![]() |
|
izvedba elektroinštalacij - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: izvedba elektroinštalacij (/showthread.php?tid=21126) |
Re: izvedba elektroinštalacij - baluf - 30.9.2018 Kaj, hock: a vidva se pogovarjata o mojem postu ali imata nekaj svojega :?: :wink: :?: :!:
Re: izvedba elektroinštalacij - arbajter - 30.9.2018 Tebe sva "že obdelala", sedaj pa še malo debatirava. Ko se pa ne "oglasiš". Pa bi dodal še kak podatek o tem tvojem vodu v delavnico, da bo šla tema v pravo smer? Re: izvedba elektroinštalacij - mirator - 30.9.2018 Hej, ni treba kar takoj vpiti "aufbiks". :mrgreen: Reveža sploh ne vesta, da sta v tvojem postu. :lol: :lol: Tebe je pa tole zanimalo: Citat:V delavnici (oz. multifunkcijski prostor) bi dal-nekateri so že- bojler, skrinjo, delovno mizo z vtičnicami ....Z varovalkami je priporočjivo ločiti tokokroge za posamezna bremena zaradi tega, da se v primeru okvar ne moti obratovanja drugih bremen. Torej bi na tvojem mestu tudi jaz predvidel ločeni el. razdelilnik in potem iz njega preko inštalacijskih odklopnikov napajanje posameznih bremen. Je pa seveda sedaj vprašanje, kakšen presek kabla imaš v garažo sedaj. Če je presek 1,5 mm2, potem ja lahko največja varovalka 13 A, ki pa poleg bojlerja kaj dosti več ne dopušča. Če je kabel 2,5 mm2, je varovan z 16 A, kar pomeni, da nanj lahko priključiš približno 3,6 kW. To pa pomeni, da lahko narediš podrazdelilec, ki bo v tvojem el. razdelilcu v hiši varovan z 16 A, razvod v podrazdeliliku pa narediš z 10 A inštalacijskimi odklopniki in boš imel še vedno zagotovljeno selektivnost. Imaš pa še trejo možnost. Da napelješ kabel z enakim presekom, kot je presek kabla od števca do tvojega hišnega razdelilnika. V podrazdelilnik vgradiš ali glavno stikalo ali pa FID in potem za napeljavo s kabli preseka 2,5 mm2 16 A inšt. odklopnike za preseke 1,5 mm2 pa 10 A inšt. odklopnike. Re: izvedba elektroinštalacij - baluf - 30.9.2018 Torej Iz notranje el. Omare z varovalkami gre kabel fi 2.5 ki je vezan na varovalko 16A, v to delavnico. Re: izvedba elektroinštalacij - arbajter - 30.9.2018 Si mislil 3x2,5mm2? Re: izvedba elektroinštalacij - baluf - 30.9.2018 Sorry, 3x2,5 kvadrat. Danes nisem... :mrgreen: :oops: Re: izvedba elektroinštalacij - arbajter - 30.9.2018 Mi je jasno. Torej brez novega dovoda jaz nebi delal novega razdelilnika v delavnici. Oziroma bi v njej pustil varovanje kot je. Tudi če greš v izvedbo pod razdelilnika, katerega bi varovala varovalka 16A v glavnem razdelilniku, in delitev dveh treh tokokrogov varovanih z varovalkami 10A v delavnici, ti bo lahko metalo ven varovalko 16A v glavnem razdelilniku. Ker če boš imel tok preko ene 10A varovalka npr. 9 ali 10A in enako tudi na drugi, ti te dve ne bosta odleteli. Bo pa padla ven tista 16A v gl. razdelilniku. Torej brez novega dovoda osebno raje nebi posegal v instalacijo. Če pa greš v napeljavo novega dovoda (npr. 5x4mm2) pa v delavnici mirno narediš pod-razdelilnik. Dovod v glavni omarici varuješ z tripolno varovalko C20A, v delavnici pa v nov razdelilnik daš glavno stikalo ter potrebne varovalke. Spet te in njih število in amperaža so odvisni od možnosti delitve tvoje obstoječe instalacije v delavnici. In seveda od vrste porabnikov in od tega, ali so ti enofazni ali trifazni. Dobro, pri tebi gre verjetno za enofazne porabnike, ker je bilo varovanje delavnice izvedeno (spet verjetno) z enopolno varovalko (varovalkami). Bi si pa potem mirno omislil tudi kak trifazni porabnik, stroj, orodje... Je pa zadeva za premislit, poseg ni ravno čisto enostaven. Sploh če ni možnosti zamenjave dovoda 3x2,5mm2 z dovodom (vsaj žičnim, ne kabelskim) 5x4 ali 5x6mm2. Re: izvedba elektroinštalacij - baluf - 30.9.2018 Če bi se odločil vleči 3x4knadrat ali ga lahko potegnem iz obstoječe notranje omare ali moram potegniti iz zunanje kjer je stevec. Re: izvedba elektroinštalacij - mirator - 30.9.2018 Iz notranje. Od števca lahko potegneš samo en kabel.Če nimaš glavnih varovalk močnejših kot 25 A, potem kabla, če ga ne boš vlekel v kakšni toplotno izolirani steni, ni potrebno dodatno varovati v notranjem razdelilniku. Jaz bi ti vseeno predlagal da potegneš 3 x 6 mm2 oz. enak presek, kot ga imaš od števca do razdelilnika. Re: izvedba elektroinštalacij - Gasperowsky - 22.10.2018 Pozdravljeni. Da ne odpiram nove teme si bom sposodil tole za vprašanje. Kupujem novogradnjo v tretji fazi. Zaenkrat je gradbena omarica cca 50m stran od hiše ob električnem drogu. Ker bi v hiši rad sam, štemal luknje, polagal cevi (seveda ob nasvetu električarja oz. predhodnem dogovoru), me zanima v kakšnem vrstnem redu bi se tega lotili? Si zrihtati omarico ob hiši in imeti "lasten" štrom za delati? Ali delati iz gradbene omarice? Znotraj lahko marsikaj sam naredim, kako pa je ob zaključku ko je treba vezati v glavno omarico? To naredi "moj" električar ali elektro podjetje, ki ima elektriko v tej občini ? Kdaj se orpavljajo meritve, ter kdo jih opravlja? So kakšni zakoni oz. pričakovani zapleti s papirologijo oz. birokracijo? Hvala za odgovore. Re: izvedba elektroinštalacij - arbajter - 22.10.2018 Najprej vprašanje: 50 metrov oddaljena gradbena omarica je le za tvojo uporabo ali je "predvidena" za še koga drugega? Nič ne pišeš ali je to solo gradnja ali gre morda za vrstno hišo, dvojčka, kompleks hiš... Glede na napisano, da se gradbena omarica nahaja "dokaj" daleč, in se tudi meni nebi ljubilo tisti podaljšek vsakodnevno razvijati in navijati predlagam da se od gradbene omarice do hiše potegne kabel 3x2,5mm2. Na gradbeni omarici vtikač, za v hišo pa pripravi neko desko, na katero boš zmontiral kake tri nadometne šuko vtičnice in jih povezal na tisti dovodni kabel. Te vtičnice lociraj nekje v centru hiše, bodisi v spodnji ali zgornji etaži. Tako bo delo v hiši veliko lažje potekalo (brez tistega vsakodnevnega odvijanja in navijanja dolgega podaljška. V hiši ti potem zadostujejo posamični podaljški dolžine okrog 10 metrov, morda 15. Samo vezavo dovodnega kabla (iz merilne omarice do razdelilnika hiše ti mirno lahko naredi tvoj električar. Vendar da se razumemo: podati bo moral izjavo o izvajanju del in jo tudi požigosati. V nasprotnem primeru se znajo zadeve nenadejano zakomplicirati. Okrog meritev: ko boš imel povlečen dovod od merilne omare do razdelilnika hiše pokličeš elektro in podaš vlogo za začasni priklop za izvajanje električnih meritev. Na tem mestu pa bo elektro zahteval izjavo izvajalca del, njegov telefon ter žig izvajalca. Nato ti bodo hišo priklopili za natanko teden dni. V tem času moraš izvršiti meritve na hišnih instalacijah in meritve predložiti lokalnemu elektro dobavitelju. Sledi ponovni odklop, včasih pa odklopa niti ni in se gradbeni priklop "sprevrže" v direktni gospodinjski odjem. Odvisno od rajonskega elektro in pa preglednika, ki bo sparametriral merilni števec in popisal stanje (gradbenega), če bo števec v gradbeni omari seveda ustrezal zahtevam navedenim v elektro soglasju. Meritve opravljajo pooblaščeni merilci. Če so izpolnjeni vsi pogoji in zahteve navedeni v soglasju za priklop, meritve, izjava izvajalca del, nekih zapletov s "papirologijo" NE sme biti. Re: izvedba elektroinštalacij - Popson31 - 22.10.2018 @arbajter je praksa ze od nekdaj, da se morajo meritve opravljati vsaka 4 leta? Tako mi namrec pice v dokumentaciji, ki sem jo dobil ob opravljenih meritvah. Re: izvedba elektroinštalacij - arbajter - 22.10.2018 4 leta? Na 4 leta so obvezni periodični pregledi strelovodnih naprav III in IV reda. Pa imaš to poslovni prostor? Če je odgovor da, potem drži. Vendar na osem let. Za elektro instalacije in seveda poslovne in javne prostore. Re: izvedba elektroinštalacij - Popson31 - 22.10.2018 Ne za hiso gre. Nekaj casa nazaj smo opravili prve meritve, to so tiste na podlagi katerih elektro spusti strom v bajto. Tam tudi pise, da je potrebno opraviti nalsednje meritve pred vselitvijo oz ko bodo prikljuceni vsi porabniki, nekaj v tem smislu. Ko sem bral dalje, pa sem prisel do alineje, naslednje meritve leta 2022. Tudi meni je to cudno, zato pa sem vprasal. Slikam jutri dokumentacijo. Re: izvedba elektroinštalacij - arbajter - 22.10.2018 Dimnikarska posla... |