PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Hidravlični udari v sistemu ogravanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam idejo, da bi na vsako zanko talnega ogravanja namestil preprost el.ventil s funkcijo odprt/zaprt (1/0). Ali bi zaradi nenadnega zapiranja teg ventilov prišlo do prevelikih hidravličnih udarov v sistemu, ali je to izvedljivo?
Hm, če se prav spomnim, pri plastičnih cevovodih ni posebnih problemov s hidravličnim udarom, ker so cevi precej bolj raztegljive od jeklenih in ne pride do takega povišanja tlaka, pa tudi hitrost vode je v talnem sistemu razmeroma majhna. Ampak to je teorija, kaj bi bilo v praksi ne bi vedel

Edino, ni mi jasno čemu tak sistem regulacije
Vprašanje je bilo hipotetično, sam ne mislim tega vgrajevat, me pa zanima kako je s temi tlaki pri teh ON/OFF ventilih.
on/off ventili na radiatorjih naprimer rabijo nekaj minut za preklop in v obratovalnem stanju porabijo okrog 3W.
V grobem bi lahko delovanje razložil kot termostatski (TRV) ventil z električnim grelcem za krmiljenje.

Drug način, ki uporablja mehanski pogon (motorček + reduktor), podobno kot motorizirani mešalni ventil, pa tudi ne preklopi v nekaj sekundah (čas je bolj ranga minute).

Sicer bi rad videl konkretni ventil z pogonom, ampak v grobem se ne bi bal hidravličnih udarov, saj noben ventil ne zapre v trenutku in tudi pretoki niso nevemkaj.

Osebno bi me bolj skrbeli temperaturni šoki, za katere pa še tudi nisem slišal (kar ne pomeni da jih ni) da bi povzročali škodo.
No, elektromagnetni ventil, kakršnega mamo v povezavi z uro za poletno zalivanje vrta (sistem narejen 20 let nazaj, ko še ni bilo za dobit računalnikov od Gardenie) zapre precej hitro, ampak za zdaj še ni nič počilo, pa cevi v bajti so železne.

Zdej kakšnih večji temperaturnih "šokov" mislim da ne bi bilo. Če ventil zapreš, se pač počasi shladijo tla in skupaj s tem voda v ceveh ...
S otudi ventili, ki so izredno hitri:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")jaksaunichr("46")si/Slovensko/ventiliunichr("46")html#nacini[/url]
Preklop v desetinki sekunde, tu je potem lahko problem (mogoče).
Iskanje po temi