PodSvojoStreho.net
Kopalniški ventilator varovanje pred preobremenitvijo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Kopalniški ventilator varovanje pred preobremenitvijo (/showthread.php?tid=75558)

Kopalniški ventilator varovanje pred preobremenitvijo - Matevz1988 - 21.5.2019

Zdravo!

Pri montaži ventilatorja sem opazil, da piše da je pred nevarnost požara potrebno ustrezno varovati ventilator z varovalko nazivne jakosti glede na moč porabnika.

Ventilator je 25W. Imam KZS 10/0,03A, kabel 3x1,5mm2, bi za zaščito pred požarom moral še dodati predvarovalko pred ventilatorjem?
Pred kratkim stikom imam torej varovan z KZS 30mA, pred preobremenitvijo pa 10A varovalka menda ne ustreza, saj z njo varujemo kabel, ne pa ventilatorja?

Za varovanje pred preobremenitvijo izračunam varovalko z I=P/U => 25W/230V= 0,11A.

Torej vzamem 0,2A cevno varovalko in spodnje ohišje, ki ga namestim v dozi, od koder se napaja ventilator?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.elementa-e.si/trgovina/Ohisje-cevne-varovalke-na-kablu">http://www.elementa-e.si/trgovina/Ohisj ... e-na-kablu</a><!-- m -->

Je moje razmišljanje pravilno ali ne? Je potebno vstaviti varovako pred ventilator ali ne? Kako je z praksi s tem?

Hvala!

Re: Kopalniški ventilator varovanje pred preobremenitvijo - mirator - 21.5.2019

Običajno imajo ventilatorji vgrajeno termično zaščito. Če termične zaščite ni, bo varovalka 0,2 A prenizka. Vzemi vsaj 2 A.

Re: Kopalniški ventilator varovanje pred preobremenitvijo - enolog - 22.5.2019

Nazivna moč ventilatorja je res 25W, vendar ni upoštevan zagonski tok, ki je večkratnik nazivnega, zato je potrebno vzeti večjo varovalko, tako kot je rekel Mirator.

Tako da tisti izračun velja takrat, ko ventilator že nekaj časa teče in doseže obrate.

Je pa treba tudi upoštevat krivulje, kako hitro varovalka pregori.

Re: Kopalniški ventilator varovanje pred preobremenitvijo - Homer - 22.5.2019

Nisem še zasledil, da bi se v kopalniški ventilator vgrajevala še cevna varovalka in tudi nisem zasledil, da bi to bilo kje zahtevano.
Elektromotor ima termično varovalko, ki ob preobremenitvi izklopi. Če pride do kratkega stika v navitju, bo izklopila termična zaščita ali pa bo zabrisalo ven tisto 10A varovalko, ki varuje vodnike.
Če ima ta motor ventilatorja tudi priklop zaščitnega vodnika, potem bo v slučaju preboja na ohišje motorja zabrisalo ven KZS stikalo.

Tako da res ne vem.....
Morda se motim in predpisi zahtevajo nekaj kar jaz ne vem .....

Re: Kopalniški ventilator varovanje pred preobremenitvijo - Matevz1988 - 23.5.2019

Boris žitnik je rekel, da more bit. Menda je pa strokovnjak v elektriki, jo bo električar vstavil in je mir

Re: Kopalniški ventilator varovanje pred preobremenitvijo - Homer - 24.5.2019

To, da je gospod direktor inštituta, še ne pomeni, da ima absolutno prav.

Zakonodaja tega ne predvideva!
Če bi, potem take naprave (brez cevne varovalke) sploh nebi smeli prodajati, saj ne bi ustrezala predpisom.

Ni pa nič narobe če to varovalko daš in bolj mirno spiš .........
Še bolj mirno pa boš spal, če boš varovalke vgradil v vse naprave, ki jih imaš v hiši (tudi v kakšno LED svetilko)..........

Re: Kopalniški ventilator varovanje pred preobremenitvijo - mirator - 24.5.2019

Matevz1988 Napisal:Boris žitnik je rekel, da more bit. Menda je pa strokovnjak v elektriki, jo bo električar vstavil in je mir
Jaz sem sicer svoje mnenje povedal in se v to temo nisem mislil več vmešavati tudi zato to, ker ti je @homer, vse še bolj natačno obrazložil.
Vmešavanje avtoritet na forumu, kot je g. Žitnik, pa se mi zdi neumestno (brez skrbi, je kompetenten za el. inštalacije, dvomim pa, da se bo spuščal na nivo forumske debate). In če si njega nekaj vprašal, potem naredi kot ti je svetoval, če si njegov odgovor seveda pravilno razumel ali mogoče bolj kot njemu, zaupaš nam forumašem?
Kot je zapisal @homer, mora imeti vsaka naprava, ki jo priključuješ na električno inštalacijo svojo zaščito proti preobremenitvi oz. kratkemu stiku. Varovalke v inštalaciji ščitijo samo kable in pa morajo nuditi (če ni predvideno FID stikalo) zaščito proti električnemu udaru.
Jaz sem sicer v mojem prvem postu dal možnost tudi zunaje varovalke, ker niti ne vem kje in kakšen ventilator si nabavil. Če ima certifikat, potem ima tudi termično zaščito in ni potrebna nobena dodatna varovalka.

Re: Kopalniški ventilator varovanje pred preobremenitvijo - Homer - 24.5.2019

Mislim, da gre tu za nesporazum interpretacij kaj je "zaščita pred preobremenitvijo".
V primeru elektromotorjev je to zagotovo termična zaščita, saj moraš varovalko zaradi zagonskih tokov dimenzionirati za nekajkrat višji tok kot je nazivni. Zato talilna varovalka ne nudi nobeno zaščito pri preobremenitvi elektromotorja.
In ravno zato ima motor termično zaščito, ki je običajno kar v navitju elektromotorja, saj preobremenitev pomeni pregrevanje navitja in temu sledi izklop.

Torej ventilator JE zaščiten pred preobremenitvijo in ta zaščita ustreza predpisom.

Naj me poznavalci predpisov popravijo, če si kaj narobe razlagam.....

Re: Kopalniški ventilator varovanje pred preobremenitvijo - mirator - 24.5.2019

Imaš prav. Če je potrebna zunanja zaščita elektromotorja pred preobremenitvijo, se ta naredi z bimetalom.