Objave: 5
Teme: 1
Ocena:
0
Živjo,
Nameravam prenavljati mansardno stanovanje (pravzaprav ga opremiti iz ničle - sedaj so popolnoma gole stene). Kot prvo stopnjo bomo prenovili streho. Ker pa je špica strehe precej visoko (od tlakov do točke, kjer bo izolacija, cca 460cm), bi naredil nad delom stanovanja galerijo.
[img]httpunichr("58")//i163unichr("46")photobucketunichr("46")com/albums/t320/ishtmail/hisa2unichr("46")jpg[/img]
[img]httpunichr("58")//i163unichr("46")photobucketunichr("46")com/albums/t320/ishtmail/hisa4unichr("46")jpg[/img]
Tukaj se vidi približno, kako sem si zamislil.
Rumeno: 'cange' in pa pod galerije. Rjavo: tramovi (narisani so 4 dolgi tramovi, ki so del ostrešja, in pa dva skrajšana, ki bi bila del konstrukcije galerije). Rdeče: stene. Modro: stopnice na galerijo.
Galerija bi bila samo nad delom celotne površine mansarde. Prostor spredaj (oz. na sliki v tlorisu desno) pa bi bil odprt do špice. Galerija bi bila s tem prostorom povezana s stopnicami in bi bila odprta v prostor (ne zaprta s steno, ampak bi bila tam samo ograja).
Tam, kjer je mišljena galerija, bi 'cange' spustil na cca 215cm višine. Na cangah pa bi potem slonel pod galerije (oziroma strop spodnjih prostorov), ki bi bil na cca 230cm višine (torej, v spodnjih prostorih bi se cange videle). Zaradi zvočne izolacije bi bil pod najprej iz 2,5cm debelih dil, nato izolacija, nato pa plavajoči pod.
'Cange' bi visele na dveh podolžnih tramovih (na sliki temno rjavo), ki bi bila samo toliko dolga, kot je dolga galerija (torej ne bi tekla od enega konca hiše do drugega). To je zato, ker bi 'cange' pod galerijo morale biti dolge več kot 8m, in da jih ne bi dodatno obremenjeval, bi vso težo galerije pravzaprav nosila ta dva tramova (20x20cm).
Torej: statično konstrukcijsko vprašanje - ali je po vašem mnenju taka konstrukcija OK, ali bi kaj spremenili?
Ali sta tista podolžna tramova potrebna, ali bi po vašem mnenju zadostovalo, če bi galerija slonela samo na 'cangah'?
Kakšne bi morale biti debeline 'cang', glede na to, da je tam razdalja več kot 8m?
Seveda nameravam za mnenje vprašati tudi strokovnjaka (statika), me pa zanima mnenje čimveč ljudi...
Se vnaprej zahvaljujem za odgovore.
Objave: 248
Teme: 6
Ocena:
0
Če razmišljam pravilno v spodnjih prostorih je stena, kjer bi tramovi bili naslonjeni prek njih so cange ki držijo galerijo in so pohodna tla.
V tem primeru bodi pozoren na tramove 8m tramovi ki stojijo v luftu so sila zahtevni zaradi razpona, cange so lahko 18x6 s palicami navojnimi pritrjene na špirovce najboljše z vsake strani špirovca po ena.
Priporočam še slemensko gred, zaradi tega ker bojo cange dosti spuščene pa še pod velikim razponom.
Lep pozdrav :!:
Objave: 5448
Teme: 33
Ocena:
0
sem ravno mislil vprašat, da kakšna vmesna lega fali. sicer ni tako velik razpon, pa vseeno..
Ocena:
0
Plan je, da bi bila nosilna tramova galerije NAD cangami. Tramova bi slonela na zidovih, ki ločujejo prostore, in pa na enem koncu na zunanjem zidu (ki bi ga bilo treba tam prebiti - predvidoma?).
Cange pa bi bile pritrjene na ta dva tramova od spodaj, torej bi visele iz teh dveh tramov, obenem pa bi tudi večina teh 8-metrskih cang dodatno slonela na zidovih (na slikah rdeče). Praktično vsi zidovi prostorov so na identičnih mestih, kot zidovi v spodnjem nadstropju, torej so tudi nosilni in se ni za bat, če bi morali prenašati težo galerijske konstrukcije...
Vsa ta komplikacija s cangami pod tema tramoma je zaradi višine - prostori pod galerijo bodo že itak imeli strop že na 230 (kar je relativno nizko), spodnji rob cang pa bo na 215, kar je čista skrajnost, galerija pa ima strop (torej špico) na 210, kar je zelo na meji (če računam med spodnjim prostorom in galerijo cca 8cm poda z zvočno izolacijo).
Če gremo tramove postavljati pod cange, pomeni, da dobim naenkrat na 195cm višine dva trama (če hočem ohraniti 8cm pod galerije nad cangami).
Smisel poda na cangah pa je v zvočni izolaciji - da je čim manj prekinjena (če dam izolacijo med cange, dobim zvočne mostove na vsakih 80cm). To je zato, da se iz enega spodnjega prostora ne bi slišalo v drugega s prenašanjem zvoka preko galerije...
Ker sem bolj nov (beri: računalničar, ki hoče urejat mansardo), prosim, če mi kdo razloži, kaj je slemenska gred in kako se montira?
Ocena:
0
hmm, dej ti komu rajš bolj strokovno nardit, če take reči sprašuješ..
čist tako, 460cm niti ni tolk veliko za dve etaži. v hiši je nekakšen standard 260cm svetle višine, se pravi, da ostane še 200 do špice. treba potem odšstet še višino škarij (verjetno nekej 16 cm), pa strop in pod ipd, pa potem pa sevede še ene 30m izolacije za streho (če holečeš izolirat tako kot treba) plus knauf ipd, pa smo že pri takšni višini, da niti stat (oz niti prepognjen bit, razen če se visok 130cm) ne boš mogel pod slemenom streha (od tod tudi ime tiste grede, za katero sprašuješ), kaj šele proti kapi.
tudi če spustiš na 250 ali celo 240 cm (kar seveda ni najbolj priporočljivo), ne boš mogel normlano stat zgoraj, če bo šlo tza tak primer, ki ga opisujem.
samo tolk v razmislek.
strop lahko tudi spustiš od škarij, če hočeš imet malce več zvočne izolacije (samo s tem samo povečasš opisan problem), predvsem pa deja kakšen filc med deske ipd. (vmesne) grede pa se itak ponavadi praviloma izvedejo nad škarjami, ne bom pa bil preveč pameten, je veliko drugij tukaj, ki se bolj spoznajo na te zadeve. nenazadnje imamo tudi veliko izvedb konstrukcij lesenih (ali pa tudi kakšni drugih, nenazadanje obstajajo tudi drugi materiali) ostrešij, samo pri nas smo pač navajani tako delat, kot smi pri "fotru" videli, hehe..
Ocena:
0
Da se razumemo:
načrt ne rišem sam, ampak ga riše moj oče, ki je projektant (30 let v Krki tehnološkega projektiranja). Za strokovnost načrta se ne bojim. Poleg tega pri vsem skupaj sodelujejo stari mački.
Ampak več glav več ve, zato pa sem prišel sem - za kako dobro idejo in dober nasvet.
460 cm (plus minus 5cm) je mera od tlakov do špice, potem ko bo dana izolacija (25-26cm) in knauf. 230cm stropne višine v prostorih pod galerijo + 8-10 cm poda galerije, pa ostane teoretičnih 215-220cm do špice. Če odštejem še par centimetrov za pode v etaži (parket), smo že na pravih merah.
Zakaj bi stropi v etaži morali biti na 260cm? V bloku, kjer imam najemniško stanovanje, je strop na čisto dovolj razkošnih 240cm. V bloku mojih staršev je 245cm, pa se mi zdi precej visoko. Videl sem podatek, da je minimalna priporočljiva mera za strope 220cm. 230 je torej kompromis, ki dovoljuje gradnjo galerije. In glede na to, da bodo pod galerijo (s stropi 230cm) v glavnem spalni prostori, ne vidim problema.
Ocena:
0
min zahtevana svetla višina v blokih je 250cm. če je manj, gre verjetno ze neko čudno ali starejšo izvedbo (čeprav ta standard, ki zahteva 250cm že kr star, če prav vem) ali pa so se naknadno notr dajali kakšni nove tlake ipd. "standard" v stanovanjski hiši je nekje 260cm, čeprav lahko varira, ampak ponavadi kaj dosti manj ni.
kletni prostori imajo lahko nižje svetle višino (kaj pa vem, do recimo 230cm), vendar samo zato, ker ne gre za stanovanjske prostore. zakaj je tako, ne bom zdej razlagal, ampak glede na to, da imaš projektanta pri bajti, bi lahko vsaj on vedel..
vseeno pa si dej še enkrat zračunaj tiste višine, pa kakšen cm rezerve vzemi, da bo ziher.
naj ti foter zriše en prerez s pravimi debelinami notr (seveda na glede prej točno izmerjene mere objekta!), pa boš videl, kje si. spomni se tudi, kako se je premikat pod 150cm visokem šotoru, če malo karikiram, pa verjetno bo ravno tako vroče, hehe..
edit:
eve še nekj bolk konretnih podatkov, da ne boš misli, da si izmišljujem (sem si sposodil eneo temo tukaj):
Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj (Ur. l. RS 125/2003) pravi, citiram:
12. člen
(višina prostorov)
(1) Svetla višina stanovanjskih prostorov mora biti najmanj 2,50 m.
(2) Pri rekonstrukcijah stanovanjskih stavb se svetla višina prostorov, če je manjša od 2,50 m, ne sme dodatno zmanjšati.
(3) Določilo o najmanjši svetli višini stanovanjskih prostorov mora biti izpolnjeno najmanj na dveh tretjinah tlorisne površine vsakega prostora v stanovanju, v stanovanjskih prostorih s poševnimi stropi pa na dveh tretjinah tiste tlorisne površine, kjer je svetla višina prostora večja od 1,80 m.
(4) Svetla višina prostora iz drugega odstavka 10. člena tega pravilnika ne sme biti manjša kot 2,20 m.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=20093">viewtopic.php?f=5&t=20093</a><!-- l -->
Ocena:
0
Načrt v Autocadu je narisan v pravih merah na milimeter natančno z vsemi pravimi merami. Višino smo tudi izmerili natančno do špirovcev in v Autocadu na to dodali debelino knaufa in strešne izolacije, tako da tudi mere višin (230+10+210 + dodatek parih centimetrov) držijo.
Sicer me res vsi opozarjajo, da je 230cm za etažo malo nizka glede na standarde, ampak želja po galeriji je prevelika, da bi se temu odpovedal, sploh glede na dodatno kvadraturo, ki jo s tem dobim (skoraj 20 kvadratov, sicer nizkih, pa vseeno).
Gor na galeriji bo sicer knjižnica in prostor za odlaganje krame (v nizkih omarah ob straneh galerije), ter potencialno prostor za igranje za otroke.
Z dobro strešno izolacijo (strokovnjak iz energetske pisarne nama je rekel, da je 25cm dovolj) pa tudi kake hude savne ne pričakujem...
Seveda situacija z višino še zdaleč ni idealna, ampak kot pravijo v Ljubljani: takle mamo. Da bi pa dvigali streho (za recimo eno vrsto ceglov), pa raje ne - gradbena dovoljenja + dodatni komunalni prispevki niso mala malica za nas mlade družine...
Torej, zanima me predvsem statika, če taka konstrukcija za galerijo in streho zadostuje (cange + tramovi), oziroma če ima kdo morda kako drugačno idejo, kako to da rešiti.
Hvala za vse odgovore in dobronamerne nasvete...
Ocena:
0
no, naredi po svojih željah, ampak samo povem, da standardi niso brezveze in da se jih je dobro držat (vendar to ponavadi se pogrunta prepozno in šele takrat spoznaš, da bi bilo bolje koga poslušat).
semo še nasvet glede na tisto na mm natančno: papir (oz ekran) prenese vse, dodaj še kakšen cm, pa dobiš realnos tanje, ki bo na koncu, sploh pri ostrešjih, renovacijah ipd..
pa srečno, ne pozabit na kakšno zračenje :wink: