PodSvojoStreho.net
pohodne stopnice - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Montažni sistemi in les (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Tema: pohodne stopnice (/showthread.php?tid=26346)

Strani: 1 2

pohodne stopnice - boss - 22.12.2009

rabil bi pohodne stopnice iz hrasta debeline 4 cm, katere bi montiral na betonsko podlago.
Zanima me kje se da najceneje naročiti razrez stopnic na željeno dimenzijo. Prosim za kakšen nasvet oz kontakt.

Re: pohodne stopnice - kroket - 22.12.2009

Jaz ti jih lahko naredim, samo v primeru da si štajerska regija.

Re: pohodne stopnice - boss - 23.12.2009

se opravičujem, če nisem navedel lokacije - Prekmurje

Re: pohodne stopnice - Žerjavar - 23.12.2009

Citat: naročiti razrez stopnic na željeno dimenzijo
Kako boš stopnice razrezal, če jih še nimaš?
Ali imaš deblo? V vsaki 5. vasi je manjša žaga, ki ti ga razreže na deske. Če ne veš za nobeno, pa postavi ustrezno vprašanje. Ali imaš deske? Potem pa postavi vprašanje: Kje v bližini (na primer) Bakovec je kakšen mizar, ki mi lahko naredi stopnice? Tudi Prekmurje je veliko in ne vem, če se ti splača (verjetno ne enkrat) za teh par desk voziti na drugi konec.

V skrajnem primeru kupi pri "baubau" ročno krožno žago za 45 in skobelj za 25 evrov in si naredi sam. Stopnice bodo cenejše in orodje ti ostane. "Kakor si boš sam naredil, tako boš stopal!"

Re: pohodne stopnice - papez46 - 23.12.2009

Vse lepo in prav! Ampak tale je pa res prehuda!

Žerjavar Napisal:
Citat: naročiti razrez stopnic na željeno dimenzijo
Kako boš stopnice razrezal, če jih še nimaš?
Ali imaš deblo? V vsaki 5. vasi je manjša žaga, ki ti ga razreže na deske.
Vprašanje je bilo za 4cm debel les. Kolikor je meni znano se pod deske deklarira les debeline 2,4cm / 1 cola.
Če ne veš za nobeno, pa postavi ustrezno vprašanje. Ali imaš deske? Potem pa postavi vprašanje: Kje v bližini (na primer) Bakovec je kakšen mizar, ki mi lahko naredi stopnice?
Močno dvomom, da je kar vsak mizar v vsaki 5. vasi sposoben narediti stopnice.
Tudi Prekmurje je veliko in ne vem, če se ti splača (verjetno ne enkrat) za teh par desk voziti na drugi konec.

V skrajnem primeru kupi pri "baubau" ročno krožno žago za 45 in skobelj za 25 evrov in si naredi sam. Stopnice bodo cenejše in orodje ti ostane. "Kakor si boš sam naredil, tako boš stopal!"
Tole zadnje je pa čist mim.
Če misliš, da se da z ročno krožno žago in obličem, narediti kolikor toliko spodobne stopnice, se pošteno motiš.
Po drugi streni pa si - hote ali nehote - užalil vse spodobne mojstre, ki stopnice izdelujejo in do nezavesti razvrednotil njihovo znanje in delo. :evil:

Re: pohodne stopnice - Žerjavar - 23.12.2009

Citat:debeline 4 cm, katere bi montiral na betonsko podlago
Podal si končno (željeno) stanje. Nisi še povedal kakšne oblike surovino imaš.

V Prlekiji smo vedno imeli deske od 3/4 do 5/4 cole (ne samo 1 colo kot jo poznaš ti). Debelejše so bili "fosli", pa nisem prepričan, da bi ti to razumel, sem pač desko še malo odebelil. Izraz ploh je obdelan tudi po širini in v tem kontekstu ni primeren, ker na žagi običajno obdeluješ samo na debelino, širino si bo že mizar obdelal. Prepričan sem, da je vsak mizarski vajenec 2. letnika sposoben iz "fosla" izrezati potrebno pravokotno obliko in jo lepo poskobljati - ne žaliti mizarjev, da tega ni sposoben kdorkoli od njih.

Če ne veš, kako bi se lotil dela sam, pa pridi pogledat k meni, kaj vse sem si naredi sam, čeprav nisem niti lesar niti gradbinc.

Re: pohodne stopnice - Fery - 23.12.2009

papez46 Napisal:Tole zadnje je pa čist mim.
Če misliš, da se da z ročno krožno žago in obličem, narediti kolikor toliko spodobne stopnice, se pošteno motiš.
Po drugi streni pa si - hote ali nehote - užalil vse spodobne mojstre, ki stopnice izdelujejo in do nezavesti razvrednotil njihovo znanje in delo. :evil:
No, no, no. Poleg ostalega sem tudi lesar (celo šolan, da ne bo pomote). Kmalu pridejo na vrsto moje stopnice. S tem da sta stroja, ki sta navedena, po idejah moje drage, vesoljska tehnologija in odsvetovana. Stopnice naj bi bile iz desk z žage, dovoljena orodja so ročni "ubl'č", "r'zilnik", "rašpla" pa mogoče malo "šmirgl papirja". Ne dvomim, da bi bile krasne stopnice, vendar mislim, da se meni takih unikatov ne bo dalo delati.
Za stopnice iz teme rabiš ročno krožno žago, ročni električni oblič, ročni nadmizni rezkar in nekaj za pobrusit (kakšno brusilko). Pa umetniško žilico, ker zadeva ne bo spolirana, pa naj bo vsaj domiselna. Brez da koga užališ.
BTW za izdelavo prvih par kuhinj (za stranke, da ne bo pomote), sva s kolegom vzela iverko, ročno krožno žago smo zarezali v iverko, da je list na nasprotni strani gledal ven, obrnila iverko in jo dala na "kobile". Za maso sva imela moral in "cvinge". Poleg tega sva imela še star "peglezen" za robovno in kako "bormašino". S takim orodje sva naredila 3 ali 4 kuhinje, ki so še danes v uporabi.

Re: pohodne stopnice - kroket - 23.12.2009

Glede na to da sem tudi sam šolan tišler, moram povedat da ni neke nenormalne tehnologije tu. Dobro je, da greš nekam gledat stopnice da vidiš kak zgleda, potem pa lepo začneš. Prvo stranice (lice) obdelaš da bodo lepe in gladke, nato pa vzameš mere pohodnih plošč + 2-3cm preko pohodnih plošč, potem pa porežeš les, zbrusiš ali daš enem mizarju da poskobla in ti porezka zgornji vogal, malo še sam pobrusiš in s purpen za lepljenje zlepiš na tla, parkrat polakiraš, obdelaš špranjo med lesom in betonom, pa je to to.

Re: pohodne stopnice - phlox - 26.12.2009

Glede na vse zgoraj napisano, se lahko samo nasmehnem. Stopnic se pač ne dela iz navadnih desk ali plohov ampak iz lepljenega lesa, predhodno sušenega v sušilnici. Les je pač naravni material in kot tak zelo živ. Navadna deska z žage se bo slej ko prej skrčila, spokala in zvila zaradi sušenja. Lepljenec iz umetno sušenega lesa pa je mnogo bolj odporen na take naravne dejavnosti lesa. Čeprav tudi tu ni 100% garancije. Sam sem naprimer nekoč izdeloval masivno posteljo iz ptičjega javorja. Ves les sem nabavil iz sušilnice in zlepil. Postelja je kar nekaj let bila brez ene razpoke. A po nekaj letih sem to posteljo selil na drugo lokacijo, kjer so bile očitno druge klimatske razmere in po cca. pol leta je ob začetku kurilne sezone les začel delovati in niti sam nisem mogel verjeti kako les lahko razpoka po nekaj letih, ko ga selimo. Zadevo smo seveda dokaj uspešno sanirali a od takrat vsako stranko, kjer delam iz masive na take nepredvidene dogodke že vnaprej opozorim. Ne predstavljam pa si kaj bi bilo z kakim izdelkom, ki bi ga naredil iz lesa, ki bi ga kupil direktno z žage...

Re: pohodne stopnice - kroket - 26.12.2009

Mmmm ptičji javor. To pa je čudovit les.

Re: pohodne stopnice - marko100100 - 28.12.2009

kroket Napisal:s purpen za lepljenje zlepiš na tla.

Kako pa fiksiraš med samim lepljenjem, dokler purpen ne zveže oziroma, da ne privzdigne stopajnice ali ličnice?

Re: pohodne stopnice - pikec - 28.12.2009

marko100100 Napisal:

Kako pa fiksiraš med samim lepljenjem, dokler purpen ne zveže oziroma, da ne privzdigne stopajnice ali ličnice?

Trije vijaki spodaj za niveliranje in kamen na kartonu zgoraj da ne privzdigne stopnice.

Re: pohodne stopnice - kroket - 28.12.2009

Točno tako, pa tudi sam purpen se uporabi za ta namen - torej:
purpen za lepljenje.

Re: pohodne stopnice - marko100100 - 29.12.2009

pikec Napisal:
marko100100 Napisal:

Trije vijaki spodaj za niveliranje in kamen na kartonu zgoraj da ne privzdigne stopnice.

Sem včeraj že zmontiral vse notranje okenske police. Sem pa namesto kamna uporabil betonske kvadre in je zadeva odlično funkcionirala.

Me pa malo bega kako za vraga boš postavil stopnice če ne smeš stopat po njih ko jih enkrat nalimaš z montažnim purpenom in obtežiš? Razen če jih začneš polagat z vrha in potem podtikaš stopajnice pod ličnice.

Re: pohodne stopnice - boss - 29.12.2009

Prebiram vaše odgovore, vendar me še vedno zanima kje oz kdo bi mi najceneje izezal pohodne plošče za stopnice iz 4 cm hrasta (lepljenega). Debla nimam, sprašujem po trgovinah pa na mero ne režejo oz. nimajo željene debeline oz. dolžine.
Rabil bi dolžino 105x30x4 13 kom
105x100x4 1 kom

Zanima me kolikšna bi bila lahko okvirna cena za navedene plošče.