PodSvojoStreho.net
Zunanja elektro omarica - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Zunanja elektro omarica (/showthread.php?tid=75026)

Strani: 1 2 3

Zunanja elektro omarica - skyboy - 17.3.2019

Pozdravljeni,

pri izdelavi fasade bomo na zunanjo stran montirali elektro omarico. Sedaj jo imamo na notranji strani, nova bo samo na drugi (zunanji) strani kjer je sedaj notranja.

Me pa zanima kakšno zunanjo omarico priporočate? Rad bi manjšo, da ne bo toliko štemanja...

Zanima me tudi kakšen presek kabla je treba po novem napeljati? Imamo 3 fazni priključek, manjšo kmetijo, varilni aparat,.. Sedaj imamo 4x 2,5mm dovod.

LP

Re: Zunanja elektro omarica - LordTado - 17.3.2019

Zakaj pa bi moral ven montirat?
Jaz sem tudi bil tik pred tem in so relli da ni treba ker bo odčitavanje digitalno...

Poslano z mojega SM-N960F z uporabo Tapatalk

Re: Zunanja elektro omarica - skyboy - 17.3.2019

Kje si pa to slišal, a na elektro?

Re: Zunanja elektro omarica - arbajter - 17.3.2019

Ven montirat zato, da se elektru omogoči dostop do omare in ne kot sedaj, ko si moral biti fizično prisoten ob odčitavanjih stanja števca, predpisane periodične menjave števca, zamenjave skurjenih glavnih varovalk.... Zato se montira ven. Če pa komu "odgovarja" drugače, naj ima tako. Števce se ob sleherni predelavi, adaptaciji ipd. daje ven, Na zahtevo elektro. Še najbolje če se ga zmontira v prostostoječo omarico v ograji ali kje na robu parcele.

Štemanja bo v vsakem primeru kar nekaj, če ob tem ne bo v steni nastalo kar "okno". Če se le da, se pod hrbet omarice vstavi sloj termo izolacije za zmanjšanje toplotnega mosta.

Re: Zunanja elektro omarica - kadotr - 17.3.2019

4x2,5 mm2 dovod? Ne verjamem. Sicer bo delal štromar, bo že moral kaj vedeti.

Vodo, elektriko imam že zunaj. Še za mobitel skopljem...

Re: Zunanja elektro omarica - skyboy - 17.3.2019

Ok, lahko da se motim, lahko da so 3fazne žice še bolj debele...
Kot vidim, je potem nabolje na zunanjo stran dat, če že delamo fasado.

Kakšno zunanjo el. omarico priporočate, je več tipov? Kaj pa dimenzije?

Na elektru ja... Bil sem tik pred enakim screnarijem kot ti sedaj.
In dobil odgovor, ni potrebno zaradi odčitavanja, varovalke in stevci pa so se menjali tako poredko da ni vredno omembe...

Re: Zunanja elektro omarica - arbajter - 17.3.2019

Me zanima, v katerem rajonu in kdaj ti je elektro podal tako izjavo.

Dovod bo kar 4x10mm2, lahko v trdi ali mehki izvedbi kabla
Omarica bo taka, kakršno ti bo predpisal elektro in ne po prosti izbiri.

To je rajon Gornja Radgona, Ljutomer.
Pred fasado sem hotel dobit fixne informacije, tudi ogled je bil in že narejen predračun...
Zadnja beseda iz elektro:"Naredi fasado, mi odčitujemo digitalno,če ti poči varovalka, pokliči, če bomo menjali števec mi pokličemo tebe. "
To je cca 8 let nazaj.

Re: Zunanja elektro omarica - mirator - 17.3.2019

skyboy Napisal:Pozdravljeni,

pri izdelavi fasade bomo na zunanjo stran montirali elektro omarico. Sedaj jo imamo na notranji strani, nova bo samo na drugi (zunanji) strani kjer je sedaj notranja.

Me pa zanima kakšno zunanjo omarico priporočate? Rad bi manjšo, da ne bo toliko štemanja...

Zanima me tudi kakšen presek kabla je treba po novem napeljati? Imamo 3 fazni priključek, manjšo kmetijo, varilni aparat,.. Sedaj imamo 4x 2,5mm dovod.

LP
Vsekakor si moraš za prestavitev pridobiti soglasje za priključitev, kjer boš imel napisane vse zahteve. Pri tebi bi verjetno prišla v poštev PVC omarica dimenzij 400 x 600 x 190 mm z dvema okenčkoma in enokrilnimi vrati s tritočkovnim sistemom zapiranja, ki jo dobiš skoraj v vsaki trgovini z elektromaterialom. Merilne naprave se ti prestavijo, priključna oprema pa bo morala biti nova (varovalčni ločilnik, eventuelno prenapetostni odvodniki in mogoče tudi zbiralnice). Če imaš dovod iz strešnega nosilca, potem so vodniki verjetno preseka 25 mm2, če pa je kabelski dovod pa najmanj 35 mm2. Preseki distribucijskih kablov so tipizirani, zato jih ne moreš vgrajevati po svoji presoji. Preseki kablov po meritvah, to je stisti, ki gre od števca na tvoj razdelilnik pa je lahko minimalno 5 x 6 mm2, če ti elektro pusti priklopiti rumeno zeleni vodnik, sicer min. 4 x 10 mm2.

Re: Zunanja elektro omarica - arbajter - 18.3.2019

Osem let je dolga doba. Zahteve na tem področju se "zaostrujejo" ravno od takrat naprej. In če so bile zahteve za ponovni priklop neke zidanice, ki je postala "zidkendica" bogu za hrbtom v gričih nad Bizeljskim take, kot v centru Ljubljane, sem pač podvomil v tvojo izjavo. Bi bilo pa zanimivo preveriti, če se še vedno strinjajo z takimi "rešitvami". Raje ne, pusti stvar na miru. Ne mešaj d.....

Re: Zunanja elektro omarica - LordTado - 18.3.2019

Hiša je 170mm2,zgrajena leta 80,bivanjska v vasi Noršinci pri Ljutomeru.
Mislim da nebo problemov...
Da bi te prisilili ven dat omarco, da nebojo rabli pozvonit če morajo števec menjat je traparija na kvadrat. Pri nas je sicer tudi to možno ja.
Sicer pa ne vem ali se digitalni števci sploh menjujejo...

Re: Zunanja elektro omarica - simek - 18.3.2019

Nihče nikogar ne sili prestavljat omarice! :wink:

Pogosto pa se ob renovaciji in/ali obnovi el. inštalacij, pojavi želja :!: investitorja po prestavitvi in v tem primeru je potrebno to storiti ob soglasju in po zahtevah "elektra". Oni povedo kakšna omarica, kje omarica itd...

Re: Zunanja elektro omarica - LordTado - 18.3.2019

Zakaj bi mel zaradi želje stroške?
Pri starih števcih bi še razumel, ker so pač fizično odčitavali, pri novih boš v omarci samo pajčevine brisal. Smile

Re: Zunanja elektro omarica - simek - 18.3.2019

Pa dobr no!

A "štekaš", da so nekatere tele "table" stare 50, 60 in več let! Sam sem jo imel na stopnišču, "zrihtal" celo "kočo", zdaj pa naj gledam 65 let staro "tablo" z varovalkami, števcem (sicer digitalnim, na daljinsko odčitavanje) in ne vem kakšno še "navlako"! Confusedhock:
Odprta tabla, nobene omarice, da bo jasno!

P.S. Zakaj bi imel, zaradi želje stroške, je pa tako ali tako "mim"!
Zakaj bi zaradi želje po bivanju v hiši, sploh imel stroške? Ali pa s stanovanjem! Saj si lahko v šotoru, z manjšimi stroški! :wink: