanitarno vodo se izplača v 3, makismalno 4 letih! Če imaš drugačen izračun ga prosim utemelji!

LP
sajure Napisal:TČ za sanitarno vodo se izplača v 3, makismalno 4 letih! Če imaš drugačen izračun ga prosim utemelji!

Utemeljitev:

Kakor jaz razumem slovona bi on predelal klimo oz. TČ. Poleti ko hladi stanovanje bi rad z pridobljeno odvečno toploto na drugi strani TČ rad ogreval sanitarno vodo. Ker je to traja le največ 3 mesece na leto, ker ne potrebuješ vedno enako količino tople vode sorazmerno z ohlajenim zrakom in predvsem zaradi kompliciranega sistema, ki mora biti še kombiniran z električnim grelcem še vedno trdim, da se zadeva ne izide.

Lahko pa, da nisem slovona razumel kaj hoče vprašat. V tem primeru se strinjam s teboj glede amortiacije.
Slovon bi rad ubil dve muhi na en mah.
Poleti porabimo za sanitarno vodo nekje okrog 60kWh/teden (ce sem prav izracunal) - 5 ljudi, 300L bojler. Klime (se) nimam.
Vodo grejem na drva (Froeling FGH 3000), zakurim enkrat tedensko in ker sem naracunal cca 250W izgub na kumulatorju, imam celotni izkoritek v tem primeru zanic - reda 50%.

Torej: bojler v kleti ze imam, ima tudi dvojni izmenjevalec toplote.
V bistvu manjka samo se resitev, kako vleci tople zrak iz mansarde/1. nadstropja in vracati tja hladnega.
Zato sem pomislil na navadno TČ zrak/voda, samo da pihalnik ne bi sedel na bojlerju oz. v kleti, ampak v nadstropju/mansardi in da ne bi brutalno pihal, ampak bi se obnasal bolj kot klima.

Gotovo je lazje napeljati cevi za plin/vodo/karkoli ze prenasa toploto kot kanale za zrak.

A sem zdaj bolj razumljiv? Smile
Pozdrav,
Slovon
Toploto prenaša hladivo (freon) in je običajno napeljano z bakrenimi cevmi. Tak sistem, ki ga ti hočeš dobiš pri TČ z ločenim uparjalnikom, vednar bo to koristno samo v tistem prostoru kamor ga boš postavil, pa tudi ni preveč primerno za bivalne prostore, ker je uparjanik bolj industrijske izvedbe in ni nek vrhunec oblikovanja, pa še ventilator bo skoz slišen. Poleg tega 2 kW TČ samo 1,5 kW hladilne moči, kar je zelo malo za hlajenje prostorov!
Iskanje po temi