PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Bukova drva - Klemensu27 - 3.3.2014

Fery, se podpišem pod tole :!:
V realnosti je točno tako, kdor tega še ni poizkusil si ne more niti predstavljati. 55-65€ za nacepljena drva je zastonj, napram vložku gozdarja, kmeta,... Sploh v trenutni izjemni situaciji, ko gre marsikomu na jok ko pride do svojega gozda. Sploh tisti na strmih pobočjih, kjer so jim drevesa padala kot domine do doline. 1 ura hitro mine da ga rešiš, če se ti drevo ujame na sosednja drevesa, pa si izračunajte da ti leži razmetanih 500-1000m3...Pa do vlake jih je potrebno spraviti, pa potem do cete in na kamion, doma zrezati, razklati in zložiti na lepe palete za končnega kupca, pa še do njega dostaviti...
Spoštujte kmete, gozdarje in ostale v prvi vrsti. Ko njih ne bo, boste lačni in na hladnem.
Verjamem, da se da iz hr in bih dobiti drva po 45€m3. Postavite se v njihove hlače. To izgleda kot Ikea sistem. Super je ko kupiš stol za 10€, če pa poznaš tistega ki ga mora narediti za 2.5€ vidiš pa povsem drugačno sliko.

Re: Bukova drva - aleks - 3.3.2014

jobizer Napisal:Jaz ne izdajam računa ker ni potrebe. Račun morajo izdati tisti kmetje, ki vodijo knjigovodstvo na kmetiji. Dohodek iz gozda je upoštevan v katastrskem dohodku.

Aleks daj se pozanimat kaj sploh je to katastrski dohodek. Sadik pa zavod za gozdove ne daja zastonj pač jih je treba plačat.

napačno. računa nisi dolžan izdat za osnovno dejavnost kmetije, tam ti je bil odkazan davek preko katastrskega dohodka. za vsako ostalo, dopolnilno dejavnost, si seveda dolžan izdati račun, prijaviti dohodek in plačati davščine.

zdaj, če je pridobivanje lesa osnaovna dejavnost tvoje kmetije, ti računa ni potrbno izdati, če pa je dopolnilna, si dolžan.

za sadike sem ti pa povedal da plačane iz proračuna RS zavodu za gozdove. če jih želiš od zavoda zastonj (vsak zasebni lastnik ima to možnost) si pridobi odločbo.

Financiranje in sofinanciranje vlaganj v gozdove iz proračuna Republike Slovenije
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")zgsunichr("46")si/slo/delovna-podrocja/gojenje-gozdov/vlaganja-v-gozdove-iz-sredstev-proracuna-republike-slovenije/indexunichr("46")html[/url]

Kdo lahko pridobi proračunska sredstva za so-financiranje del v gozdovih?

Lastniki zasebnih gozdov, njihova združenja, zakupniki zasebnih gozdov in občine lahko pridobijo proračunska sredstva za večino s Pravilnikom določenih (so)financiranih del oz. aktivnosti.
Upravljavci gozdov v lasti Republike Slovenije lahko pridobijo proračunska sredstva le za nekatera (so)financirana dela oz. aktivnosti.

no, torej?

Re: Bukova drva - stepski - 3.3.2014

in ko mora tisti ki zasluži 2,5 eu kupiti drva, pa sploh ni potrebno da je to ikein delavec, dovolj je naš gradbenik ali še kdo drug na zajamčeni če jo sploh dobi, je res povsem drugačna slika... demagogijo se gremo z lahkoto z obeh strani...

sam nisem nikogar obtožil zasluškarstva, nedelovnosti... v resnici sta skupaj sta skupaj samo dve, tri preprosta vprašanja... koliko košta spravilo lesa... in koliko časa se porabi za razrez kubika... mar je res tako težko povedati računico, pa četudi se ustavi pri 100 eurih...

pa še nakekaj se je pozabilo, ampak to boste rešili lastniki gozdov in mehanizacije med sabo, tisti ki ste slabše opremljeni in tisti boljše, delo z vitlom in motorno žago,cca pol ure, 95 eura... ali povedano drugače izvlek dveh hlodov, iz "grabna" na razdalji deset metrov in šest rezov z motorko... plus cepljenje 40 ... na koncu približno klaftra... (iz lastne izkušenje in glavnino dela je opravil pri sosedu, sam sem bil tako usput)...

p.s
še tole... prevoz štirih pelet drva z viličarjem, na razdalji cca 200 metrov s strani tistega kmeta ki se mu nič ne splača, odaljen od mene kilometer... 40 eu...

pa sory fantje, niste normalni, a vi veste koliko časa moram delati za ta denar, pa to pošteno, pa mi lahko stokrat rečete da ste kmetje ali storitvena dejavnost...

pustmo jih stepski. si bodo med sabo drva in bikce prodajali v kmečko/incestuozno/slovenski maniri. delavčki in uradnički bomo pač spet kupovali (saj si njihovih cen ne bomo mogli privoščiti) tuje in veljali za nepatriote. razen, ko nam bo treba pobrat, da se kmetom šenkajo nepovratna sredstva, sredstva za sušo, sredstva za točo, sredstva za žled, najbrž bo treba dat še kaj za meglo, itd.

Re: Bukova drva - hasper - 3.3.2014

jao aleks, teb ni pomoči.

Re: Bukova drva - kadotr - 3.3.2014

Enkrat za vselej: niso vsi kmetje požrešneži, niti niso vsi nekmetje taki, kot Aleks in Stepski. Pač, izjeme so povsod. Povsod kdo štrli iz povprečja, včasih tudi v minus. Takim pač ni pomoči.

lp K.

stepski Napisal:pa sory fantje, niste normalni, a vi veste koliko časa moram delati za ta denar, pa to pošteno, pa mi lahko stokrat rečete da ste kmetje ali storitvena dejavnost...
njih to ne zanima. kmetje še vedno mislijo, da jim moramo vse razlike od njihove (pač po njihovi presoji) stroškovne vsote, pa vse do zaslužka, plačati kupci.
se pravi, gorivo, amortizacijo za stroj, njihovo delo, material, + radi bi še "zaslužili". malo morgen, to si lahko zaradi mene med sabo prodajajo.

Re: Bukova drva - kadotr - 3.3.2014

Kdo pa plačuje debate na forumu, poslane iz službenega računalnika med delovnim časom? Posebno še tistim iz javne uprave?

lp K.

@ katador
lahko ti zagotovim in garantiram, da tudi eden od mojih postov (488) ni bil poslan ali napisan med službenim časom.... za preverbo ti lahko dam kontakt na ZS... in ko zastavim dve vprašanji, sem kaj moteč element ki kali mir v ribniku...

Re: Bukova drva - medo9 - 3.3.2014

Podpis pod Kadotr-ova komentarja.

Aleks: saj je nekdo lepo napisal (morda si bil to celo ti): vsak ima svojo kalkulacijo.
Nekomu se ne splača delati in prodajati drva za 50€, drugemu se pa splača.
In kaj je tu narobe?
Nič, saj vsak odloča sam zase.
In ravno to je bil point mojega pisanja: kupujte kjerkoli in karkoli, saj kupujete za vaš denar.
Ne morete pa od dobaviteljev zahtevati, da vam predložijo kalkulacijo, kar pa bi ti in Stepski na vsak način hotela videti.

Kalkulacija tudi ni čisto enostavna, ker si na kmetijah pač ne vodijo evidenc o porabi časa in stroškov "po delovnih nalogih", "po projektih" itd.
Omenil si, da razrez metrc stane 5€/m.
Midva sva jih z ženo razrezala 7m v treh urah, ampak sva bila dobro organizirana in uigrana...
Sva torej zaslužila 35€ v treh urah, kar je slabih 6€/uro?
Ne, nisva - ker sva jih žagala zase.

In preden sva jih žagala, je bilo treba do metrc še pridet, torej podret drevesa, jih razžagat, razklat in zvozit domov.
Koliko ur in nafte je bilo porabljenih res ne vem, vem pa koliko stane namenska oprema za gozdarstvo...

A zakaj potem sploh delam?
Za rekreacijo in za lastno hrano. Za denar definitivno ni računice.

@katador
pa sicer zakaj bi zasebno, lahko tudi javno... imam službo v tri izmene, dopoldan, popoldan, ponoči in ta teden imam dopust... lanski, mi ga je ostalo še petnajst dni, tako da se me ne boste tako hitro znebili....

Pretiravaš. Mislim, da ti ni nihče rekel, da si moteč element v ribniku :roll:
Konec koncev se pogovarjamo o gmajnah ne o ribnikih ;-)

Res pa ne vem, zakaj te tako žuli kalkulacija stroškov in zakaj misliš, da bi ti morali prodajalci razlagati svoje zaslužke?
A v Mercatorju pri blagajni tudi zahtevaš obrazložitev nabavne cene in stroškov?

Investiraj v kmetijo, pa boš kmalu videl koliko je ura na lastni koži.

@medo9
Enkrat sem ti že napisal, pa ti bom še enkrat, z vsem spoštovanjem do tebe in tvojih preteklih postov se ne mislim tule spuščati v debato s tabo, si pač eden redkih tule ki jih res cenim, v mojih očeh si žal tule na napačni strani.... ....... .... ..... .... ... ...... ..... ... .......... .. .... ....... .... ......... .... ....... ....

veste res smo zanimivi, preberemo samo tisto kar želimo prebrati... ali povedano po domače, kot furmanski konji ki ne vidimo ne levo in ne desno.... in bog nedaj da kdo na zadeve gleda drugače, potrebno ga je popljuvati, diskvalificirati, dati v nič....

Re: Bukova drva - darkside - 3.3.2014

aleks Napisal:
stepski Napisal:pa sory fantje, niste normalni, a vi veste koliko časa moram delati za ta denar, pa to pošteno, pa mi lahko stokrat rečete da ste kmetje ali storitvena dejavnost...
njih to ne zanima. kmetje še vedno mislijo, da jim moramo vse razlike od njihove (pač po njihovi presoji) stroškovne vsote, pa vse do zaslužka, plačati kupci.
se pravi, gorivo, amortizacijo za stroj, njihovo delo, material, + radi bi še "zaslužili". malo morgen, to si lahko zaradi mene med sabo prodajajo.
samo ti pa si da ne rečem kaj. to je isto kot da bi bil avtoprevoznik ki bi ga najel ker bi jaz imel nekaj iz pristanišča v svoje podjetje za pripeljat pa bi mu rekel da mi ne sme računat to da je on porabil nafto, niti nekaj za kamion za obrabo in plačilo delavca.

vidi se da si socialni delavec ki denar prejema iz državne blagajne s plačevanjem nas davkoplačevalcev. toliko kot je teh lenuhov v javni upravi bi jih poslal da gredo pihat v sneg v teh razmerah ko so ponekod da se bo prej odtalil.....

sicer pa ustanovi podjetje in prodajaj artikle po nabavni ceni in iz lastnega žepa plačuj davke in delavca pa mi povej kdaj boš firmo zaprl? naslednji dan? ali raje kar isti?

@Stepski: Jaz samo zagovarjam stališče, da je kalkulacija cene pač stvar izvajalca/dobavitelja, kupec pa je tisti, ki se potem odloči, ali mu je končna cena sprejemljiva ali ne?
In zagovarjam svobodno odločitev posameznika, da sam odloča o svojem delu in nedelu?
In pokaži mi en post, v katerem sem kogarkoli "diskvalificiral, popljuval"?

Ti bom podal pa eno drugo "kalkulacijo", ki sem jo pred leti naredil.
Izračunal sem, da me liter jabolčnika (segret na 80stopinj, stekleničen v litrske steklenice) stane nekaj več kot eno uro. Pridelala sva pa dobrih 560 litrov.
V delo je vključeno: obrezovanje in barvanje dreves, pobiranje in čiščenje jabolk (predvsem izrezovanje črvov je najbolj potratno, skoraj 2 uri za eno 50-litrsko prešo), prešanje, pasterizacija, stekleničenje...
Poleg tega so še stroški z elektriko, nekaj tudi z nafto.

Zdaj pa ti meni povej, koliko je vredna moja ura?
Tajnice (študentke) ne dobiš za manj kot 4€, kdo pa bo plačal 4€ za liter soka?

(Ja vem, ekonomija obsega: ampak jaz NOČEM pridelati 10.000 litrov soka, ker bi za to rabil postrojenje, ki stane 15-20.000€ in imeti ne vem koliko velik sadovnjak, po katerem bi se vozil s (sadjarskim) traktorjem, da bi škodljivce odganjal, itd...)