PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - cevko - 17.6.2014

Še daleč od tega, da bi bil izgovor. Dva lokalna kmeta sta mi dala, da sem počistil tisto, kar sta onadva pustila. Torej, pobrala sta hlodovino, vse ostalo sem pobral JAZ SAM IN V SVOJI REŽIJI. Zakaj ? Zato, ker se mi je zadeva definitivno splačala ( lasten prevoz, lastno delo, itd...) v radiju 3km od mojega doma. Win-win situacija.
Ko mi je pa predlani en kmet računal 30eur, da mi je v zadrugo šel po štiri boxe drv z traktorjem in to v razdalji 3km v obe smeri, no, potem se pa že vprašaš, kam nekoga takšnega poslati še kam dlje in seveda poleg tega še računati lastno delo in prevoz.
Računica je povsem preprosta. Če uporabimo mersko enoto 'klaftra', za katero je cena skupaj z prevozom okoli 230-250eur in to lepih meterskih drv, potem se nekomu sigurno ne splača ukvarjati z drobnarijo fi 10cm in poleg tega še plačati drag prevoz. Preprosto ni računice. Zato se pa 'veliki' kmetje z tako drobnarijo ne ukvarjajo in raje dobesedno šenkajo komu drugemu, samo da se mu počisti iz gozda ali travnika. In ne, tudi to ne govorim na pamet. Tudi jaz sem za sabo pustil vejice oz. veje, za katere se priporoča butarnik ali pač preprosto dovolj časa, da vse to z sekiro poklestiš in si pripraviš male butare. In tudi to je nekdo za mano počistil.
Krog je povsem preprost. Lastnik si seveda pobere najboljšo hlodovino. Če ima čas, ponavadi ga nima, se ukvarja naprej z manjšimi fi drvami in seveda, če ima spet čas, se bo ukvarjal še z vejevjem in delanjem butar. Ampak takšnih lastnikov / kmetov je bolj malo, sploh, če imajo še delo z drugimi obdelovalnimi površinami. Sedaj pa, če dobi kakšnega lokalnega mojstra, ki bo naredil drugo in tretjo fazo, je pa bolj tak tak. Lahko mu vse da zastonj, samo da se mu zemljišče počisti, lahko pa dobi nekoga, ki bo drugo in tretjo fazo počistil za njega in mu surovino spravil domov. Kar pa spet pomeni, da ga mora plačati oz. mu pač nekaj dati.
Vsak pač ima svojo računico. Za sebe vem, da kar sem njima počistil, se bom samo v naslednji sezoni grel zastonj.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - jobizer - 17.6.2014

Cevko vidim ,da se ti na to razumeš. Je točno tako. Jaz ponujam drva zato ,ker je tega enostavno preveč in bo dost segnilo. Imam kar veliko tega 20ha+. Še obhodiš ne hitro kaj šele vse pospravit. Je pa tako ,da samo od tega se v današnjih časih ne da preživet zato poleg šihta ne moreš naredit vsega. No vseeno se tudi ti ne boš grel ravno zastonj. Nekaj te je že stalo vse skup. Če bi pa nekdo od daleč se vozil in si pripravil drva bi bile hitro dražja kot ,če jih kupi.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Hanzi - 17.6.2014

Problem je pripraviti. Tudi če imaš zraven ceste se iz tvojega konca manj kot poštenega kamiona ne splača voziti. Da pa iz drobiža pripraviš kamion robe pa ni dovolj eno popoldne. In ja tisti furman spi skupaj s konji v štali, oziroma on zraven na podu. Dvomim da nas je veliko tukaj ki bi si privoščili tak luksuz.
Nekatere v tvoji okolici majo kar po 100 ha gozda. Si predstavljaš to? Km2! Pa da vidim junake ki to spucajo po malici popoldne.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - cevko - 18.6.2014

jobizer Napisal:Cevko vidim ,da se ti na to razumeš. Je točno tako. Jaz ponujam drva zato ,ker je tega enostavno preveč in bo dost segnilo. Imam kar veliko tega 20ha+. Še obhodiš ne hitro kaj šele vse pospravit. Je pa tako ,da samo od tega se v današnjih časih ne da preživet zato poleg šihta ne moreš naredit vsega. No vseeno se tudi ti ne boš grel ravno zastonj. Nekaj te je že stalo vse skup. Če bi pa nekdo od daleč se vozil in si pripravil drva bi bile hitro dražja kot ,če jih kupi.

Dobro, čisto zastonj zastonj res ne. Pomagače in stroje je bilo treba tankat :lol:

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - jernej111 - 18.6.2014

Pozdravljeni
Na trgu je ponudba za drva po tezi. Mene zanima ali se splaca, cena je 80 eur po toni. So mi rekli da je to 1.2 kubika drv. Koliko kaj tehta paleta 1x1x1.8. Je to vredu ponudba je imel kdo ze izkusnje?

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Berghaus - 18.6.2014

Teža je pri drveh vedno delikatna. 10% bolj vlažna, pa bo kupček ene tone precej manjši od konkretno sušenih.....

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Hanzi - 18.6.2014

Kaj pa vlaga? Frišna znajo biti 20% težja kot suha...
80 evrov po toni so žagana na 33 in klana? Nekaj ceneje kot paleta v bau. Ker tvoja paleta višine 1,8 metra ima najbrž okoli tone,odvisno kako lepo so zložena polena..
Na kg te malo težje nategnejo, če imajo "točno vago"

vidim da je bergi tudi vlago izpostavil

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - fishman - 18.6.2014

pozdravljeni,

ja očitno je največja težava dostava. Ko sem malo gledal oglase zelo malo ponudnikov dostavlja oziroma dostavo računa posebej. Za enkrat je najugodnejša ponudba 55 EUR z dostavo.

Pa previdno:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/brata-sta-spravljala-les-eden-uklescen">http://www.slovenskenovice.si/crni-scen ... n-uklescen</a><!-- m -->

Dostava je najmanjši problem, je pa največji "zaslužek" v najmanjšem času. Problem je edino v tem da večina gozdarjev-kmetov nima mehanizacije za dostavo nekam daleč. V sosednjo vas že gre...

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 18.6.2014

V glavnem dostavljamo s kiper prikolicami ali gozdarskimi prikolicami (4-10m3)
To pa nima smisla voziti več kot kakšnih 10, 20 km... se pa ura stroja potem računa 20-40€ (odvisno od "konfiguracije).

Za eno klaftro se najbrž splača šleperja s hiabom naročit, da bi peljal 50 ali 100km, saj ne moreš potem nekih 200€ razdeliti na klaftro drv...

Se pa strinjam s Hanzijem: še največji zaslužek (ob najmanjšem naporu) je gozdarska prikolica. Škoda le, da ni bilo dela za par sto ur...

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - jernej111 - 18.6.2014

Ker mi ni dalo miru sem šel pogledat na podjetje.
Drva naredijo na licu mesta imajo mašino za rezanje hlodovine in cepanje. Dolžino in debelino si sam izbereš, hlodi pa so bukva, posekana novembra, zgledal so kr suhi, ker je firma ki se ukvarja z vsem kar je povezano z lesom(sušenje, furnirnica itd) imajo tudi tehtnico za kamione, tak da pri teži ne bi smelo biti problema.
Ker sem imel slabe izkušnje z drvam na paleti, bom vsaj vedel kaj sem plačal in od kod je prišlo.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - jobizer - 18.6.2014

November je za sečnjo drv najslabši mesec v letu.

Zakaj pa to?

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - jobizer - 18.6.2014

Tako pravijo starejši ljudje ,ki so imel to kar dobro naštudirano. Imam pa tudi jaz izkušnjo, pred nekaj leti smo sekali linijo za telefon. Bilo je novembra pa mlaj. Ta drva se niso posušila in so bila perjava prej kot v enem letu.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - okvals - 20.6.2014

Drži, starejši ljudje so drva sekali v avgustu, jih pustili nekaj časa na tleh ter nato pospravili pred zimo ali pomladi. Se pa to dela za leto dni v naprej če želiš suha drva. Taka drva res dajo precej več od sebe (sprobano v praksi).

lp.