PodSvojoStreho.net
Stropna napa - ventilator na podstrešju - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Opremljanje doma (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Forum: Kuhinjska oprema (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Tema: Stropna napa - ventilator na podstrešju (/showthread.php?tid=81088)

Stropna napa - ventilator na podstrešju - CungaLunga1 - 2.11.2021

Pozdravljeni,

razmišljam o nekoliko drugačni izvedbi odvodne stropne nape. Zajem zraka imam pripravljen točno nad štedilnikom. Cev gre nato po steni prvega nadstropja in skozi podstrešje, izpust pa je na strehi. 

Razmišljam, da bi na podstrešju montiral ventilator, ki bi zrak gnal od zajema nad štedilnikom v izpust na strehi. V kuhnji bi na začetek cevi namestil kar prezračevalni ventil ali prezračevalno rešetko, tako da "klasične" nape sploh ne bi bilo. 

Zanima me, če je kdo "napo" že izvedel tako. Ali bo zajem zraka skozi prezračevalni ventil skoraj 2 m nad štedilnikom OK? Skrbi me morebitno nabiranje maščobe na stenah cevi in morebiten tok maščobe navzdol proti zajemu zraka - smrad? Ventilator verjetno ne bi smel biti problem...

Hvala za vaša mnenja in LP.

RE: Stropna napa - ventilator na podstrešju - ivank_ - 3.11.2021

Za maščobo uporabiš filtre, kot jo imajo nape. Bolj je nevarnost kondenza, ki se mu praktično ne boš mogel izognit. Če imaš možnost narediti lovilec in odvod kondenza, potem je tvoja ideja izvedljiva.

RE: Stropna napa - ventilator na podstrešju - CungaLunga1 - 3.11.2021

Objavil ivank_ - 6 ur nazaj
Za maščobo uporabiš filtre, kot jo imajo nape. Bolj je nevarnost kondenza, ki se mu praktično ne boš mogel izognit. Če imaš možnost narediti lovilec in odvod kondenza, potem je tvoja ideja izvedljiva.

Dobro razmišljanje. Odvod kondenza ni opcija, lovilec pa imam na podstrešju, vendar je po cevi 4 - 5 m naprej od zajema zraka (3 m nad zajemom). Načeloma lahko montiram ventilator za lovilcem. Kondenz ki se bo ujel v lovilcu bo zagotovo izhlapel kasneje med delovanjem ventilatorja.

Kondenzacija bi moral biti problem tudi pri napah, ki jih lahko kupiš v trgovini. Kako oni to rešujejo? Nisem še slišal, da bi imela napa odvod kondenza. Morda je dovolj že, da "filter" prepreči, da bi kondenz kapljal nazaj na štedilnik, saj se bo kasneje med delovanjem ventilatorja ta "filter" zagotovo posušil.

RE: Stropna napa - ventilator na podstrešju - ivank_ - 4.11.2021

Domnevam, da imaš hladno podstrešje in tam bo nevarnost kondenza v ceveh. Izolacija cevi bi izboljšala zadevo, ni pa 100%

RE: Stropna napa - ventilator na podstrešju - fizikalec15 - 4.11.2021

Jaz sem to imel na prejšnji lokaciji.
Iz kupljene nape sem demontiral motor, ker je bil preglasen.
Izolirane cevi + lovilec kondenza.
Kasneje sem montiral še nepovratno loputo, ker je prihajal mrzel zrak skozi cev, ko napa ni delovala.
Upoštevaj pa še nekaj: če nameravaš odvesti 700 m3/h zraka, ga moraš prav toliko dovesti! In to po možnosti toplega.

RE: Stropna napa - ventilator na podstrešju - CungaLunga1 - 4.11.2021

Podstrešje imam izolirano.

Fizialec: kako se je obneslo? dodaten pomislek je, da bi na strani zajema zraka imel kar klasično prezračevalno rešetko (prezračevalni ventil), po možnosti celo brez filtra. Strah me je kondenza blizu zajema zraka (ipak ima para vsaj 50 C, cev pa 20) 

Glede dovoda zraka v prostor... pač odpreš okno, ko vklopiš napo Smile. Morda zrak ni topel, zagotovo pa ne smrdi po ribah Smile

RE: Stropna napa - ventilator na podstrešju - fizikalec15 - 5.11.2021

Meni se je za 20 let obneslo.
Cevi so z notranje strani oblite z cca 2 mm plastjo maščobe, sistem pa še vedno deluje.
Kondenza na zajemu ni , se je pa pocedilo nekaj maščobe. Ima pa napa priključke tako, da je ta maščoba ostala skrita in ni kapljalo na štedilnik.

RE: Stropna napa - ventilator na podstrešju - H20 - 10.1.2022

Namesto nape sem imel predviden rekuperator, katerega pa sedaj oziroma zaenkrat nebom zmontiral. moram pa naredit napo in odvod. napa bi blia pozicionirana recimo 30-40 cm stran od bočnega zidu. verjetno ni dobro, da je štedilnik čisto v vogalu kuhinje. bolje, da je še kakšna omarica umes, da se nebi toplota preveč odbijala. se pravi od nape pa do stene kakšen 1m cevi, pa skozi zid 50cm, in na fasado rozeto. ali je to preveč grdo za videt na fasadi? ima kdo tako narejeno. lahko naredim tudi skozi podstrešje vendar je potem cev znatno daljša in bi kondenz veliko tekel nazaj prototi napi....
Prosim za mnenja, hvala