PodSvojoStreho.net
Primerjava kotlov na pelete - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Primerjava kotlov na pelete (/showthread.php?tid=42956)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Re: Primerjava kotlov na pelete - okvals - 16.3.2014

Kaj je bilo prej kura ali jajce Idea :?:

Tale s tremi tonami pelet za 500 kvadratov pomeni ali da ogrevaš nekje do 5 stopinj da ti voda v kopalniški pipi ne zmrzne, ali pa da imaš nič energijsko hišo, katera pa zame ne obstaja.

Re: Primerjava kotlov na pelete - o-val - 16.3.2014

3.000 kg x 4,9 kWh/kg / 500 m2 leto = 29,4 kWh/m2 leto
Tem zahtevam morajo ustrezati novi vrtci, šole, gostilne...
Nove stanovanjske stavbe so lahko malo bolj potratne (do približno 40 kWh/m2 leto).
Nič energijska hiša porabi za ogrevanje 0 kWh/m2 leto, kar je precej manj. Tudi take hiše so v Sloveniji, stanejo pa približno toliko kot energijsko potratne.
Sem proti gradnji ničenergijskih hiš. Bolje je, da obstoječo hišo energetsko saniraš kot da jo podereš in zgradiš novo.

Re: Primerjava kotlov na pelete - jokovot - 16.3.2014

Zamot kaj naj to pomeni?
Moj ročni (kasneje lahko tudi motorni pogon) bypass mimo hranilnika potem pa sam eksperimentalno določiš kaj je bolje.

Re: Primerjava kotlov na pelete - ant - 16.3.2014

dule80 Napisal:Lp
Moja izkušnja z kombinirano pečjo drva peleti.
Kurjenje brez hranilnika z drvmi peč se je pacala in nabiral se je katran,
kurjenje s peleti veliko vklopov gorilca čez dan šalčka gorilca bolj zapacana.
V nekurilni sezoni vsakodnevno kurjenje za SV.
Kurjenje z hranilnikom peč na drva lepše dela in gorilec se vklaplja manjkrat.
V nekurilni sezoni drži hranilnik od 5-6 dni za SV(hranilnik 2×770L)

Hvala za konkraten odgovor.

No, moja peč na pelete bo ena izmed tistih, ki po eko skladu ne potrebujejo zalogovnika in imajo pri obeh močeh pod 20 prašnih delcev. Kot opcijo bi si rad pustil peč na drva predvsem zaradi dejstva, da je v naših koncih dovolj drv, ki jih dobim zastonj.

Prepričan sem, da bom kot drugi energent poleg pelet uporabljal tudi drva.

Po vsej verjetnosti bi s STČ počakal. Bi pa nabavil bojler od Gorenja, ki ima že predpripravo za priklop agregata (zunanja enota), ki bi ga priklopil, če se bo izkazalo za boljšo rešitev. Edini plus, ki ga vidim pri STČ je ta, da lahko z vodenim zrakom poleti hladim hišo.

Re: Primerjava kotlov na pelete - dule80 - 16.3.2014

Za SV mislim da je najceneje Tč oz. drva če imaš svoje. Po moji porabi za ogrevanje SV s peleti v nekurilni sezoni cca 15-17 vreč na mesec se mi bolj splača Tč in zato jo imam
naročeno.
Lp

Re: Primerjava kotlov na pelete - zamot1 - 16.3.2014

Z baypassom izločiš hranilnik iz sistema za ogrevanje, topla voda direktno iz peči preko mešalnega ventila in črpalke v radiatorje in bojler(posebej črpalka). Ko bom preizkušal peletni gorilec bom ogreval z ali brez hranilnika in javim mojo izkušnjo.Treba je pazit da hranilnik ne odklopiš od ekspanzije in varnostnega ventila. O peletih pa kasneje Confusedhock: drva delajo OK; 360€ za to zimoza drva in 40€ za SČT.

Re: Primerjava kotlov na pelete - jani65 - 16.3.2014

Dule pravilno
Sam sem že večkrat dal moje podatke o porabi,pa bom še zdaj. Letna poraba 1850kwh to je 240€ za sedem oseb. 15 vreč na mesec x 6 mescev =360€. Če to ni računica za STČ potem pač ni.

Re: Primerjava kotlov na pelete - jokovot - 17.3.2014

Z baypassom izločiš hranilnik iz sistema za ogrevanje, topla voda direktno iz peči preko mešalnega ventila in črpalke v radiatorje in bojler(posebej črpalka).

Zamot nič neboš dosegel izprobano morda kak kg peletov na eno ali drugo stran.

Re: Primerjava kotlov na pelete - ant - 17.3.2014

Načeloma raje vidim, da mi peč dela na polno 2krat na dan in vmes počiva, kakor pa da se nonstop prižiga in ugaša.

@ jokovot: razumem, da neke hude razlike v porabi med obema variantama ni?

Kaj pa problem ohlajanja: zalogovnik ima ponavadi boljšo izolacijo kot peč, torej bi moral bolje zadržati toploto?

Zalogovnik in peč nimata veze ko se ohladi se ohladi, kakšna je potreba po toploti.
To ti je mirodajno, poraba hiše.
Mam peč ni problema za vžiganje.

Re: Primerjava kotlov na pelete - ant - 17.3.2014

Hiša bo okoli 230m2, fasada 15cm, v tlakih 16cm, v strehi 30cm. Zasteklitev 3 slojna okoli 0,6. Obetajo se izgube, saj je kurilnica v ločenem objektu in s hišo povezana z predizolirano cevjo fi 160mm, zakopano 1,2m pod zemljo. Zalogovnik bi z vseh strani izoliral s stekleno volno vsaj 20-30 cm.

Po izračunih projektanta bi naj hiša - NEH porabila 2,5 kw na m2 (mislim, da je tudi sanitarna tukaj vključena).Po projektu je bila predvidena peč sigma 20kw.

Centralnar pravi, da bo zalogovnik 1000l zadostoval.

Re: Primerjava kotlov na pelete - okvals - 17.3.2014

o-val Napisal:3.000 kg x 4,9 kWh/kg / 500 m2 leto = 29,4 kWh/m2 leto
Tem zahtevam morajo ustrezati novi vrtci, šole, gostilne...
Nove stanovanjske stavbe so lahko malo bolj potratne (do približno 40 kWh/m2 leto).
Nič energijska hiša porabi za ogrevanje 0 kWh/m2 leto, kar je precej manj. Tudi take hiše so v Sloveniji, stanejo pa približno toliko kot energijsko potratne.
Sem proti gradnji ničenergijskih hiš. Bolje je, da obstoječo hišo energetsko saniraš kot da jo podereš in zgradiš novo.

No velja. Če tem zahtevam zadostujejo tudi gostilne, pa zna biti tam hitro prevroče.
Matr, če zavrtiš kelnarco, pa daš kakšen kw. vase....., :mrgreen:

@ant
Izgube bodo zelo majhne, jaz imam 50m dolgo napeljavo v eno smer.
Tudi izolirano 160mm, tako nič bat.
To kaj so izračuni je eno praktično pa drugo.
Boš videl ko boš na polno kuril, takrat se bodo videle dejanske porabe.
HT pa le imej za drva je enkraten. Dosti energije gre tudi za SV.

Re: Primerjava kotlov na pelete - zamot1 - 17.3.2014

Zamot nič neboš dosegel izprobano morda kak kg peletov na eno ali drugo stran.
Ne verjemem nobenemu tukajšnemu "strokovnjaku", bom sam sprobal po kmečko

Re: Primerjava kotlov na pelete - ex valtis - 26.3.2014

forester Napisal:Ex valtis - to tvoje kritiziranje nima ne repa, ne glave, predvsem bi te pa prosil, da argumentiraš kaj je narobe s temi Valtisovimi izdelki.
Z zgornjim prispevkom me niti slučajno nisi prepričal.

Gospodje, preprosto, kupuje se najcenejše jeklo, ki ni tako kakovostno, kot trdijo. Kot nadaljnje, tudi "plehovje" ni takšne kvalitete, kot bi moralo biti. :?

Polž nam je delal največ preglavic, saj ni bilo skoraj nič pri gorilniku zvarjeno v vinklu. Da se ne menimo o tem, da se je potem polža lepo, kar s hamrom, noter nabijalo, ni šans, da se ga menja, v kolikor bi bila potrebna menjava (bog ne daj, da vam noter pade kakšna kovica, ker ... adijo polž in beri: prestavilo vam bo ketno zadaj in potem si zamislite posledice), brez da se celoten gorilnik menja.
Tudi same šalčke (kamor padajo peleti za izgorevanje) so narejene tako-tako.

"Vodna proba" je bila skoraj vedno narejena v nulo.

Sam kotel je prebarvan zgolj enkrat - toliko da pač je zaščiten. da ne korodira takoj.