PodSvojoStreho.net
Letni pregled toplotne črpalke. - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Letni pregled toplotne črpalke. (/showthread.php?tid=84616)

Strani: 1 2 3

Letni pregled toplotne črpalke. - Gregi - 28.6.2024

Torej… lani sem se odločil za TČ in predvsem zaradi nizkega hrupa sem vzel Kronotermov Adapt.
Garancija je dolgoročna, a velja le ob opravljenih rednih letnih pregledih… in seveda naročim… Nikjer navedena cena, ok… pridem na vrsto, pojavi se serviser, zadevo odpre, priklopi na računalnik, pogleda notranjo, zunanjo enoto… zapre, 15 minut vse skupaj, pove, da račun dobi. Po pošti in gre… danes dobim račun… 181 €!!! Za 15minut dela… je to normalno? Previdevam da je, a osebno mi meji na oderuško prakso… imate podobne izkušnje?

RE: Letni pregled toplotne črpalke. - cevko - 28.6.2024

Hm....Pri meni povsem isti postopek, kot pri tebi....Sicer je delal skoraj dve uri, vse raztavil do zadnjega vijaka, zamenjal tipalo in neka tesnila, pregledal še vse ostalo...AMPAK....seveda sedaj pride tisti ampak.....Govorim o toplovodnem kaminu na pelete....Račun po pošti 108 eur ! Drago ? Ne vem, ko sem gledal tipa, kako se zvija zraven, da pregleda in zamenja vse, kar je potrebno, pri tebi je pa bil samo 15 min. in se nekaj igral z računalnikom...Ne, pri tebi ni normalno....

RE: Letni pregled toplotne črpalke. - kadotr - 28.6.2024

Po predračunu sem plačal 90,00 EUR, za LG monoblok, mojstra še čakam.

RE: Letni pregled toplotne črpalke. - Poldee - 28.6.2024

Kaksen pregled? Za kaj? Ce kaj ne dela ok, samo kar tako po 180 ojrov zmetat pa ne razumem. Pri nas zaenkrat obe delata bp. Pred zimo snamem in operem (meglio & karcher) prednjo stran in zmontiram nazaj in to je to (pa ne smem prevec hvalt, da ne bo zdaj kaj crknilo). 12 let ze tako...

RE: Letni pregled toplotne črpalke. - Fery - 28.6.2024

Jaz jo pogledam vsak dan. Ko grem po vrtu mimo. Že 5 let.
Zato tudi dela kot ura.
Bemti, drugo leto bo polnoletna. Bo treba narediti žur. Dober letnik, 2007.

Drugače jo niti operemo ali obrišemo ne. Kaj šele da bi kaj delali na njej. Ne diraj lava dok spava, pravijo.

RE: Letni pregled toplotne črpalke. - Irmscher - 29.6.2024

Dečki, slabo ste prebrali Smile

Določeni imajo podaljšano garancijo (verjetno 2+3) samo ob pogoju letnega rednega servisa.

RE: Letni pregled toplotne črpalke. - Poldee - 29.6.2024

Fery: potem je vasa umazana k 100 matr? Mene pac moti, da je crna, lisasta in to operem. Ostalo se ne dotikam, ni potrebe.

Irmscher: ja, torej je na delu oderuska praksa, kot je ugotovil ze sam op.

Saj ok, treba je sluzit pa to, samo tak nacin je vec ali manj nateg. Hladilnik ima tudi garancijo pa ga nihce ne pregleduje. Pac nisa, kjer nasi proizvajalci palijo folk. Igranje na struno domacnosti ocitno dela. Pa ceprav gre za prepakirano robo.

RE: Letni pregled toplotne črpalke. - Zaspanc - 29.6.2024

Če je vsaj malce obkrožena z zelenjem (da ni nabita na steno bajte), potem bi snežnočista preveč izstopala.
Nek presežek, da bi se z njo kurčil pred sosedi itak ni, razen da je koštala manj kot 800eur. To pa itak skoraj nihče ne verjame. Tako je tudi moja "samočistilna", kolikor ji uspe  Big Grin

RE: Letni pregled toplotne črpalke. - sassapo - 29.6.2024

V biti Sama TČ ne potrebuje, razen čiščenja, nobenega vzdrževanja.
Sami jo lahko očistite, dopolnite vodo in preverite tlak v expanzijah.
Teh 180€ je dejansko plačilo za daljšo garancijo.
Namesto tega zneska, namenite raje polovičen znesek za kasko zavarovanje svoje naprave, katero ne krije samo okvare, ampak tudi točo, zunanje poškodbe, strelo...

RE: Letni pregled toplotne črpalke. - Fery - 29.6.2024

V bistvu jo dež opere dovolj.
Bi moral našo vprašati, če je ona kdaj potegnila s cunjo po njej, ker jaz nisem. Ampak sem dost ziher da ni, ker si misli, da bi kaj pokvarila ali pa bi jo ruknilo.

Je pa tudi v juniju naklesala 50 kWh za ogrevanje. Plus 25 kWh za lastno gretje.
Kar pridno melje letos. Še na dolga leta.

RE: Letni pregled toplotne črpalke. - jurcek2000 - 29.6.2024

Na tvojem mestu bi zahteval PISNO obrazložitev/specifikacijo računa, do takrat pa ne plačaj. Se najdejo različni serviserji-tudi maslači, ki sploh ne vedo za posamezne elemente TČ zlasti novejših modelov. Mudi se pa vsem, da ne govorim o natančnosti pri izvedbi storitve.

RE: Letni pregled toplotne črpalke. - Fery - 29.6.2024

Kaj pa flancaš?
Tako pogodbo je podpisal, torej naj plačuje letni servis.
Jaz bi rekel naj to zabrišejo ven, ali pa grem kupit TČ k sosedu.
Itak pa ne bo crknila v garancijski dobi. Le zakaj bi?

RE: Letni pregled toplotne črpalke. - sassapo - 30.6.2024

Čiščenje izmenjevalnika je pri vsaki TČ zrak voda dosti pomembneje kot si večina misli.
Da nam umazan izmenjevalnik zmanjšuje izkoristek je verjetno vsem jasno.
Da so rastline in deli rastlin, ki pristanejo v robu izmenjevalnika, odgovorni za večino puščanj izmenjevalnika, pa verjetno niste vedeli?
Kisline, ki jih vsebujejo rastline in njihovo gnitje v neočiščenem robu izmenjevalnika naredijo veliko več škode, kot se zdi na prvi pogled.

RE: Letni pregled toplotne črpalke. - Fantocci2 - 30.6.2024

Jaz (skoraj) vsako jesen očistim izmenjevalec. Pošpricam z nekim čistilom za aluminij, malo počakam in splahnem. Pa porabo spremljam, ker je njeno povečanje prvi znak napake.
Tiste podaljšane garancije so pa res več ali manj nateg, 180 ojra je več kot pol naše letne porabe in mi ne pride na kraj pameti, da bi kaj takega naročil.
V deseto leto gremo letos, če se ne motim.

RE: Letni pregled toplotne črpalke. - pentax - 1.7.2024

Kot je predhodnik napisal, to je pri marsikateri NEH polovičen znesek celoletnega ogrevanja. Zaključek je logičen, če ti ravno € ne rasejo iz riti. Ko je Sassapo napisal, za pol manjši znesek zavaruješ napravo za vse možne nezgode, ki jih sama garancija sploh ne krije.