5.1.2009 ob 15:02
fejstfnt Napisal:Po približno 7 mesecih čakanja in pogovorov s sosedi mi je postalo jasno da bom moral doseči nujno pot prek sodišča. Sosedje naj sicer nebi imeli nič proti meni ampak so globoko v tožbah zaradi poti z investitorjem, ki je brez služnosti uspel zgraditi hiše za prodajo. Ker bi po njihovih besedah moja služnost imela negativne posledice za njihove tožbe pač tudi meni nočejo podpisati do konca postopkov, kar pa se verjetno lahko zavleče v neskončnost.
Gre se za približno 120m urejene, asvaltirane ulice, ki je vrisana kot pot, vendar po privatnih zemljiščih. Parcelo je leta 1984 kupila mama in takrat je bilo rečeno da je dostop po tej poti, ki se je potem tudi v praksi uporabljala. Verjetno je možno tudi priposestvovanje služnosti, vendar mi je odvetnik svetoval nujno pot, ker naj bi bila bolj sigurna varianta saj ni potrebno dokazovati uporabe poti.
Zanimajo me predvsem informacije iz prakse glede trajanja in stroškov postopka za pridobitev nujne pote od tistih, ki so imeli podoben primer.
Gre za sodišče v Ljubljani.
Mogoče lahko kdo priporoči dobrega odvetnika na tem področju.
lp
Zgodba se trenutno kar obetavno razpleta. Sosedje so po posvetu s svojim odvetnikom vendarle ugotovili da ni razlogov za pogojevanje moje služnosti s sodnimi postopki, ki potekajo med njimi in investitorjem.
Prišli smo do točke ko moramo "samo" še določiti višino odškodnine za cesto. Zanima me po kakšni metodi se določa neka realna odškodnina za služnost. Načeloma se verjetno pri izračunu upošteva nek delež vrednosti zemljišča in preteklih vlaganj v izgradnjo ceste (nasutje, asvaltiranje)?
Ima kdo izkušnje s odškodnino za zlužnost oziroma po kakšni "formuli" se odškodnina izračuna.