PodSvojoStreho.net
Polaganje stiroporja pod tlaki - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Tema: Polaganje stiroporja pod tlaki (/showthread.php?tid=49174)

Strani: 1 2 3 4

Polaganje stiroporja pod tlaki - Cvrk - 20.1.2013

Zanima me ali ste polagali sami, ali ste dali v izvedbo estrihboysom?

Časa nimam na pretek, pri 10cm stiroporja (v katerega je potrebno skriti ogromno cevi) ali se mi "splača"?

Ponudbe sicer še nimam (je v pripravi pri dveh izvajalcih), me pa zanima kako ste se odločili ostali...

Re: Polaganje stiroporja pod tlaki - simo2 - 20.1.2013

Jaz sem polagal sam, prav tako tudi folijo...

Re: Polaganje stiroporja pod tlaki - Urs - 20.1.2013

Sam, tudi zato da sem v miru napolnil vse luknje od cevi itd. Nobene folije, ker estrih v reže med stiropor ne bo šel, razen kakšnega kamenčka sem in tja.

Re: Polaganje stiroporja pod tlaki - Žerjavar - 20.1.2013

Citat: Nobene folije, ker estrih v reže med stiropor ne bo šel,
To je le en del namena folije.
Drugi del je funkcija parne zapore. Absolutna vlaga v toplem prostoru je višja kot pod EPS. Vlaga bo prodirala navzdol in na spodnjem robu EPS kondenzirala. Razen, če je spodaj tudi ogrevani prostor.
Še tretji del o politi vodi, ki bo pronicala skozi estrih. Folija jo zadrži, da ne pronica naprej - morda v spodnji prostor.

Re: Polaganje stiroporja pod tlaki - aoven - 20.1.2013

Polagala sva sama z ženo. Bilo je nadvse zabavno, tako da se je že zaradi tega splačalo. Pa čeprav so bile tri plasti po 5 cm. Smile

Na vrhu sem nato dal paroprepustno folijo. Ne toliko zaradi zatekanja estriha med stiropor, ampak zaradi tega, da vlaga iz estriha ne more iti navzdol, kjer bi na hladni plošči kondenzirala in ustvarjala pogoje za plesen. Paroprepustno pa zato, da se vlaga, ki je ostala ujeta med in pod stiroporom, lahko še počasi suši navzgor, dokler je stvar v gradnji.

Re: Polaganje stiroporja pod tlaki - gremlin - 20.1.2013

Če delaš sam, se ti kaj takegale ne bo pripetilo:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=35&t=45969&">viewtopic.php?f=35&t=45969&</a><!-- l -->

Re: Polaganje stiroporja pod tlaki - Cvrk - 20.1.2013

Ooo, tole pa je top šit!

Koliko pa kaj računajo majstri zapolaganje stiroporja? Ima kdo kakšno aktualno ponudbo?

Re: Polaganje stiroporja pod tlaki - čukimuki - 20.1.2013

Delali smo sami, EB šef je povedal kako in kje trenutno najceneje dobiti stiropor, pa še prav je imel.

Re: Polaganje stiroporja pod tlaki - davidnovak - 20.1.2013

In kje je bilo najcenejse?

Re: Polaganje stiroporja pod tlaki - vincent - 20.1.2013

Obvezno sam! Plus čez folija. Njim prepusti sam estrih.

Oni bojo ta stiropor nametali v roku ene ure...ti boš telovadil en dan...zakaj tako...bi ugotovil, ko bi ga dajali....a raje ne reskiraj, če imaš izolacijo zato, da bo izolirala.

Re: Polaganje stiroporja pod tlaki - DavidJ - 2.2.2013

Ravno sem pred polaganjem stiropora pred tlaki.
Zanima me kako je glede folije. Najprej v kleti kjer je zavarjena hidroizolacija.
Ali je res potrebno pred stiroporom na HI položiti polivinil, češ da bitumen topi stiropor?
In pa folija čez stiropor. Ali je to potrebno, če je stiropor natančno položen.
Ali je dober polivinil ali PE folija ali kaj?
Najlepša hvala za nasvete.

David

Re: Polaganje stiroporja pod tlaki - aoven - 2.2.2013

Citat:Ali je res potrebno pred stiroporom na HI položiti polivinil, češ da bitumen topi stiropor?
Za surovi bitumen ne morem trdit. Ampak kar se raznih Izotektov tiče so pa to navadne babje čenče. Če te vseeno skrbi, pa daj enako folijo kot po vrhu izolacije. Strošek je zanemarljiv.

Citat:In pa folija čez stiropor. Ali je to potrebno, če je stiropor natančno položen.
Priporočeno je, ker preprečuje, da bi vlaga iz estriha prehajala navzdol med izolacijo in tam kondenzirala.

Citat:Ali je dober polivinil ali PE folija ali kaj?
Gradbena PE folija, ki jo v trgovini kupiš v roli po 100 m2 za 20 EUR.

Re: Polaganje stiroporja pod tlaki - DavidJ - 3.2.2013

aoven Napisal:In pa folija čez stiropor. Ali je to potrebno, če je stiropor natančno položen.
Priporočeno je, ker preprečuje, da bi vlaga iz estriha prehajala navzdol med izolacijo in tam kondenzirala.
[/quote]

Če pa voda že pride notri (npr ob poplavi iz kopalnice), se pa potem zelo težko posuši, če sploh se kdaj. Ali se motiim?

Kje pa se da folija pri talnem gretju. Zadnja plast je t.i. taker role, to je tisti stiropor v kolutih z folijo, kamor se sklamficami pritrjuje cev talnega gretja. Po moje pod to plast, nad plast običajnega stiropora.

Re: Polaganje stiroporja pod tlaki - aoven - 3.2.2013

Estrih je potrebno v rizičnih prostorih zaščititi pred razlitjem vode na ZGORNJI strani. Sicer se napije vode, ki se na ta način razširi še v ostale prostore in ti napihne npr. parket!

PE folija pod estrihom ni namenjena tovrstni zaščiti, ker je pač POD estrihom.

Za zaščito pred polito vodo se lahko uporabi premaz s Hidrostop Elastik-om. PE folija pa preprečuje prehod pare, ki zaradi tlačne razlike lahko potuje skozi talno oblogo v estrih in naprej navzdol, dokler na hladni strani ne kondenzira. V tem smislu PE folija deluje kot parna zapora - enako kot pri mansardnem stropu in poševnini.

Res pa je, da PE folija nad toplotno izolacijo preprečuje prehod vlage v obe smeri, kar ni nujno dobro, če se ve, da je spodaj že nekaj vlage. Pri sebi sem med polaganjem stiropora vnesel kar nekaj litrov vode, ker sem okoli inštalacij zapolnjeval s Termoputz malto, delal pa sem tudi betonske ojačitve tlaka na nekaterih zelo obremenjenih mestih. Zato sem na vrh stiropora položil paroprepustno folijo - prav tako, kot se daje na strehe. Bila je seveda 4x dražja od navadne PE folije, ampak 100+ litrov vode se mi ni zdelo pametno zapreti v tlak.

Pri talnem gretju pride folija pred tisto peno, v katero fiksiraš cevi talnega gretja - torej direktno na stiropor. Je pa res, da jo boš s klamficami na 1000 mestih preluknjal, kar ji zmanjšuje funkcijo. Jaz sem se raje odločil za polaganje na železno mrežo. Cevi v tem primeru na mrežo vežeš kar z elektro vezicami.

Re: Polaganje stiroporja pod tlaki - remi - 3.2.2013

DavidJ Napisal:Kje pa se da folija pri talnem gretju. Zadnja plast je t.i. taker role, to je tisti stiropor v kolutih z folijo, kamor se sklamficami pritrjuje cev talnega gretja. Po moje pod to plast, nad plast običajnega stiropora.
Pri tacker sistemu je zgornja plast role že tista folija, ki preprečuje prehod vode iz estriha v plast izolacije. Polaga se na preklop in stike zalepi.
Pri sistemskih ploščah ima funkcijo folije vrhnja plast plošče. Polagati se mora neprekinjeno.
Pri sistemu polaganja na mrežo pa se gradbena folija položi na izolacijo.