PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nujna pot n-tič

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
fejstfnt Napisal:Po približno 7 mesecih čakanja in pogovorov s sosedi mi je postalo jasno da bom moral doseči nujno pot prek sodišča. Sosedje naj sicer nebi imeli nič proti meni ampak so globoko v tožbah zaradi poti z investitorjem, ki je brez služnosti uspel zgraditi hiše za prodajo. Ker bi po njihovih besedah moja služnost imela negativne posledice za njihove tožbe pač tudi meni nočejo podpisati do konca postopkov, kar pa se verjetno lahko zavleče v neskončnost.
Gre se za približno 120m urejene, asvaltirane ulice, ki je vrisana kot pot, vendar po privatnih zemljiščih. Parcelo je leta 1984 kupila mama in takrat je bilo rečeno da je dostop po tej poti, ki se je potem tudi v praksi uporabljala. Verjetno je možno tudi priposestvovanje služnosti, vendar mi je odvetnik svetoval nujno pot, ker naj bi bila bolj sigurna varianta saj ni potrebno dokazovati uporabe poti.

Zanimajo me predvsem informacije iz prakse glede trajanja in stroškov postopka za pridobitev nujne pote od tistih, ki so imeli podoben primer.
Gre za sodišče v Ljubljani.
Mogoče lahko kdo priporoči dobrega odvetnika na tem področju.

lp

Zgodba se trenutno kar obetavno razpleta. Sosedje so po posvetu s svojim odvetnikom vendarle ugotovili da ni razlogov za pogojevanje moje služnosti s sodnimi postopki, ki potekajo med njimi in investitorjem.
Prišli smo do točke ko moramo "samo" še določiti višino odškodnine za cesto. Zanima me po kakšni metodi se določa neka realna odškodnina za služnost. Načeloma se verjetno pri izračunu upošteva nek delež vrednosti zemljišča in preteklih vlaganj v izgradnjo ceste (nasutje, asvaltiranje)?
Ima kdo izkušnje s odškodnino za zlužnost oziroma po kakšni "formuli" se odškodnina izračuna.
Znova obujam temo ker, kljub optimističnem zadnjem postu, s sosedi nismo prišli do rešitve. Zato sem bil prisiljen aprila 2009 na sodišče vložiti predlog za vzpostavitev nujne poti. V zadnjem letu se je na sodišču zadeva končno premaknila in sem sedaj v fazi ko mora sodni izvedenec določiti odškodnino za vzpostavitev služnosti. Pri tem pa me je izvedenec prestrašil z namigom da navadno odškodnina znaša okoli 30% tržne vrednosti zazidljivega zemljišča. V mojem primeru gre za 522m2 poti, cene zazidljivih zemljišč pa so okoli 200€/m2, kar bi naneslo preko 30000€(!).
Glede na to da gre za obstoječo asfaltno pot, ki se že sedaj uporablja za dostop do 9 hiš, se mi zdi tak način izračuna popolnoma nelogičen in nesprejemljiv. Že v osnovi bi verjetno morala biti vrednost poti nekajkrat nižja od zemljišča za gradnjo, zakon pa pravi da se odškodnina določi glede na višino škode, ki bo nastala nepremičnini zaradi same ustanovitve nujne poti ter zmanjšano vrednost obremenjene nepremičnine.

Zanima me če ima kdo izkušnje z določanjem odškodnine v podobnem primeru.
fejstfnt Napisal:Pri tem pa me je izvedenec prestrašil z namigom da navadno odškodnina znaša okoli 30% tržne vrednosti zazidljivega zemljišča. V mojem primeru gre za 522m2 poti, cene zazidljivih zemljišč pa so okoli 200€/m2, kar bi naneslo preko 30000€(!).

Tudi jaz sem dobil tole oceno, le da ne gre za 30% vrednosti zazidljivega zemljišča temveč 30% vrednosti zemljišča, na katerem se ustanavlja nujna pot. Če je le to zazidljivo, potem je to pač to.

Sicer pa pot do tvojega zemljišča ni nujno samo tvoja pravica, saj z ustanovljeno služnostjo dejansko do neke mere razvrednotiš zemljišče. To, da se pot že uporablja za dostop do drugih hiš, je popolnoma nepomembno (medklic - kako imajo pa drugi urejeno?), bi pa lahko bila podlaga za zmanjšanje vrednosti in odškodnine, če je cenilec kolikor-toliko normalen.

In preden me napadeš - sem imel isti problem, ki se je s kategorizacijo 'razrešil' tik preden je bila določena odškodnina. Sem pa bil pripravljen skoraj kakršenkoli znesek, saj drugega ti itak ne ostane...
Na 8 parcelah, ki tvorijo pot, v ZK pod vrsto rabe piše pot in gelde na to da je to urejena ulica, ki je edina možna pot za obstoječih 9 hiš, se parcel zagotovo ne more uporabiti za nič drugega.
Ostali sosedje služnosti medsebojno nimajo vpisanih, med njimi velja cca. 30 let star dogovor, tako da bi najbrž morali upoštevati da so parcele že sedaj obremenjene z 8 služnostmi.
Upam torej lahko da bo izvedenec za osnovo uporabil tržno vrednost poti, ki bi morala biti nekajkrat nižja od parcele za gradnjo. Po izračunih GURS-a je vrednost parcele za gradnjo ocenjena na 106€/m2, parcela, ki je v celoti pot pa na 24€/m2. Teh vrednosti sicer ne priznavajo kot tržnih vendar pa se vidi razmerje v ceni gradbena parcela/pot.

Pri meni bi bila opcija tudio priposestvovanje saj smo pot brez nasprotovanja sosedov uporabljali med 1984 in 2008. Pred začetkom postopka sem se posvetoval s 3 odvetniki in vsi so mi svetovali da je nujna pot enostavnejša in bolj zanesljiva rešitev, odškodnina pa nebi smela biti visoka. Sedaj pa se bojim ogromne odškodnine in da bom moral po 3 letih na novo vložiti tožbo za priposestvovanje.
1 2
Iskanje po temi