PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Bukova drva - stepski - 3.3.2014

kaj je že hotel pisec povedati...

veste kaj me vedno začudi pri nas... ki se imamo za tako omikan in kulturen narod in spolh in oh.... od kje premoremo toliko frustracij, negativnosti, pljuvanja do drugače mislečih... fantje kar dajte, lahko vam nastavim tudi drugo lice...dajte si duška, sprostite se... "AMPAK" še vedno nevem koliko naj bi bila realna cena kubika drva...

sedaj pa vas moram zapustiti za kakšno urico, imam nek hobi, mizarsko delavnico in si ravno delam neke bokse za drva... sam sicer ta hobi pokrivam iz svoje primarne dejavnosti, beri plače... sicer je tu nekdo zapisal da mu je spravilo drva kot hobi, ampak glede kot kmetu ki se mu nič ne izplača nevem iz kje ta svoj hobi pokriva denarno.... papa...

Re: Bukova drva - medo9 - 3.3.2014

Še enkrat: ali ti veš, koliko je realna cena tone železa, kubika betona in strešnika?

Glede hobija: jaz sem tisti, ki je napisal, da kmetujem za hobi.
Pokrivam pa ta svoj (in ženin) hobi iz svojih zaslužkov in prihrankov, ki jih ustvarjam že skoraj 35 let, vseskozi v gospodarstvu.

Re: Bukova drva - darkside - 3.3.2014

@stepski: kupi en gozd in se začni ukvarjat s spravilom lesa. enkrat probaj da ne bo samo tvoja rit na stol prilepljena pa povej po koliko bi prodajal kubik lesa. če mi ga daš po 10 eur pridem takoj ponj. zdaj takoj. lahko mi pa v teh 10 eur ponudiš tudi prevoz na dom. še raje vidim

Re: Bukova drva - jobizer - 3.3.2014

[quote="aleks"][quo

napačno. računa nisi dolžan izdat za osnovno dejavnost kmetije, tam ti je bil odkazan davek preko katastrskega dohodka. za vsako ostalo, dopolnilno dejavnost, si seveda dolžan izdati račun, prijaviti dohodek in plačati davščine.

Jaz imam registrirano dejavnost za polaganje leramike. Kar se pa tiče kmetijstva pa ne.Zato mi tudi ni treba pisat računa za drva in hlode ,ki jih prodam. Katastrski dohodek in subvencije pa se prištejejo k osnovi za dohodnino. Moraš pa današnji čas res bit dober, da slediš vsem tem zakonom pa podzakonom itd Smile

Stepski. Posek in spravilo do kamijonske cete od 25-30 € razrez na 1m in cepljenje caa z traktorskim cepilcem 1ura m3 zlaganje skladovnice.Zdaj pa ovrednoti traktorsko uro in mene. To je če cepiš sam in zlagaš.

Re: Bukova drva - Berghaus - 3.3.2014

Ej, fantje, alo! Ja madonca, da boste iskrili v tej temi, si pa nisem mislil......

Enkrat sem že pisal o tem, bom še enkrat.

Oba tabora imata prav.

Popolnoma normalno je, da se lastniku gozda ne izplača. Kot naprimer Medu. Ali kateremu koli kmetu v Sloveniji. Ker je sam za vse. S svojo Husq 435 se spravi v hosto in žaga in podira in razvejevja in spravlja in razkala. Tu ni ama čisto nobene računice. Ker pri nas ni več koncesionarja (žage), ki se spravi s težko mehanizacijo v hosto in izpod njenih robotov letijo hlodi kot za šalo.

Pojdite pogledati kako to koncerni delajo recimo v Avstriji ali Bosni. Človek je samo še v kabini, s kopico ročic in 1200 litri olja v hidravliki. Poleno sekire niti vidi ne.

Ne morete primerjati kmečko in industrijsko proizvodnjo polen, alo.

In zato bentim potem prejšnjih strani, da me podžge mačehovstvo te države do letnega prirastka v naši državi. Naša lesno predelovalna industrija je na ravni leta pred kristusom! Kmet, motorka, traktor in ketne, zatem sekira. In koliko bo potem stal tak meter drv?

Ali pa v vašo hosto uletijo štirje avtomatski podiralci, goseničarji po možnosti, lupilc na mestu, spodaj hijap z direktnim natovarjanjem hlodov, ki v par sto metrov odaljeno žago in cepilec dobesedno kipa metraše?

Pojdite malo na youtube, boste lahko videli, ko avstrijski "kmet" razpolaga z mehanizacijo, o kateri lahko mi, oziroma naše "gozdno gospodarstvo" samo sanja. Tam meter polen ni več 60 evrov. Fco všteto.

Slovenska polena, narejena z 38 cm nožem, sekiro, macolo in kajlami, bodo vedno draga. Oziroma se ne bodo izplačala.

Re: Bukova drva - okram - 3.3.2014

taka mehanizacija lahko dela samo v pretežni ravnini , v Sloveniji pa je večina hoste nedostopne v precejšni strnimi-bregu

Re: Bukova drva - Hanzi - 3.3.2014

29 minut brušenja kamenja pri zobarju 60 evrov. Ugodno.
Bodo prišli hrvatje delat usluge, slovencem se ne splača. In ja spravilo lesa po tej ujmi bo dražje od klasičnega spravila. Pa se tisto klasično spravilo ceni na okoli 30 evrov/m3.

okram Napisal:taka mehanizacija lahko dela samo v pretežni ravnini , v Sloveniji pa je večina hoste nedostopne v precejšni strnimi-bregu

Res je, razen tam, kjer imajo žičnico.

Vseeno, ko bo nekdo ponudil polena po 60 evrov, ne bo nihče vprašal: "Ti, iz kakega brega si pa ti to vlekel ven?"

Re: Bukova drva - jobizer - 3.3.2014

Pa zakaj bi kurili draga drva od oderuhov, raje nazaj na kurilca tam se da dobit dost popusta.

Berghaus, ko bos prisel po butarce, ti bom pokazal svojo hosto in mi bos povedal, kje bi ti tvoji stroji lahko kaj naredili ;-)

Zato pa pravim, pri nas drva nikoli ne bodo poceni. Nekaj zaradi neravninskega terena, nekaj zaradi "kalkulacij".

Pri nas ima poleno isto ceno ali porušeno v vrhniškem parku, ali pa v Medovi vukojebini, kjer ga ven dobiš samo s košem na rami. In motorko v njej.

Re: Bukova drva - stepski - 3.3.2014

darkside Napisal:@stepski: kupi en gozd in se začni ukvarjat s spravilom lesa. enkrat probaj da ne bo samo tvoja rit na stol prilepljena pa povej po koliko bi prodajal kubik lesa. če mi ga daš po 10 eur pridem takoj ponj. zdaj takoj. lahko mi pa v teh 10 eur ponudiš tudi prevoz na dom. še raje vidim

kot sinu kmečkih staršev in s tem tudi kmečkih dedkov in babic mi lahko verjameš da vem kaj pomeni podiranje in razrez drevja z "tisto tadolgo žago z dvema ročajema" in da vem kaj pomeni prevoz drva domov na lojterniku in še za piko na i,razrez na vaškem sekolarju, ko so metali kontakte kar čez žico ki je prihajala v hišo... torej, tole ti napišem pri polni zdravi pameti... ne serji...

Bergi, letos sem investiral v vlako. Zaenkrat dobrih 2200€, pa se kaksnih 800-1000€ bo potrebnih torej 3000€, kar pomeni, da moram prodati vsaj 60m drv, da se ta strosek pokrije.
Ampak bo pa nobel nabirat cemaz, se bom lahko s traktorjem pripeljal cisto do njivce :-)
Potem pa gozdarska prikolica, zanjo rabim prodati pa ene 400m, no pa se za vitlo 100m in za cepilnik 30. Aja, se sekular 40 in verige 50m.
Skupaj torej 680m, ne racunajoc delavce, nafto, motorke, svoje delo, itd... Seveda ob predpostavki, da vseh 680m tudi uspemprodati po 50€.

Ce drzijo stevilke, ki jih Hanzi navaja, da stane spravilo do 30€, potem bom dejansko zasluzil 20€... Kar pomeni, da bo tocka preloma nekje pri 1500m. Toliko pa mislim, da ne bomo spravili ven niti v 10 letih.
V 10 letih pokurim maksimalo 80m, torej 4000€...

Ja, Medo, to je tisto, kar govorim v zadnjem postu na prejšnji strani.

Žagali smo v petek in večino sobote. Jebeš to, majke mi. Pa da bi prodajal? Lol.

Re: Bukova drva - dkp-25KW - 3.3.2014

Pozdrav vsem!
Avstrijski forum in cena drv iz februar 2013:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.landwirt.com/Forum/386366/Brennholzpreise-Steiermark.html">http://www.landwirt.com/Forum/386366/Br ... rmark.html</a><!-- m -->
Nemška debata :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://brennholzpreise.de/">http://brennholzpreise.de/</a><!-- m -->
Najbolj zanimiva ponudba:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lemarchedubois.com/bois-de-chauffage/aquitaine/33-gironde/livraison-toute-france-5314.html#">http://www.lemarchedubois.com/bois-de-c ... 5314.html#</a><!-- m -->

Kupci se vedno pritožujemo na cenami in se vedno bomo in na koncu vseeno kupimo to kar rabimo. V tem primeru so to drva saj drugače bo bajta mrzla .

Po lastnih izkušnjah z delom v gozdu in pripravo drv na 33 ali 50 cm je teh 60 Eur premalo. Tisti, ki delajo v gozdu to sami dobro vejo.
Tisti kupci, ki rabite drva za ogrevanje in jih kupujete od kmeta bi morali spoštovati njegovo delo on pa mersko enoto neglede na to če bi imel ceno višjo za 5,10, 15, 20 Eur. Ste videli francosko ceno za 18 kg drv 25 Eur z kartonasto škatlo vred ? Kdor rabi kupi.

Prepirate se o davku- DDV in plačilu le tega. Bi bilo boljše se zanimat kako nas vlada zadolžuje vsakih par mesecev na zunanjem denarnem trgu za miljarde eurov. Saj če bi nam bili ti iz vodstva države - JU za vzgled bi mi v gospodarstvu z veseljem plačevali vsak davek.

Berghaus

Brez zamere ali je Avstrija in Bosna ravna dežela ? Ali si mogoče videl sečnjo in spravilo debel do ceste v teh dveh hribovitih državah?
Strojno spravilo je samo v zato pripravljenih -posajenih narčotovanih percelah
z minimalnim naklonom terena .V Nemčiji vidiš največ takšnih parcel.
Veselo debato naprej