PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kolektorji (vakumski/klasični) in ogrevanje sanitarne vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sajure Napisal:Če uporabite toplotno črpalko zrak/voda za pripravo sanitarne vode imate enako temperaturo vode (60 st.C) skozi celo sezono (tudi pozimi, ko toplo sanitarno vodo najbolj potrebujete), strošek pa znaša za celo leto okoli 20.000 SIT. Cena pa je tudi bolj ugodna od solarnih kolketorjev, pa še subvencijo v višini 40.000 SIT lahko pirdobite od države!

LP

smešna izjava
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ne vemo kolko vode nekdo rabi , od kje tebi potem že cena za porabo, TČ dajo max. 55 st. realno z normalnim izkoristkom pa cca. 48st.
sistem, ki daje tudi pozimi pod recimo -5st. vodo toplo 60st. stane cca. 1.000.000 sit !!!
Subvencij za letos še ni !!!!!
samo tako v vednost
lp
Ali ima kdo montirano solarno ogrevanje prostorov ter sanitarne vode. Nekateri pravijo da to ni mogoče.
gea Napisal:... 3m2 vakumskih kolektorjev ...

Pridobljena moč od konca aprila 2005 do konca februarja 2006 pa po števcu ( ne vprašaj me ali prav meri) 560 kwh.

Praviš, da si pridobil 560 kwh za 10 mesecev. Če preračunamo na 12 mesecev je potem tvoj dobitek 672 kwh. Cena el.energije - enotna tarifa - je cca 20 sit za kwh. Kar pomeni, da imaš letni prihranek 13.440 sit. Ne vem koliko si dal za celoten sistem a se po mojem ne bo izplačal prej kot v 40 letih.

To je zgolj moje mnenje a me sonce za enkrat ne prepriča. Ko pozabiš na nabavno vrednost takega sistema dobiš prijeten občutek, ker nimaš več stroškov z pripravo tople vode. Ekološka plat je sigurno ta prava. Ne pa finančna.

Sicer pa, bi mi bilo bolj všeč, da se motim kot to, da imam prav.

LP
sandi
hja .. mogoče bo sončna bolj aktualna drugo leto, ko nam obljubljajo elektriko 65% dražje kot je sedaj

lp,

Tine
No ja, sem računal na elektriko, ki je po navadi pri tem osnova. Če imaš kak drugi vir je po tem razlika še večja. Načeloma pa mi je sonce všeč!
sandi
zrime Napisal:Ali ima kdo montirano solarno ogrevanje prostorov ter sanitarne vode. Nekateri pravijo da to ni mogoče.
Eto moj sistem
<!-- m --><a class="postlink" href="http://forum.sibila.si/viewtopic.php?t=5236">http://forum.sibila.si/viewtopic.php?t=5236</a><!-- m -->
Glede tople vode, pa je letos bila od sonca greta šele zadnjih nekaj dni in vmes ene 10 x. Ostalo je grela elektrika in sicer samo na poceni tarifo, kar je ceneje kot olje in torej ni imelo smisla komplicirati z predgretjem iz sončnega sistema, ko pa sem vse potročil za ogrevanje hiše.
Bi pa seveda šlo, če bi v mojem primeru speljal kolektor neposredno v plašč obeh bojlerjev, ki ju imam v stanovanju ločeno od sončne akumulacije. Vsak dan ene pol ure ko je sonce ali morda cel dan ko je svetlo oblačno in voda bi bila topla tudi pozimi.
Eno vprašanje za poznavalce. A je možno uporabit za povezavo kolektori-bojler tudi kakšne druge cevi razen bakrenih.(v mislih imam pvc) Ker če hočem estetsko povezat je veliko ostrih kotov.Hvala za odgovore.
prakticira se ne :oops:
pa nihče noče biti sam poizkusni zajc
tako da ???
Če ne pride do zastoja je aluplast čisto OK, pa tudi če bi prišlo je evrjetno edini problem izmuznitev cevi iz objemke, zato bi se morala zagotoviti dobra podpora cevi, da s svojo težo ne obremenjujejo spojke.
Tone Napisal:Če ne pride do zastoja je aluplast čisto OK, pa tudi če bi prišlo je evrjetno edini problem izmuznitev cevi iz objemke, zato bi se morala zagotoviti dobra podpora cevi, da s svojo težo ne obremenjujejo spojke.

Kakšen zastoj imaš v mislih? Da crkne pumpa ali elektronika in se pregreje?
borovničan Napisal:
sajure Napisal:Če uporabite toplotno črpalko zrak/voda za pripravo sanitarne vode imate enako temperaturo vode (60 st.C) skozi celo sezono (tudi pozimi, ko toplo sanitarno vodo najbolj potrebujete), strošek pa znaša za celo leto okoli 20.000 SIT. Cena pa je tudi bolj ugodna od solarnih kolketorjev, pa še subvencijo v višini 40.000 SIT lahko pirdobite od države!

LP

smešna izjava
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ne vemo kolko vode nekdo rabi , od kje tebi potem že cena za porabo, TČ dajo max. 55 st. realno z normalnim izkoristkom pa cca. 48st.
sistem, ki daje tudi pozimi pod recimo -5st. vodo toplo 60st. stane cca. 1.000.000 sit !!!
Subvencij za letos še ni !!!!!
samo tako v vednost
lp

Mogoče je zate to smešna izjava vendar 15 let izkušenj z izdelavo in montažo toplotnih črpalk govori drugače! Čeprav dopuščam tudi drugačno možnost!

Ljudje potrebujejo največ tople vode ravno pozimi, poleti se ogromno ljudi tušira z mlačno vodo, to je povprečje, seveda so odkloni!

Kar se tiče temperatur se lahko oglasis pri nas in bos na lastne oči v delavnici videl črpalke ki segrejejo vodo do 60 st. C (seveda ne pod temp. -5 st.)za ceno 5x manjšo ceno kot jo navajaš ti! Pod -5 st. C je ogrevanje na 60 st. C seveda tudi možno vendar potem potrebujemo reverzibilno TČ, ker je potrebno odtaljevanje, vendar cifra še daleč ni takšna kot jo navajš ti! Toliko o dejstvih!

Subvencije za letos SO ŽE, samo so letos samo za TČ za ogrevanje objektov, za TČ za ogrevanje sanitarne vode subvencij letos NE BO, možnost je da bodo v razpisu za leto 2007!

Samo tako v vednost!

LP
sajure Napisal:Kar se tiče temperatur se lahko oglasis pri nas in bos na lastne oči v delavnici

kje je to 'pri nas'?

kak link?

LP
Kar se tiče temperatur se lahko oglasis pri nas in bos na lastne oči v delavnici videl črpalke ki segrejejo vodo do 60 st. C (seveda ne pod temp. -5 st.)za ceno 5x manjšo ceno kot jo navajaš ti! Pod -5 st. C je ogrevanje na 60 st. C seveda tudi možno vendar potem potrebujemo reverzibilno TČ, ker je potrebno odtaljevanje, vendar cifra še daleč ni takšna kot jo navajš ti! Toliko o dejstvih!
copy :!: Arrow

Kvalitetne TČ, (tam cca.5 KW izhodne moči) ki deluje pod -5 pa do -15 in segreje vodo na 60s.t z vso elektroniko, reverzibilnem ventilom , odtaljevanjem in montažo NI pod 1miljon....
čakamo tvoj link, cenik in teste !!!! :wink: :wink: :wink: :wink:

cena "normalne" Tč (3kw izhdne moči ki dela še normalno do tam +5st. C z freonsko povezavo, dostavo in montaže je tam cca. 300.000,oosit !!! Idea
1 2
Iskanje po temi