![]() |
|
Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave (/showthread.php?tid=60325) |
Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - marlon - 27.1.2015 @Žerjavar pod "moti me" je prav to drugo. poraba el. pri vžigu, v mojem primeru fen, ki mi prižge pelete šele po 5-tih minutah. še vedno, pa ne vem za koliko se je zmanjšal izkoristek gorilec/kotel. če je gorilnik deklarirane moči 35 kW, kotel pa nekje 25 kW in gorilniku zmanjšaš moč za polovico cca 18 kW. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - Žerjavar - 28.1.2015 Citat:še vedno, pa ne vem za koliko se je zmanjšal izkoristek gorilec/kotel.Tu ti ne vem odgovoriti. Lahko pa ti problem reši dober serviser, ki ti bo ob merjenju dimnih plinov (temperatura, kisik, ...) nastavil gorilec, dovod zraka in loputo dimnika tako, da boš imel najboljši izkoristek. Citat: poraba el. pri vžigu, v mojem primeru fen, ki mi prižge pelete šele po 5-tih minutah.Si morda kdaj meril (ali računal) koliko elektrike porabiš za vsak vžig? Ne spomnim se, da bi kje že zasledil ta podatek. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - colinmcrae - 28.1.2015 Jaz sem bral neke analize..... izkoristek kombiniranega kotla no vejsega tipa lahko pri delni obremenitvi pade pod 65% procentov pri starejsih kotlih izkoristek dodatno pade..... S procentom obremenitve izkoristek konkretno pada.... Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - marlon - 28.1.2015 Žerjavar Napisal:Si morda kdaj meril (ali računal) koliko elektrike porabiš za vsak vžig? Ne spomnim se, da bi kje že zasledil ta podatek.deklarirana moč grelnika zraka je 550 W in deluje, ajde 30 min./dan (6 vžigov po 5 min.) 0,55 kW x 30/60=0,275 kWh/dan x 30=8,25 kWh/mesec x 0,127=1,05 eur/mesec popravi me, če sem ga kje pihnil, drugače je pa poraba presenetljivo nizka. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - Žerjavar - 28.1.2015 @:marlon: Nimam kaj popravljati, lahko le verjamem. Me je presenetila nizka moč vžigalnika. Očitno je curek vročega zraka ozko koncentriran, da s tako majhno močjo v kratkem času uspe segreti pelete preko temperature vnetišča. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - marlon - 28.1.2015 @colin sej meni je jasno, da pri tem mojem sistemu, ne morem pričakovati čudežev, tudi če bi vgradil zalogovnik. še vedno, pa ne vem od kot tebi ta, za moje pojme, neverjetna zmanjšana poraba. poglej: na izgubah nisi postoril nič, praviš, da so tudi potrebe ostale enake. torej si povečal edino izkoristek (ne vem: kotla, gorilca, celega sistema). ja, ostane le še kalorična vrednost pelet, morda pa tu tiči zajec, ki ti dela te neverjetne prihranke. hej, ni panike. hvala bogu, da ti je uspelo, še posebej s tako minimalnim stroškom. nas navadne smrtnike bi takšna investicija stala vsaj 3x toliko. lp Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - colinmcrae - 28.1.2015 Pelet je enak ze 3 leta..... je pa zanimivo ko pri izkoristku kotla upostevas se celotnega recima temu nepravilno nastavljenega sistema..... je potem procent se krepko krepko nizji.... Marlon meni tudi ni jasno kam je sla energija..... Lp Colin Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - bk9105 - 28.1.2015 colinmcrae Napisal:Jaz sem bral neke analize..... izkoristek kombiniranega kotla no vejsega tipa lahko pri delni obremenitvi pade pod 65% procentov pri starejsih kotlih izkoristek dodatno pade..... Kje si to bral? Tvoja trditev ne gre skupaj s podatki, ki jih pripenjam. No pa teh podatkov si nisem izmislil, ampak so kopirani iz poročila o testiranju peletnega gorilnika na peči, s katero je možno kuriti tudi drva. Proizvajalca gorilnika in peči ne bom omenjal, je pa oboje "made in slo". Avtor poročila in meritev je Fakulteta za strojništvo UM. Torej tem rezultatom bi jaz verjel, bolj kot raznim tovarniško-marketinskim meritvam, ostali pa po lastni presoji... Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - colinmcrae - 28.1.2015 Pri ozki specificni obremenitvi, je to kar si napopal.... prilepim link ko bom za kompom ... pri zmanjsani obremenitvi in odjemu je pa zgodba krepko drugacna.... Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - Žerjavar - 28.1.2015 Citat:pri zmanjsani obremenitvi in odjemu je pa zgodba krepko drugacna...Kako drugačna bi pa naj bila zgodba? Jaz vidim to, kar sem že zadnjič napisal (moja logika), da je pri zmanjšani moči izkoristek nekaj boljši (20% znižane izgube). Za znatna odstopanja izkoristka je kriva slaba nastavitev gorilnika (pretok dovedenega zraka glede na pretok goriva) Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - marlon - 28.1.2015 @bk9105 torej, glede na priponko, se Žerjavova teorija in moja praksa potrjujeta. majša moč - večji izkoristek. problem je pa res monoksid in nekoliko več pepela, kar je pri meni res opazno. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - colinmcrae - 28.1.2015 Mogoce sem se narobe izrazil.... spodnji link bo pojasnil marsikaj..... [url]httpunichr("58")//gcsunichr("46")gi-zrmkunichr("46")si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT117unichr("46")htm[/url] Sam si rzlagam da pri nizju obremenitvi kotla visju porocent vlozene energije odpade na sevanje in dimne pline....m Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - bk9105 - 28.1.2015 To bi pa nekako držalo ja, saj padec dimnih plinov procentualno res ni tolikšen, kot je minimalna moč glede na maksimalno. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - marlon - 28.1.2015 ja, ja fantje bo kar držalo. se spomnim, da mi je mojster meril izkoristek kotla, še ko sem bil na KO in je bil, na veliko začudenje obeh, blizu 92%. kako je sedaj s peletnim gorilcem, pa ne vem. mislim, da ni bistvene razlike. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - zamot1 - 28.1.2015 "pri nič moči največji izkoristek" pa nehite buče prodajat :roll: |