PodSvojoStreho.net
Bojler, menjava elektronike in visok račun - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Bojler, menjava elektronike in visok račun (/showthread.php?tid=79616)

Strani: 1 2 3 4

Bojler, menjava elektronike in visok račun - SonyShare - 19.1.2021

Pozdravljeni!
S partnerko imava 80l bojler Gorenje TIKI in sva konec meseca septembra menjala elektroniko (ker slednji več ni grel). Z mesecem oktobrom dalje se je račun za električno energijo povišal za cca. 45%-50%, kar nama zdi veliko in sva podvomila, da ni vse ok.

Prosim za vaša mnenja. Mimogrede, 2 člana gospodinjstva (ob normalno uporabi) imava strošek električne energije v višini 55 EUR (mesečno). Se vam zdi to normalno?

Hvala za mnenja, komentarje. Prav tako prosim za nasvet kako ugotoviti kje in kaj je lahko težava. 

Pozdrav!

RE: Bojler, menjava elektronike in visok račun - wilson34 - 19.1.2021

Poglej na račun, koliko je kwh v eurih, mogoce lahko gresta h kateremu drugemu ponudniku, za manj denarja.
Tile gorenjevi tiki so potratni. Jaz ga imam tudi doma, pa ga nisem prizgal ze 3 mesece. Ko sem ga enkrat prižgal mi je dnevna poraba poskočila za 3x vec kot je bilo skupno gospodinjstvo v enem dnevu.
Lahko pa razmislita tudi o kakšnem sanitarnem bojlerju (začetna investicija visoka, na dolgi rok pa cenejša).

RE: Bojler, menjava elektronike in visok račun - Energetik81 - 19.1.2021

A daj no, vsak el. Bojler je popolnoma enako potraten. Njima se je povečala poraba štroma, ker sta se prej tuširala z mrzlo vodo, potem pa s toplo, ko so ga popravili...

RE: Bojler, menjava elektronike in visok račun - Hudiček - 19.1.2021

Kurimo za toplo vodo, tak da nimam pojma kaj je realna cena. Vem samo, da je to absolutno preveč.

RE: Bojler, menjava elektronike in visok račun - supermotard - 20.1.2021

Mogoče bi bilo fajn ob servisu tudi očistit vodni kamen na grelcu in samem bojlerju. To je ponavadi vzrok povišane porabe elektrike pri bojlerjih.

RE: Bojler, menjava elektronike in visok račun - Hanzi - 20.1.2021

Položnica 55 evrov za dva člana se mi zdi visoka. Je pa lahko precej odvisna od navad. Poraba bojlerja ob visoki porabi tople vode je lahko hitro več kot evro na dan in potem položnica 55 evrov ni več visoka. 
Kakšne nedolžne stvari prižgane 24/7 na računu za položnico na koncu tudi lahko niso "nedolžne".
Menjava elektronike (kaj od elektronike sploh ima Gorenje Tiki bojler razen termostata ki ni elektronski?) ni povzročila večje porabe elektrike. 
Razen če imaš sedaj na višjo temperaturo nastavljeno in več uporabljaš toplo vodo. 

Ta fama o večji porabi energije zaradi vodnega kamna mi še vedno ne gre v račun. 
Kam gre ta energija, če se je več porabi? 
Imaš pa zaradi vodnega kamna manj vode v bojlerju, če imaš kamen na grelcu se ti ta najbrž pogosteje izklaplja ker se pregreva.

RE: Bojler, menjava elektronike in visok račun - Fery - 20.1.2021

Ne moreš verjeti, da na svetu obstajajo ljudje, ki mislijo, da je sploh lahko, kamen v bojlerju, vzrok za večjo porabo?
Pravzaprav, bi bil lahko kvečjemu vzrok za manjšo. Če bi dovolj kamna nametal v bojler, bi bilo tuširanje krajše in poraba manjša.

Eh, kaj čmo. A zemlja je še okrogla?

Pri takih ki pravijo da zaradi  kamna porabi vec elektrike še ne bi čudil če bi rekli da je zemlja ravna.
Vem da je to za koga lahko žalitev, ampak naj mi odgovori, kam gre toplota ki naj bi jo več porabil?

RE: Bojler, menjava elektronike in visok račun - FAE - 20.1.2021

stanovanje kjer živijo 2.osebi in ogrevajo sanitaro vodo z el. bojlerjem, je položnica 55€ za celotno elektriko popolnoma normalna stvar. Bojler 50l, odnese nekje med 20-25€ štroma ob vsakodnevnem tuširanju dveh oseb....
tole me spominja na: sodelavčev mamin sinko se je pred kratkim ponosno preselil v najemniško stanovanje pri svojih 38.letih. Po mesecu bivanja sledil hladen tuš ko so pričele prihajati položnice. Človek ki se je 20.let naslanjal na starše in živel popolnoma brezplačno brez občutka od polnoletnosti dalje, je končno postal mož  Big Grin za visoko štrom položnico je krivil vse po spisku od bojlerja do napake na števcu, skratka vse razen svojih primitivnih navad ne.

RE: Bojler, menjava elektronike in visok račun - Spacebani - 20.1.2021

Zdravo,
kot je napisal uporabnik pred mano, je položnica 55€ za dvočlansko gospodinjstvo, kjer se greje topla voda z el. bojlerjem, čisto v mejah normale... Imava midva nekako zelo podobno...včasih še nekaj več, ker moja rada veliko peče  Big Grin .

RE: Bojler, menjava elektronike in visok račun - SonyShare - 20.1.2021

Uuuuu. Hvala vsem za odgovore. Da se razume, menjava elektronike je bil zgolj pomislek, ne pa tudi trditev. Vodnega kamna ne bom komentiral, ker nisem niti tehnični tip niti strokovnjak.

In za vse tiste satirike, na svojem živim že 15 leto, od 22. leta Wink In moj tuš je vedno topel, razen ko paše mrzel ... običajno poleti, če tudi zdravniki priporočajo tudi takrat toplega Wink

Povzetek? Normalno? Meni se ne zdi, predvsem zaradi tega, ker se je količina kWh podvojila, napram decembru 2019. Umivam, kuham in gledam TV pa enako.

RE: Bojler, menjava elektronike in visok račun - Beri - 20.1.2021

Sama elektrika ni draga ,problem je tisto,ki je pripopan zraven uporabljenih kW lektrike;Trošarina,priključna moč,omrečnina itd,kar znese skoraj polovico zneska na položnici.

RE: Bojler, menjava elektronike in visok račun - sassapo - 20.1.2021

Če praviš, da se je količina porabljene električne energije podvojila...?
Potem je moralo biti prej nekaj hudo narobe. Ni namreč mogoče, da bi bil račun za elektriko v normalno naseljenem stanovanju, samo 27€ mesečno.
Ps. Tudi midva sva samo dva, pa preko ne ogrevalne sezone za toplo vodo skrbi toplotna črpalka, je račun pod 50€ možen samo, če sva pol obračunskega meseca na dopustu.

Kako imaš obračun? Mesečno odčitavanje, ali letne poracune?
Ker da se nekomu poraba elektrike v enem mesecu dvigne za 2x, je precej čudno. Sama menjava elektronike na bojlerju tega ne.more narediti.

RE: Bojler, menjava elektronike in visok račun - bozgom - 20.1.2021

Zakaj ne bi mogla biti elektronika kriva za visok račun? Pred menjavo elektronike bojler ni grel, sedaj pa. Če elektronike ne bi zamenjal, bi bila voda še vedno hladna, račun za elektriko pa precej nižji. Torej je logično, da je kriva elektronika za višji račun.