PodSvojoStreho.net
Pri vroči vodi večkrat priteče hladen tok - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Pri vroči vodi večkrat priteče hladen tok (/showthread.php?tid=79637)

Pri vroči vodi večkrat priteče hladen tok - raners - 24.1.2021

Hej vsem... 

Upam, da podobna tema še ne obstaja (nisem je našel)..

Vglavnem, pri vroči vodi (med tuširanjem) nam večkrat priteče nek hladen tok in ne vem, kaj bi bilo narobe.

Situacija je sledeča: par mesecev nazaj smo renovirali spodnjo etažo in v celoti zamenjali stare vodovodne cevi in vgradili TČ Mitsubishi Ecodan z vgrajenim 170l  boljerjem.

No, in sedaj med tuširanjem opazimo, da večkrat za par sekund od nekod priteče hladen tok (v tušu navadna pipa in tudi na levi strani pipe čutiš, da priteče hladen tok). Ko se gremo tuširat, najprej prižgemo vročo vodo in ko priteče topla voda, se začnemo tuširat. Po parih sekundah pa od nekod priteče hladen tok (na vroči cevi pipe) in čez par sekund spet normalno vroča. Potem zaprem vodo, se namilim in ponovno odprem vodo in teče normalno topla (kot takrat, ko sem jo zaprl). Če par sekund pa spet od nekod priteče hladen tok, ki spet traja pas sekund in potem spet normalno vroča...

In je bil tukaj tako monter TČ kot tudi vodovodar. Monter TČ mi je rekel, da so že imeli en primer, ko je bila ena izmed pip v hiši "pokvarjena" in je skozi tisto pipo prehajala vroča voda, kar se je opazilo v takih intervalih tople in hladne vode. Ampak sem naredil ta test (zaprl dovod vseh pip in tudi videl, da voda na teh pipah ne teče) in ko sem šel tuširat, je bilo isto.

Vodovodar, ki je zmontiral ves vodovod, je videl situacijo in tudi nima pojma, kaj bi lahko bilo narobe... Tudi ves čas montaže sem bil zraven in se mi je zdelo vse logično, ko sva vlekla cevi.

No, sedaj sumim 2 stvari, in sicer raztezno posodo (priključeno na toplo vodo in da iz raztezne "potegne" mrzlo vodo) ali pa predpripravljen toplotni krožni vod. 

Tako imam povezano na TČ:
 [Slika: 20210124113136.jpg]
Povratni vod vroče vode ni delujoč in je zaprt (predpriprava, mogoče za prihodnost). 

Tako pa imam na drugi strani povezano raztezno posodo na vroči vodi:
[Slika: 20210124113213.jpg]

No, sam pač sumim, da hladno vodo nekak "potegne" ali iz raztezne posode, ali pa iz povratnega voda vroče vode.

Shema vodovoda tako od daleč pa se vidi na naslednji shemi:
[Slika: voda.png]

Ima mogoče kdo kakšno idejo, kaj bi povzročalo neprijetne hladne tokove pri vroči vodi?

RE: Pri vroči vodi večkrat priteče hladen tok - Sebek - 24.1.2021

Po moje kar prav predvidevaš, da je kriva raztezna. Nekje zmontiraj en manometer najbolje na dovodu vode v hišo, da boš videl nihanje tlaka na vodovodu. Ko ni porabe vode je tlak najvišji, ko pa odpreš vodo, pade tlak, takrat pa raztezna potisne vodo, ki je seveda hladna, v cev tople vode.

Tipaj cev od T -kosa do raztezne če se kaj segreje ko zapreš vodo.

RE: Pri vroči vodi večkrat priteče hladen tok - Zaspanc - 24.1.2021

Kaj je smisel takega "povratnega toplega voda"?
In zakaj je raztezna posoda na vročem vodu?

/edit: ok, sem spregledal povratni vod "za prihodnost". Je pa lahko tudi tam kak zračni mehur (ki spotoma lahko občasno potisne par mesecev staro vodo v pipe...)

RE: Pri vroči vodi večkrat priteče hladen tok - markII - 24.1.2021

Mogoče bi za začetek, če se sumi raztezna posoda, to blokiral z vmesnim ventilom ali samo začepil, potem odprl armaturo tuša in bi videl, če je kakšna sprememba. Lahko bi dal za test samo ventil pod konzolo raztezne, jasno pa ta ne bo v funkciji pri zaprtem ventilu!

RE: Pri vroči vodi večkrat priteče hladen tok - Dreber - 24.1.2021

Zanesljivo je kriva raztezna posoda, ki je na slabem mestu zvezana.

Raztezna posoda naj bo priklopljena na dovod  mrzle vode in sicer  med bojlerjem in povratno-varnostnim ventilom.

Iz dveh  razlogov; da varuje posodo pred visoko temperaturo (tudi v slučaju „pobeglega“ bojlerja), ter zaradi izkoristka toplote, kajti ravno to se ti dogaja. Voda v neizolirani raztezni  posodi se ohladi in potem ti moti obred uzivanja pod tušem!

RE: Pri vroči vodi večkrat priteče hladen tok - raners - 24.1.2021

Hmm, vam kaže slike? Meni jih sedaj ne... 

Glede povratnega voda tople vode smo ga vgradili samo zato, da je pripravljeno (da mi nebi bilo kdaj v prihodnosti žal, da nisem potegnil še ene cevi)...

Kot že povedano, nisem vodovodar, zato bi še nekaj vprašal glede raztezne posode. Je res bolje vgradit raztezno posodo na dovod mrzle vode? Ker se mi zdi, da sem več kje videl in slišal, da se raztezna posoda vedno montira na vejo vroče vode... 

Drugače pa me zanima, če sploh mora biti raztezna posoda vgrajena, glede na to, da ima že sama TČ neke varnostne ventile, kot prikazuje naslednja slika (URL: http://shrani.si/f/3y/FP/peLVtes/shematc.png) (podčrtal sem varnostna ventila):
[Slika: shematc.png]

Drugače pa je v namestitvenem priročniku napisano naslednje (URL: http://shrani.si/f/V/M7/1xZxpN7k/20210124161804.jpg):
[Slika: 20210124161804.jpg]
Na teh shemi sicer piše (če odprete sliko v polni velikosti), da je potrebno namestit ekspanzijsko posodo...

RE: Pri vroči vodi večkrat priteče hladen tok - Dreber - 24.1.2021

Kdaj  in če mora biti vgrajena raztezna posoda v sklopu ogrevanje tople vode, je odvisno od več dejavnikov.

Če je vodovod iz javnega omrezja in praviloma tlaka do 5 barov, mora  biti na vhodu v bojler vgrajen povratno-varnostni ventil, da v slučaju motenj v omrezju voda iz bojlerja ne napaja  omrezja, poleg tega bi v hišnem omrezju tople in mrzla mešali.
  Ob segrevanju vode v bojlerju se bo voda razširila za slabih 10%, brez raztezne posode bi visek izkapljalj preko varnostnega ventila.

RE: Pri vroči vodi večkrat priteče hladen tok - Hanzi - 24.1.2021

Pri TC ponavadi ni potrebe po.mesalnem ventilu, pa vseeno vprašam če ga imaš. Mene povsem verjetnosti ta heca zadnje čase. 
In kot sem spraševal je še dolgo zdržal 7 let in 700m3 vode zmesat

RE: Pri vroči vodi večkrat priteče hladen tok - raners - 25.1.2021

@Hanzi, ne vem, da bi bil kje zmontiral še kak dodaten mešalen ventil, vem pa, da so v notranji enoti TČ neki mešalni ventili...

Kaj pa ostali, kakšno imate mnenje glede montaže raztezne posode? Ali mora biti na mrzli vodi (dovodu v bojler) ali na vroči vodi (odvodu iz bojlerja)?

RE: Pri vroči vodi večkrat priteče hladen tok - Hanzi - 25.1.2021

Mrzli, kot vem vedno