![]() |
|
Pogodba o medsebojnih razmerjih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Pogodba o medsebojnih razmerjih (/showthread.php?tid=42171) |
Pogodba o medsebojnih razmerjih - blze - 26.1.2012 Pozdravljeni. Živim v večstanovanjski hiši (4 enote). Stanovalci smo sklenili leta 2005 pogodbo o medsebojnih razmerjih ter jo vsa štiri stanovanja tudi podpisala. Včeraj smo imeli sestanek z upravnikom in je prišlo nekako do teme o pogodbi. Upravnik je rekel, da ta pogodba ni veljavna, ker jo takrat (2005) nismo podpisano vrnili na sedež upravnika. Po zakonu smo stanovalci dolžni imeti sklenjeno pogodbo, če ne smo v prekršku. Upravnik je rekel, da pogodbo ni mogoče na novo skleniti, ker velja za nas sedaj Pravilnik o upravljanju ter vzdrževanju objektov. Ta pravilnik, da ne dovoljuje več sklenitev pogodbe. Zanima me če to velja? Ali lahko še zmeri pogodbo ponovno napišemo ter podpišemo in mamo pravno urejeno? Hvala za pomoč in odgovore. Lp, Blaž Re: Pogodba o medsebojnih razmerjih - matofill - 26.1.2012 Imate slabega upravnika, ki nima pojma ! Pravno je AKT oziroma pogodba o medsebojnih razmerjih, pogodba, ki velja izključno med vami stanovalci (upravnik ni del pogodbe ali stranka v njej) , v njej ste pač med seboj sklenili pogodbo o določenih delitvah stroškov in ostalega. Taka pogodba se predloži upravniku v vednost izključno in samo zato, da vam on pravilno skladno z omenjeno pogodbo deli stroške, sicer se upravnik nikakor nima prav nobene pravice utikati v vaše medsebojne odnose, kakor ste se zmenili, tako velja, torej lahko bi se hipotetično domenili o povsem svojih ključih delitve stroškov in potem ti veljajo za vas, v kolikor pa take pogodbe ne bi imeli, ki jo zakon zahteva še danes, pa bi bil upravnik dolžan stroške deliti po stanovanjskem zakonu oziroma "pravilniku o upravljanju ter vzdrževanju objektov, kot ga vi imenujete, vendar še enkrat samo v primeru, da take medsebojne pogodbe vi ne bi imeli sklenjene in v nobenem drugem. Ker je več, kot očitno, da vaš upravnik nima niti v osnovi zadev razčiščenih, predlagam, da mu skupaj od vseh podpisan pošljete dopis v vednost in mu posredujete tudi vašo pogodbo o medsebojnih razmerjih , skupaj z zahtevo, da takoj prične stroške obračunavati po njej, v nasprotnem pa naj vam argumentirano skladno z zakonom utemelji svoje pavšalne navedbe. Sem pa 100% , da gre za nekega micro malega upravljalčiča ........ Lp Re: Pogodba o medsebojnih razmerjih - blze - 26.1.2012 Ja gre res za manjšega upravnika ja Mi mamo podpisano pogodbo. Ta pogodba bi mogla bit notarsko overjena in posredovana upravniku, če prav razumem? No in včeraj sem jaz to podpisano pogodbo njemu pokazal in je reku da ni veljavna, ker ni bila njemu 2005 leta vrnjena. In sem vprašal, če lahko sedaj to uredimo da bo pogodba veljavna. Odgovor je bil, da ne, ker smo zamudili rok?? In na podlagi pravilnika o upravljanju ter vzdrževanju objektov nam potem on zaračuna stroške. In stroške naj zaračuna na podlagi deleža ki ga imamo na skupnih prostorih. Včeraj smo pa potem tudi izrazili željo, da nam naj zaračuna po številu prebivalcev in je reku da se bo potrudil tole urediti.Skratka zanima me če lahko podpisano pogodbo spravimo v veljavno obliko ter kako to izvedemo? Hvala Re: Pogodba o medsebojnih razmerjih - hpdm161 - 26.1.2012 Se strinjam z matofil. V našem bloku pa je težava, da nimamo Pogodbe o opravljanju upravniških storitvev. Vem, da po zakonu mora biti in da jo mora dobiti vsak lastnik. Že par let zahtevam od upravnika ta akt, pa nič. Lep dan še naprej Re: Pogodba o medsebojnih razmerjih - Strelka - 26.1.2012 Zakaj imate upravnika, če ga sploh ne rabite (in kot vidimo, tudi ni neke koristi od njega)? Re: Pogodba o medsebojnih razmerjih - matofill - 27.1.2012 blze Napisal:Ja gre res za manjšega upravnika ja Sem ti vse napisal... vaša pogodba je že sedaj VELJAVNA, ker ste takrat, če prav razumem dosegli 100% delež podpisnikov. Ni nobene potrebe po overjanju !!!! Upravnik jo mora sprejeti in po vaših željah obračunavati stroške in ne, kakor se njemu zdi. Glede na to, da ta upravnik več, kot očitno ne pozna niti temeljnih predpisov z tega področja, bo bolje, da razmislite o zamenjavi le tega !!! Re: Pogodba o medsebojnih razmerjih - matofill - 27.1.2012 hpdm161 Napisal:Se strinjam z matofil. Prav zaprav to sploh ni delo upravnika in ne sodi v njegov obseg del, seveda pa dober upravnik pomaga tudi pri tem, seveda proti plačilu, ker usklajevanje in čistopisi zahtevajo ogromno časa, živcev....... Stvari slučajno zelo dobro poznam, ker v enem sila levem novejšem bloku, kjer je lastnica mati, kjer se v 5 letih ni prav nič dogovorilo, dokler nisem sam prevzel mesto predsednika hišnega sveta in na hitro v 2 mesecih rešil vse. Problem je, ker je v vsakem bloku nek pameten ......., ki je proti vsem ali pa dela zdraho.... No tu je bil že na prvem sestanku 6 mes. po prevzemu novih stanovanj sestanek z upravnikom, ki je ponudil, da za 40 eur na enoto poskrbi za usklajevanje pogodbe in vse potrebno - čistopise, kar je ogromno dela........ pa so bili skoraj vsi ZA, pa se najde ena stara "BABA" pa sprovocira vse ostale, ja saj bomo sami , ne rabimo vas, bomo že .... in je, kljub temu, da sem jo pozval... ne gospa ne BOMO ŽE, recite JAZ BOM TO SPELJALA DO ROKA X Y ... skratka jaz sem odgovorna........ ne pa BOMO MI kdo smo MI ???? In potem je tako spumpala ostale, da so čakali vsi na BOMO MI .......... In potem se v 5 letih BOMO MI ni zgodilo nič ....tako je silno pomembno, da take minerje in zdraharje onemogočite, ker sicer lahko samo sestankujete sklenete pa NIČ ... In pa ja vsaka stvar stane tudi upravljalec je normalno, da to ne bo delal zastonj ! Re: Pogodba o medsebojnih razmerjih - hpdm161 - 27.1.2012 Ne bom vnašal cel citat matofilla. Mislim, da ni dobro razumel glede pogodbe o opravljanju upravniških storitev. Vse kar je napisal na moj citat pa velja za Pogodbo ali sporazum o medsebojnih razmerjih. Popolnoma normalno je, da če nekdo ki opravlja upravniške posle in želi to počpeti za nek blok, mora z lastniki podpisati neko pogodbo. Torej ne gre za biti že upravnik in sedaj tuhtati ali je potrebna pogodba. Brez pogodbe ni upravnika, saj upravnika ne določa občina ali država, ampak si ga zberemo lastniki. V našem primeru gre za to, da nekateri pač te pogodbe ne najdemo, nekateri so kupili stanovanje pred kratkim, ipd. Vsak nov lastnik ima pravico do te pogodbe (saj velja tudi za njega) in upravnik ima dolžnost, da takemu novemu lastniku izroči kopijo pogodbe. Eno kopijo si pač že nekaj let želim tudi jaz in je žal ne dobim. Boste rekli zakaj pa je ne dobiš pri sosedu? Zato ker sosed mi je ni dolžan dat, upravnik pa ja. Lep petek in vikend vsem |