PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave čistilna naprava ali greznica??

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hja, kaj ne bo, 90% ljudi ima pa pretone greznice in počasi jm bo ureditev teh reči fino praznila mošnjičke...
Jaz e moram vj pozanimat danes dve reči: 1.) Ali izgradnja kanaizacije tu res ni predvidena
2.) Ali potem nudijo subvencije za MČN.
Leto 2017 gor ali dol, pa naj nas kdo prisili da se skeširamo za 4čuke za MČN. Firme, ki jih prodajajo pa vse na velik zvon EKO in EKO oglašujejo. Imaš pa tudi take, ki so najcenejše za čuka in pol in jih enostavno obesiš v obstoječo greznico.

Glede praznjenja greznice je pa tako da po državnem odloku mora bit spraznena na 3 leta. Moja že ni bila 5 pa še vedno funkcionira pa še noben mi ni težil razen komunale, ki pa sem jo odslovil z argumentom nizke porabe itd. Kanalščino pa boš itak plačal po porabi vode, pa če imaš MČN ali pretočno greznco.
Pri nas (Kranj) je okoljska dajatev za odpadne vode pri greznici 0,5283 €/m3, pri MČN pa 0,0528 €/m3. Torej za 20m3 dobrih 10€ za greznico oziroma 1€ za MČN. To ravno pokrije letne stroške praznenja (90€).

lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
berghaus Napisal:Nihče ti ne hodi kontrolirat. Ti tudi ne rabi.

Lansko jesen so pri mojih starših na vikendu (občina NM) hodili po bajtah iz komunale in delali popis o porabi vode in istočasno preverjali kako je z greznicami. Na koncu so dobili dopis, da je potrebno zadevo sanirati zaradi bla bla bla.

Torej nekatere občine že cvikajo glede EU in te uredbe, ki predvideva uporabo zaprtih greznic oz. čistilnih naprav...

Drugače sva mi2 ravno tako v dilemi kaj narediti. Kanalizacija obljubljena že par let, izvedbe pa od nikoder...
Sicer ne vem kako bo to v praksi (2017), saj je en kup hiš, ki tega nimajo, pa tudi 4 K marsikdo nima. Da bo pa občina ali pa država to pod mus dala delat, tebi pa se vsedla na napremičnino če ne plačaš (kot je sedaj varstveni dodatek) pa verjetno ne bo denarja v proračunu ali pa celo slovenija že ven iz EU.

Zanimiivo pa je, da imaž že danes eko biološko greznico s certifikatom. Torej greznica s tremi prekati, dovolj velika in brez kompresorjev ali ostale navlake, ki v ponikovalnico pušča sivo vodo. Po moje bo lahko marsikdo na obstoječi pretočni greznici z opravljenimi testi ustreznosti sive vode pridobil certifikat.
Čojko Napisal:Sicer ne vem kako bo to v praksi (2017), saj je en kup hiš, ki tega nimajo, pa tudi 4 K marsikdo nima. Da bo pa občina ali pa država to pod mus dala delat, tebi pa se vsedla na napremičnino če ne plačaš (kot je sedaj varstveni dodatek) pa verjetno ne bo denarja v proračunu ali pa celo slovenija že ven iz EU.

Glede na to, da je direktiva že iz 2009, je 8 let (!!!) časa za tole. 8 let.

Kdaj se bodo zadeve urejale pri nas? Klasično slovensko, v prvem mesecu 2017. Ko bo kopica jokajočih bentila po vaških kavarnah, da so šele včeraj, ko so jim spisali položnico, zvedeli za tole budalaštino.

Kot tile 124 evri. Seveda je napaka, da se obešajo na bajto, če ima model plačo, a zadeva ni nova! Vleče se že dve leti. Zdaj človek veka in piska.
Za 124€ vzet bajto je absurd. A človek bo na koncu pokasiral 10x znesek vrednosti bajte saj ga zastopa znani odvetnik.
Leta 17 bo tudi več ponudnikov MČN in cene bodo padle. Ta varianta s tremi prekati, kot jo imam sam in pa certifikatom sive vode je pa zanimiva. Problem bodo greznice z enim ali dvema prekatoma. Do leta 17 sigurno ne bomo vsi imeli kanalizacij, ker v občinah preprosto ni denarja za te velike projekte.
ttomi73 Napisal:Za 124€ vzet bajto je absurd. A človek bo na koncu pokasiral 10x znesek vrednosti bajte saj ga zastopa znani odvetnik.
Leta 17 bo tudi več ponudnikov MČN in cene bodo padle. Ta varianta s tremi prekati, kot jo imam sam in pa certifikatom sive vode je pa zanimiva. Problem bodo greznice z enim ali dvema prekatoma. Do leta 17 sigurno ne bomo vsi imeli kanalizacij, ker v občinah preprosto ni denarja za te velike projekte.

No, tole odebeljeno bo peklo marsikatero občino. Zakaj?

Po nekih zakonskih reglcih mora okraj z nad 5.000 prebivalci pričeti s postopkom izgradnje kanalizacije. Naša občina je kot cerkvena miš. A ji je uspelo pridobiti evropska sredstva za izgradnjo kanalizacije s centralno čistilno napravo!!

A je problem. Denar je izginil. No, ne izginil, pač pa je bil porabljen v druge namene. Od kanalizacije pa ni položeno niti ene cevi. Šli smo celo tako daleč, da se je eno leto in pol nazaj naredila preko vasi popolnoma nova cesta (verjetno z delom teh sredstev namenjenih za kanalizacijo), pod cesto so dali vse elektro vode, nekaj rezervnih cevi za telekomunikacijo, rezervno cev za možnost razširitve obcestne razsvetljave........a niti ene cevi za kanalizacijo!!!

Kmalu za tem je prišla občinska direktiva za izvedbo kanalizacije. In je počilo. Denarja nikjer, pa tudi če bi bil, še enkrat razkopati kompletno cesto, ker je možna izvedba zgolj pod njo???

Zdaj verjetno v občini tuhtajo kaj narediti, saj bodo penali kmalu tu. In verjetno ne mali, plus glavnica evropskih sredstev.

Glede na kolobocije, pri nas kanalizacije nebo nikoli. Kot tudi nekaj glav verjetno ne. Našo čistilno smo postavili skoraj dve leti nazaj. Premnogi so komentirali, da je nepotreben strošek, saj bo ravno v tem času zgrajena kanalizacija (ob izgradnji ceste). Zdaj vsi čukasto blejejo en v drugega. Kar naenkrat ima kanalski koncesionar polno dela v našem okraju. Prejšnji teden sem ga klical, ker bomo imeli drugo praznenje čistilne naprave, a me je prosil, da naj ga pokličem 14 dni prej, ko se odločimo (??).

Kmet s Creino ne pride v poštev. Iz domžalske čistilne naprave mi pošljejo konfiskat o uničenju blata, katerega potem pošljem na našo KP in sem v naši občini na podlagi tehničnega vgradnega dokazila o čistilni napravi, njenih meritvah in konfiskatu o uničenju/praznenju blata oproščen okoljskih dajatev za odpadne vode. Letni strošek praznenja čistilne je 60 evrov. Kar pomeni, da imam s tem pokrito praznenje, elektriko za kompresor in pregled s strani ROTa. Katerega mi sploh ni računal, ker se je peljal mimo. Pregledal in podpisal ter poštempljal tehnično mapico. Katero sem potem fotokopiral in jo poslal KP.

Če skrajšam vso to nakladanje, dol mi visi za vaški butalizem glede kanalizacije. Prejšnji vikend sem odprl čistilno, prekontroliral, pobral ven nekaj plavajočih nerazgradljivih stvari, pregledal odtoke, spral notranji rob, prevohal če je karkoli sumljivega, prekontroliral kompresor.........in zadovoljen vrnil pokrov.
1 2 3
Iskanje po temi