PodSvojoStreho.net
Ugodnejša ral montaža oken - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Nizkoenergijska in pasivna gradnja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Tema: Ugodnejša ral montaža oken (/showthread.php?tid=54034)

Strani: 1 2 3 4

Ugodnejša ral montaža oken - roknroll - 12.11.2013

Pravkar so mi vgradili lesena okna. Pomaknil sem jih 2cm vn in okrog zapolnil s PU2. Rad bi rešil še zrakotesnost na čimbolj enostaven način. Zanesljiv in ugoden...

Kako ste vi to naredili?

Hvala

Lp m

Re: Ugodnejša ral montaža oken - Žerjavar - 12.11.2013

Citat:Rad bi rešil še zrakotesnost na čimbolj enostaven način.
Malce pozno, se pa še da urediti.
Na rob lesenega okvirja na notranji strani lepi pz folijo (lahko PE). Folija gre do zidu in ob njem še nekaj cm - lepiš na zid. Notranja špaleta bo folijo prekrila. Folija mora teči okrog in okrog neprekinjeno ali medsebojno lepljeno. To bi dejansko moral narediti pred purpenanjem z zunanje strani, da bi purpen zapolnil do folije.

Re: Ugodnejša ral montaža oken - gt001 - 12.11.2013

Zerjavar, "uradna RAL montaza" bi naj potekala tronivojsko. Z PE folijo na notranji strani (PZ) in purpenom kot toplotno (in zvocno) izolacijo sta obdelana dva nivoja. Tretji nivo je parna ovira zunaj. Kaj priporocas za tretji nivo, ali smatras, da ni potreben?

Glede na to, da so okna ze vgrajena bo pa kvalitetno in estetsko lepljenje PE folije na okvir zal pravi izziv... - razen ce boste spaleto bolj na debelo ometali, da se prekrije lepljena fuga.

Re: Ugodnejša ral montaža oken - Žerjavar - 12.11.2013

Citat:Tretji nivo je parna ovira zunaj.
Zunanja folija (pokriva purpen) ni potrebna kot parna ovira - bolje je paropropustna ali pa nič. Biti pa mora kot UV zaščita purpena za čas, dokler se ne naredi fasadne izolacije in zunanjih špalet. Vendar tudi to ni nujno potrebno. Ko delaš fasadno izolacijo izpraskaš UV poškodovan purpen, dodaš novi purpen ter zapreš z EPS in zaključnim slojem (špoletami).

Prej sem odgovoril le na problem zrakotesnosti, s katerim se tudi reši možnost kondenza v purpenu.

Re: Ugodnejša ral montaža oken - Fantocci - 12.11.2013

Vsekakor bi bilo bolje RAL trak nalepiti pred montažo oken na notranji rob, da ga potem še purpen dodatno pritisne in drži na mestu. Sedaj jih boš moral nalepiti na zunanji rob. Trak ima ob robu 1cm samolepljive površine - toliko boš šel čez rob okna in vsaj toliko bo potrebno nanesti ometa. Gre tudi na ta način.

Na steno (ki mora biti gladko zaribana in odprašena) pa ga lepiš z namenskim lepilom v kartuši.
Jaz sem ziheraško ves purpen v špranji še najprej prevlekel z silikonom (najcenejši v Jagru za 2€/kartušo). V kotih, kjer ti bo manjkalo malo traka pa zatesniš ravno tako s silikonom ali še bolje z tesnilno maso Ceresit FT101 (prenese še večje dilatacije in lahko se barva ali omeče). Dobiš ga v vseh gradbenih trgovinah. S silikonom raje ne preveč pacat po steni ker na njega omet ne prime.

Opcija "po domače in ceneje" bi bila tudi, da samo notranji purpen zatesniš s Ceresitom FT101, brez lepljenja trakov. Akrilni kit je premalo elastičen za ta namen - bi razpokal čez čas, silikon (ki dovoljuje večje raztezke od akrilnega) pa je kritičen zaradi oprijema ometa. FT101 pa lahko barvaš oziroma omečeš (je pa precej dražji od obeh 10€/kartušo). Ampak s trakovi je bolje, oni tesnijo in so "kosmati", tako da za oprijem ometa ni problema.
Pri RAL montaži je najbolj pomembna natančnost (vzame veliko časa) zato to lahko v samogradnji narediš bolje od vsake firme.

ja, casa vzame ogromno - pri meni so 14kos. stavbnega pohistva vgrajevali slaba dva dni - v tem casu sta (v povprecju) 1,5 cloveka delala le na RAL montazi. Pa je bila kao enostavnejsa varianta RAL.

Ce bi sel delat to sam - kaj pa vem, ce ne bi zaupal v monterje mogoce, sicer nikakor.

Največja sitnost in poraba časa pri meni je bila čiščenje purpena iz RAL traka (tisti višek, ki priteče iz fuge in se mi je prilepil na trak skoraj povsod). Prime ko hudič.
Če bi še 1x delal, bi trak nekako zavihal in fiksiral na okno (s selotejpom recimo), stran od fuge da purpen ne pride do njega.
Če lepiš trak naknadno, pa tega problema nimaš.

s katerim trakom si delal?
pri meni so delali z Illbruck twinaktiv, pa ni bilo problema - je bil toliko kompakten, da se ni vihal po svezi purpeni.

EGO tesnilna folija in EGOPLAST FK lepilo. Monterji so bili malo preveč radodarni s purpenom Smile
Smo pa uporabili tudi mehkocelični trajnoelastični purpen od Pichlerja FD300. Je res čisto drugačna zadeva od običajnih purpenov. Lahko ga zviješ za 180° pa se zravna nazaj in ne pretrga.

Aha mislim, da poznam - roza za znotraj, bela zunaj?
S taksnimi/podobnimi trakovi so montirali vhodna vrata. Je manj cvrsta od une, ki je pri nas bila za okna. So pa monterji vrat to "mehko" enostavno z lep. trakom zavihali in prilepili na krilo za tisti vmesni cas, da je purpen "prijel".

Tako je. No, naredili so tako, kot bi jaz moral, pa nisem Smile
Človek bi moral bajto 2x delat, drugič bi vse znal.

Re: Ugodnejša ral montaža oken - Žiga - 12.11.2013

Jaz sem pri svojih vhodnih vratih najprej skrbno zapurpenal, potem pa ponovno skrbno premazal s slojem sike. Premažeš vsaj kakšna dva milimetra čez okvir. Ostali del okvirja lahko prej zaščitiš s krep trakom. Ta notranji sloj potem gotovo ne prepušča zraka, in tudi vlage ne, kar je v redu.

Iz zunanje strani samo skrbno zapurpenaš in lepo porežeš purpen, potem pa lahko čez daš že fasado. Zunanji sloj ni važen, le parozaporen ne sme biti.

Stvar je zelo poceni ter precej preprosta. Mogoče 5 eur na okno.

Slabosti ral montaže so, da morajo biti špalete zelo skrbno pripravljene, da jo lahko učinkovito izvedemo. Poleg tega pa zahteva nekaj spretnosti in strokovnega znanja, ter se mora izvesti med vgradnjo, zato jo težko izvedeš sam. Kar nekaj hiš, ki sem jih videl, kjer so bila okna montirana po ral sistemu, je puščalo ravno tam.

Re: Ugodnejša ral montaža oken - roknroll - 13.11.2013

Žiga tvoj sistem se mi zdi precej enostavnejši. Res, da ni po smernicah, a funkcijsko je enakovreden, a ne!?

S katero siko si premazal? To za tla, al dvokomponentno malto, al kako drugo?

hvala

Re: Ugodnejša ral montaža oken - Žiga - 13.11.2013

Jaz mislim, da je. Še bolje, ker imamo boljši pregled nad morebitnimi napakami.

Siko za tesnenje, kakšno, ki ima visoko elastičnost in se dobro primer na vse materiale. Prav pride tudi, če zbereš kakšno barvo, ki je drugačna od purpena, npr. črna, da so kakšne koli napake takoj vidne. Smile

Re: Ugodnejša ral montaža oken - Žerjavar - 13.11.2013

Žiga Napisal:Jaz sem pri svojih vhodnih vratih najprej skrbno zapurpenal, potem pa ponovno skrbno premazal s slojem sike.
Ali imaš kakšen podatek o paropropustnosti (difuziji) tega materjala?