PodSvojoStreho.net
Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje (/showthread.php?tid=64263)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Migaj - 23.1.2016

Bohinc, a je res tako težko razumet, da bo v njegovem primeru (nima tvoje NT peči, ampak staro VT peč, s katero greje tudi SV poleti) z nabavo ustrezne ogrevalne TČ prišel iz cca 41.000kWh na cca 10.000 kWh ?
In da razumeš, da je to v kWh okoli 75% manj Idea ?
Prosim, reci DA.

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Poldee - 23.1.2016

Lebanovski: pri TC vecinoma nastavis in pustis - ne rabis drezat nonstop. To pocnemo uni mal cukjeni.

Bohinc: jah, jst pa tvojih vecinoma kilometrskih s fonti in ugankami okranclanih postov ne berem vec. Ce so kratki, jedrnati da, samo kaj ko vecinoma skrenes v neko tebi razumljivo sarkasticno pisanje v katerega se res ne poglabljam.

Samo za Bohinca Big Grin
*100X predebatirana tema:
jaz sem prej porabil v 10-letnem povprečju cca 30.670 olje + cca 1000 pom.elektrika +cca 2000 dogrevanje s klimama, kar je skupaj cca 33.670 kWh. Sedaj pa porabim, tudi zaradi izvedene delne doizolacije(strop polovične kleti 3 do 5cm, balkona z 1 do 3 oz 5 cm, manjši del cokla 5cm) samo 7.289 kWh (4-letno povprečje), kar je v kWh 78,3% manj kot prej, pa nisem imel tako visoke povprečne temperature v prostorih. V praksi pa se mi je položnica za elektriko zvišala iz 820€ na 1370€, v 2015 pa je samo še 1.234€ -skupna elektrika za ogrevanje, TSV, hlajenje ter komplet gospodinjstvo. Drugega energenta v hiši ni.

Lebanovski, TČ ti enkrat nastavijo, korekcije boš sicer moral kdaj narediti, vendar so trivialno lahke, če je bilo prej nastavljeno, kot je treba in nimaš posebnega veselja experimentirati. Booj pomembno je v vsakem primeru hidravlično uravnoteženje sistema radiatorjev.
Dakin Altherma HT 14kW z 400l bojlerjem in grelci -predelava na ključ pride cca 10.000€ brez betoniranja (narediš sam) podstavka za zunanjo enoto. Manj ne. Eventuelne ekosubvecije nisem upošteval.
Imajo tudi 16kW Daikin HT, ki pa je fizično enaka, samo dražja. No parametrirana je tako, da lahko dela na skrajnem robu zmogljivosti, zato je jaz nikoli ne bi izbral.

Glede na dostopno ceno bi bila Hotjet gotovo tudi dobra izbira, ali pa npr Kronovškova. Zakaj Kronoterm 18kW? Ker HT 16kW-tne nimajo, HT 13-kW pa je v mrazu šibkejša od 14kW DHT in ima za tvoje potrebe premajhen uparjalnik, 18-tka pa ima ogromnega, kar je za vlažne kraje zelo dobrodošlo.

Porabo v podanih xls.tabelah sem predpostavil na podlagi svojih izkušenj in tovarniških podatkov ter simulatorjev Daikin HT in ne velja za Kronovškove ali druge TČ. pa nisem njihov zastopnik, pač pa samo njihov zaenkrat zelo zadovoljni uporabnik.
Koliko bi z Kronoterm HT 18kW porabil, pa ti naj oni izračunajo.

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - bohinc - 23.1.2016

Polde, sarkazem makr s slamo je treba razumeti..., če ne res boljš preskoči...

Lebanovski, kot sta v bistvu pisala Polde in Migaj : ob pravi dimenzioniranosti, montaži in nastavitvi lahko pozabiš na TČ.
Moči ne komentiram od nekdaj, ker nisem za to usposobljen...
Je pa dobro, če ponudnik upa podpisat dobro delovanje ali ob nezadovoljstu primerne ukrepe za izboljšanje (na njegov konto).
Odličen z obema nogama na tleh, bo to brez problema sprejel. Dober vsaj kompromisno.
Slab bo skočil v luft, ter jo jezen odpeketal (bolje zate)...sam od sebe.
Spet tretji lahko pošlje kako grožnjo na mail...kaj se ti bo zgodilo... (tudi to sem probal...) Cry, ignoriraš, če ne odneha grožnjo vrneš x2 :evil:
Očitno se s TČ dobro služi in je borba na vseh frontah... :wink:

V glavnem TČ ni bav-bav, ni treba bit visoko izobražen.

Izboru firm, kot moči se običajno izogibam, iz že navedenih razlogov...

Kdo drug , čeprav leta očita skromne podatke, upa priporočati :roll: , tko smo si različni :mrgreen:
Izračun z dodatnim pojasnilom ''zgolj meni'', je zavajanje drugih - slama.
Lahko noč

Capacity table za Daikin Altherma HT 11 do 16 -glej spodnjo tanelo, ki ima vključene defroste.
Odčitaš lahko, da ima 14kW-tna pri -15°C še vedno v povprečju 11kW moči ne glede na temperaturo ogrevalne vode :wink:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")kose-radenciunichr("46")si/migaj/Altherma%20HTunichr("46")jpg[/img]

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - bohinc - 23.1.2016

Ah še tole pozabil...Sašo65 iz 8 za DHt, imamo zdaj podatek 10 , brez podstavka in odvoda kond. vode (če ne delaš v lastni režiji- to se modro molči...leta) kar hitro poskoči še za kak tisočak :wink:
Citat:na ključ pride cca 10.000€ brez betoniranja (narediš sam) podstavka za zunanjo enoto. Manj ne.
Nočko :mrgreen:

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - kucin - 23.1.2016

Sosed ima elektro montaže in mi je rekel da z toplotnimi črpalkami dobi rabat 30% od distributerja za vsako, ki jo on proda, potem pa še pospravi v žep okoli 2000 EUR za "strokovno" montažo, skratka min 4000 EUR dobi če mu uspe najti kupca ki pa jih ni malo- z lahkoto, trenutno, mi pravi.Izvrsten biznis!!!

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Lentus - 23.1.2016

Se strinjam z Migajem. Glede na to, da voda/voda zaradi zakompliciranosti terena očitno res ne pride v poštev, ne preostane drugo kot zrak-voda. Inverterska 14 kW Daikin Alterma HT, čeprav je dobra TČ, bi bila preslaba. Za te potrebe rabiš TČ z uparjalnikom kot se spodobi.

Toliko :oops: ?
Čeprav ponavadi od tega dobi tudi stranka polovico npr 15% popust.
Samo za strokovno montažo iztrži par sto € in ne par tisoč.

Eno je cena kompleta TČ, drugo pa je cena predelave ogrevalnega sistena na ključ.
Ceno na ključ postavlja izvajalec, ti pa lahko izposluješ popust na ceno TČ ter ostalih komponent ter in delo in pa loviš še kak akcijski uvoznikov popust. Ekosubvencija je dodtan ugdnost. Pri tej TČ imaš v kompletu TČ+bojler prav vse vključeno, kar je potrebno za nezahtevno enostavno montažo. Tudi OČ, tripotni ventil, upravljalnik, eksapanzijsko za ogrevalno vodo itd...
Pri TT, T-atec, itd -pa še zdaleč ne, vsaj take so moje izkušnje.

Lentus Napisal:Se strinjam z Migajem. Glede na to, da voda/voda zaradi zakompliciranosti terena očitno res ne pride v poštev, ne preostane drugo kot zrak-voda. Inverterska 14 kW Daikin Alterma HT, čeprav je dobra TČ, bi bila preslaba. Za te potrebe rabiš TČ z uparjalnikom kot se spodobi.
Boljša bi že bila 18kW Kronoterm, samo ne vem pa, če bi na letni ravni manj porabila :oops:
Greli pa bi definitivno obe.
Če meni s slabšo (6cm) izolacijo ogreva (241m2 -z notranjimi zidovi) brez dodatnih grelcev, bi tudi njemu 3X85m2 (brez notranjih zidov?) z 10cm izolacijo -pač včasih s pomočjo grelcev. Morda z grelci nič več kot pri Kronovškovi.
Ne vem pa, kako je izolirana spodnja etaža napram tlem ipd in na koliko se jo bo ogrevalo v kleti v povprečju.
In pa ne vemo, koliko stane vsaj 16kW Hotjet na ključ - z zalogovnikom in bojlerjem, mehkim zagonom itd...

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - bvs - 23.1.2016

kucin Napisal:Sosed ima elektro montaže in mi je rekel da z toplotnimi črpalkami dobi rabat 30% od distributerja za vsako, ki jo on proda, potem pa še pospravi v žep okoli 2000 EUR za "strokovno" montažo, skratka min 4000 EUR dobi če mu uspe najti kupca ki pa jih ni malo- z lahkoto, trenutno, mi pravi.Izvrsten biznis!!!

Tole pa je kvalitetno striženje ovc!

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - vitel - 24.1.2016

No, za tako maržo bi pa tudi jaz naokoli ljudem limal etikete kakšni brezvezniki so, če ne tulijo isti rog s črpalkarji.

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - timi11 - 24.1.2016

Migaj,
Prosim pojasni vhodne parametre v tabeli.
Kaj je zate parameter 10000€ TČ in kaj 9000€.Kondenz.kotel?
Lahko dodaš še pričakovano življensko dobo naprav?
Vem da znaš tudi to :wink:

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Lentus - 24.1.2016

Migaj Napisal:Greli pa bi definitivno obe.
Če meni s slabšo (6cm) izolacijo ogreva (241m2 -z notranjimi zidovi) brez dodatnih grelcev, bi tudi njemu 3X85m2 (brez notranjih zidov?)

Glede na kvadraturo bi že res morala ogrevati, ampak glede na njegovo letno porabo 4.000+ litrov kurilca ne vem, če bi 14 kW DHT bila dovolj.