PodSvojoStreho.net
Poraba el.energije pri neizolirani hiši - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Poraba el.energije pri neizolirani hiši (/showthread.php?tid=69733)

Strani: 1 2

Poraba el.energije pri neizolirani hiši - Dejan_34 - 12.7.2017

Pozdravljeni forumaši, odločamo se za nakup toplotne črpalke. Preden kihnemo kar precej denarja za 13kW Kronoterm on/off, bi rad pridobil nekaj informacij predvsem o porabi električne energije TČ.

Namreč naša hiša ima 2 etaži, 13 radiatorjev vse skupaj. Klet, kjer je tudi kurilnica, je neizolirana (samo zidaki+fasada), potem srednja etaža (polovico zunanjih sten) izolirana iz notranje strani z 5cm stirodurja + fasada, mansarda pa izolirana z volno 15cm debeline ter iz notranje strani termo omet (2cm). Približna kvadratura etaže je 90kv.m, hodniki niso ogrevani, torej cca 160kv.m. ogrevalne površine. S tem da je seveda v mansardi potrebno ogreti manj kubature zraka. Okna, dvoslojna.

1] bi se vi odločili za TČ?
2] Prosil bi, če lahko delite porabo el.energije od recimo oktobra 2016 do aprila 2017, vendar le tisti, ki imate podobne karakteristike hiše, torej da ni ravno izolirana kot znajo hiše biti izolirane.

Hvala za pomoč.

Re: Poraba el.energije pri neizolirani hiši - Hanzi - 13.7.2017

Povej velikost radiatorjev.
Ce si sedaj zgal radiatorje na sistem 70/90 potem zna pri TC te zebsti.

Re: Poraba el.energije pri neizolirani hiši - sašo65 - 13.7.2017

Dejan_34 Napisal:1] bi se vi odločili za TČ?
DA, vendar ne za to (niti pod razno)
Dejan_34 Napisal:Preden kihnemo kar precej denarja za 13kW Kronoterm on/off....
če si "nor" ga kihni :lol:

Re: Poraba el.energije pri neizolirani hiši - Dejan_34 - 13.7.2017

zakaj ne za on/off? zakaj ne Kronoterm?

Re: Poraba el.energije pri neizolirani hiši - sašo65 - 13.7.2017

mene so hoteli "napet" l. 2013 (domače, najboljše, drugo ne velja nič, pljuvanje po ostalem da ga že dolgo nisem zasledil, na mrzlem bote, ne bo držalo niti 3 leta, servisa ni, pri -5 ne dela, ledeni......) so bili njihovi odgovori, ko sem samo omenil naj mi oni povejo zakaj njim dat 11k€ če vse ostalo (Daikin, Toshiba, Fujitsu...) dobim za 6-7k€....obrnili so ploščo in začel se je nverjetno podcenjevalni odnos, češ to sploh niso TČ (tukaj na forumu so določeni še vedno takega mnenja) ....skratka, odločil sem se potem za FWHP11 in štiri sezone sem "pregural" brez najmanjše napake, celo letošnji januar pri -16 je predla kot "mucka" .....je pa res moja hiša, več kot solidno izolirana (17cm fasade, okna troslojna Ug 0,6 streha med 25 in 40cm) zato tudi poraba na sezono (tudi letos) ne bo presegla 320€ skupaj s SV....imam tudi predimenzionirane radiatorje kar blagodejno vpliva na gretje s TČ, tako da tudi pri januarski "zmrzali" nisem presegel 40-41° vtoka (greje se pa cela bajta razen dveh spalnic (cca 170m2 netto brutto je 250 hiša KPM) na 21,5- 22,5°

Hanzi Napisal:Povej velikost radiatorjev.
Ce si sedaj zgal radiatorje na sistem 70/90 potem zna pri TC te zebsti.

Radiatorji so dovolj veliki. Ja, temperatura pa je bila vedno nad 22C, torej peč na drva je ogrevala vodo na 65-70C

Re: Poraba el.energije pri neizolirani hiši - jelencek1 - 13.7.2017

Kaj ni pravilnoma da prvo narediš fasado, nato pa ogrevanje?

Re: Poraba el.energije pri neizolirani hiši - Homer - 13.7.2017

Načeloma je taka odločitev optimalna.
Žal, zaradi raznih okoliščin to ni vedno možno......

Sicer pa je Dejan_34 v opisu navedel, da ima neko izolacijo.

Vsekakor bi mu priporočil stropno izolacijo med hladno kletjo in pritličjem, ker je tu kar nekaj ohlajanja.

Ogrevanje s TČ pa tudi "kliče" k spremembi navad "kurjača"......
To pa pomeni ogrevanje 24/7 brez kakih znatnih nižanj nočne temperature.
Tudi tisti hladni hodniki znotraj hiše verjetno malo-nič prispevajo k šparanju, s TČ pa bodo še manj.

Napisano je, da je ogrevanje z vodo 60/70 stopinj. S TČ bo 45- 50 (manjša kot bo temperatura vode, boljši bo COP (SCOP))

Ne vem kaj ni jasno. Ali sprašujem za mnenja ali bi s fasado na hiši zmanjšal stroške ogrevanja ali sprašujem tiste z izkušnjo, ki imajo TČ in podobno izolirano hišo po porabi el.energije v pretekli sezoni?

Fasade iz določenih razlogov ne mislim dajati.

Če dam novo fasado z izolacijo in s tem prihranim 500€ na leto za ogrevanje radiatorjev, potem reci piši, če je fasada okroglih 10.000€ rabim 20 let, da se mi investicija povrne. Komu na čas. Mansarda se itak ogreje takoj, torej je vprašljiva poraba za srednjo etažo. V tej sezoni smo pokurili 13m drv in 350 litrov olja (med in po sezoni). In temperature v hiši nad 22C. In kurilo se je cele dneve, razen 1-3 ur. Tako da spet ni enormna poraba energentov.

Zdaj pokurimo 900€ samo za ogrevanje prostorov ter vodo, ko se ogrevajo tudi prostori. Čez poletje je druga varianta. Torej me enostavno zanima ali bi poraba TČ bila vsaj na ravni trenutne porabe dosedanjih energentov. Zato sem mislil od vseh lastnikov slabše izoliranih hiš pridobiti informacijo o porabi el.energije v pretekli kurilni sezoni.

Ja, preveč faktorjev je lahko različnih (regija, TČ sama itd itd), vendar neko povprečje vseeno dobiš. Poleg tega, bi poleg TČ montirali tudi novo peč na drva, ki bi bila za rezervo za mesece kot je bil januar 2017.

Ampak prvenstveno me zanima groba poraba po mesecih - slabo izolirana hiša. Ajmo folk. Pa brez grafov, doktorskih dizertacij, slovenskega pametovanja ipd. Zanima me SAMO poraba el.energije.

Re: Poraba el.energije pri neizolirani hiši - jelencek1 - 13.7.2017

Na začetku bi napisal, fasade nimam namena naredit (mogoce v prihodnosti). Pa bi bil mer u bajtSmile noben te ni hotel naredit slabega.

Glede fasade bi lahko na siroko in dolgo, ampak kakor si rekel ta teme je o porabi eletrike.

Mogoce off topic:
Sam sem naredil izračun,da se mi ne izplaca toplotna črpalka. Ker imam na leto 500 do 700€ porabe za ogrevanje in vodo. Če prihranim 50% z toplotno, je 300€ prihrankov. 300x20 let= 6000€, vmes bi pa že mogel novo toplotno kupit.

Re: Poraba el.energije pri neizolirani hiši - MikMik - 13.7.2017

jelencek1 Napisal:Na začetku bi napisal, fasade nimam namena naredit (mogoce v prihodnosti). Pa bi bil mer u bajtSmile noben te ni hotel naredit slabega.

Glede fasade bi lahko na siroko in dolgo, ampak kakor si rekel ta teme je o porabi eletrike.

Mogoce off topic:
Sam sem naredil izračun,da se mi ne izplaca toplotna črpalka. Ker imam na leto 500 do 700€ porabe za ogrevanje in vodo. Če prihranim 50% z toplotno, je 300€ prihrankov. 300x20 let= 6000€, vmes bi pa že mogel novo toplotno kupit.
Big Grin

Re: Poraba el.energije pri neizolirani hiši - arbajter - 13.7.2017

Zid je bil še vsakič trši kot glava.

Belokranjec: +1

Re: Poraba el.energije pri neizolirani hiši - kadotr - 13.7.2017

A zato se MikMik smeje!

Re: Poraba el.energije pri neizolirani hiši - bomber111 - 13.7.2017

Ta forum je šel v k...c :-)

Re: Poraba el.energije pri neizolirani hiši - Poldee - 13.7.2017

Zal res. Da bo tako sem napovedal ze marca ob tistih butastih brisanjih / bananjih prepotentnih adminov.

Drugace pa stevilke porabe ogrevanja ocetove neizolirane hise s TC (Fujitsu Waterstage 10) na radiatorjih v lanski krstni sezoni (dobrih 160m2), objekt brez izolacije, star 30+ let, okna vrata nova (PVC) so presenetljivo super. Kot nekateri vedo je v ta hudih dnevih TC pomagal obstojeci kamin (poraba drv je bila dober kubik), poraba elektrike v celem letu pa ubitacna. Oce pravi, da ce ne bi videl, ne bi verjel, da je mozno. Tako da, Mikov in podobnih trolov ne mislim fotrat s dejanskimi podatki, ker se mi je butasto preganjati s takimi, ki zadeve se videli niso a vedo vse o njej. Jebiga, forum je sel v kurec, res je...